آشنایی با چک لیست طراحی شبکه

چک لیست طراحی شبکه

همانطور که می‌دانید قبل از انجام هر کاری در ابتدا باید به طرح ریزی آن کار بپردازیم. در امر شبکه و راه اندازی یک مرکز داده نیز در درجه‌ی اول ما نیازمند یک طراحی کامل و بی‌نقص هستیم. از همین جهت گروه فنی و مهندسی کارنو قصد دارد در این مقاله چک لیستی را به شما خوانندگان عزیز در مورد مراحل طراحی و اجرای شبکه یا دیتاسنتر ارائه دهد! شما با خواندن این مقاله به صورت گام به گام با چک لیست طراحی شبکه آشنا می‌شوید و در صورت نیاز می‌توانید چک لیستی طبق محتویات آورده شده ارائه دهید. این مراحل به ترتیب زیر می‌باشند. از جمله:

  • شناخت سازمان و پروژه
  • طراحی مفهومی شبکه
  • طراحی تفصیلی شبکه

همانطور که می‌دانید هر یک از موارد ذکر شده، خود از مراحلی برخوردار هستند که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

شناخت سازمان و پروژه:

در این مرحله شما باید به بررسی سازمان پرداخته و شناخت لازم از آن را به دست بیاورید، به عبارتی باید در مورد نوع کسب و کار، دفاتر، مشتریان، محصولات و غیره اطلاعات کافی‌ای را در دست داشته باشید.

سپس باید به بررسی وضعیت موجود در سازمان پرداخته شود و لیستی از سخت‌افزارها، ارتباطات، سامانه‌ها و غیره آماده گردد.

شناخت کافی نیازهای یک سازمان نیز از موارد بسیار مهمی است که در طراحی شبکه اهمیت دارد. به خاطر داشته باشید که نیازهای یک سازمان متغیر می‌باشد؛ به عنوان مثال: ممکن است سازمانی در درجه‌ی اول پهنای باند برایش مهم باشد و دیگری دسترس پذیری یا افزونگی، در نتیجه آگاهی از این مورد در طراحی تغییراتی را ایجاد می‌نماید.

در مرحله‌ی بعدی، باید از میزان بودجه‌ی سازمان و محدودیت‌های طراحی کسب آگاهی بنمائید. مطلع شدن از زمان، هزینه، تکنولوژی و غیره مواردی است که در تهیه‌ی چک لیست خود نباید از آن غفلت ورزید.

پس به طور کلی می‌توان گفت در مرحله ی شناخت سازمان و پروژه، مراحل زیر باید به ترتیب در چک لیست آورده شده و انجام شوند. از جمله:

  • بررسی و شناخت لازم از سازمان
  • بررسی و شناخت وضعیت موجود شبکه سازمان
  • بررسی و شناخت نیازهای سازمان
  • مشخص نمودن بودجه و محدودیت‌های طراحی
  • ارائه سند فاز شناخت
  • ارائه سند نقشه راه

*نکته: ارائه سند فاز شناخت و ارائه سند نقشه‌ی راه از اقلامی هستند که باید به کارفرما در این مرحله تحویل داده شوند.

LAN,چک لیست طراحی شبکه,طراحی تفصیلی شبکه,

طراحی مفهومی شبکه:

طراحی مفهومی شبکه (Conceptual Design) از چک لیستی برخوردار می‌باشد.

در ابتدا باید مدل‌های گوناگون طراحی شبکه یا مرکز داده‌ی مربوطه معرفی گردند و پس از آن این مدل‌ها با یکدیگر مقایسه شوند. پس از آن نقاط قوت و ضعف این مدل‌های طراحی مورد بررسی قرار می‌گیرند تا در پی این مقایسه مناسب‌ترین طرح برای پروژه انتخاب گردد. همچنین جداولی جهت محاسبات پروژه مورد نیاز است. از جمله:

  • محاسبه‌ی ظرفیت پردازش و فضای ذخیره‌سازی
  • محاسبه‌ی ظرفیت پهنای باند

بعد از آن نوبت به ملاحضاتی در طراحی خواهد رسید از جمله: ملاحضات جریان ترافیک، توسعه‌ پذیری و زون بندی شبکه که به آن ملاحظات معماری گفته می‌شود. در طراحی باید ملاحظات امنیتی نیزهمانند: صحت اطلاعات و ملاحضات پروتکل‌ها همانند لایه‌ی 2 و 3 در نظر گرفته شوند.

جداول اقلام پروژه نیز شامل:

  • آماده‌سازی لیست تجهیزات سخت‌افزاری مورد نیاز
  • آماده‌سازی لیست نرم‌افزارها و سرویس‌های مورد نیاز
  • لیست لایسنس های مورد نیاز

می‌باشد.

اقلامی که در این مرحله باید به کارفرما داده شوند:

سندهایی از جمله: سند Schematic Design، HLD، LOM و Capacity Plan باید به کارفرما در این مرحله تحویل داده شوند.

طراحی تفصیلی شبکه:

در این مرحله ابتدا باید جزئیات ارتباطات (ارتباط فیزیکی و منطقی در هر شبکه)، ارتباط بین شبکه‌ها (LAN، WAN، OOB و غیره) و ارتباطات لایه 2 و لایه 3 لیست شده و مورد بررسی قرار بگیرند. بعد از آن جزئیات پیکربندی تجهیزات عوامل مهمی هستند که باید آن را نیز در طراحی شبکه مورد توجه قرار داد.

جزئیات پیکربندی تجهیزات شامل:

  • روترها و سوییچ‌ها
  • تجهیزات لبه و فایروال‌ها
  • استوریج‌ها و سرورها
  • و غیره

می‌باشند.

همچنین در این مرحله باید جزئیات پیکربندی سرویس‌ها، جزئیات چیدمان، جزئیات لیبل‌گذاری و مستندسازی نیز در چک لیست آورده شوند.

منظور از جزئیات پیکربندی سرویس‌ها: سرویس‌های امنیتی و مدیریت رخداد، سرویس‌های زیرساختی شبکه و مرکز داده، سرویس‌های مدیریتی، سرویس‌های پایش و مانیتورینگ و سایر سرویس‌ها می‌باشد.

طرح آدرس‌دهی شبکه، طرح نام گذاری سرورها، کلاینت‌ها، کابل‌ها، پریزها، رک‌ها و غیره نیز از جزئیات چیدمان محسوب می‌شوند.

در این مرحله چه اقلامی باید به کارفرما تحویل داده شود؟

سندهایی همچون: Phyisical Design، Logiccal Design، Configuration، IP Plan، Vlan، Layout و Low Level Design در این مرحله باید به کارفرما تحویل داده شوند.

طراحی مفهومی شبکه,LAN,چک لیست طراحی شبکه,

طراحی شبکه‌ی خود را به گروهی حرفه‌ای بسپارید:

اکنون که با خواندن این مقاله متوجه شدید، تهیه‌ی چک لیست طراحی شبکه به چه میزان قابل اهمیت است؛ حتما به تهیه‌ی آن اقدام نمائید. بهتر است برای طراحی شبکه‌ی خود به دنبال گروهی حرفه‌ای و متخصص بروید تا در این مسیر با هیچ‌گونه چالشی مواجه نشوید. شرکت فنی و مهندسی کارنو سعی دارد که به شما عزیزان در این مسیر کمک کند، پس شما می‌توانید برای طراحی شبکه‌ی خود از ما کمک گرفته و اطمینان حاصل نمائید که کارهای شما طبق اصول استاندارد پیش خواهد رفت.

مطمئن باشید که اگر شناخت سازمان پروژه، طراحی مفهومی شبکه و طراحی تفصیلی شبکه به درستی صورت گیرد شما بالاترین بازدهی را خواهید داشت. رسالت تمامی مهندسین شبکه‌های کامپیوتری این است که بتوانند به درستی با این پدیده‌ی تکنولوژیک آشنا شوند. به خاطر بسپارید که طراحی شبکه نیز همانند مشاغل دیگر از جمله: آشپزی، قالی‌بافی، نواختن پیانو و غیره هنر زیادی می‌خواهد.

آگاهی از فناوری روز، تسلط داشتن بر مبانی شبکه‌های کامپیوتری، یافتن نیازهای محیط، ارزیابی و شناخت ابزار کار همه‌گی روند کاری یک طراح شبکه محسوب می‌شوند و آشنایی با چک لیست مهم‌ترین گام برای طراحی یک شبکه است.

لازم به ذکر است که شما می‌توانید در مقاله‌ی طراحی و اجرای شبکه‌های کامپیوتری با طراحان این حوزه بیشتر آشنا شده و اطلاعات کامل‌تری را به دست آورید.

سخن آخر:

ما سعی نمودیم که در این مقاله چک لیست طراحی شبکه را برای شما بیاوریم و به توضیح هرکدام نیز بپردازیم. امیدواریم که این مقاله مورد رضایت شما قرار گرفته و برایتان کاربردی بوده باشد.

واحد تحقیق و توسعه کارنو قصد دارد که مقاله‌های خود را در راستای نیازهای مشتریان تولید و عرضه نماید؛ از همین جهت شما می‌توانید سوالات، نظرات و انتقادات خود را با ما به اشتراک گذاشته و در بهتر شدن موضوعات مقاله ما را یاری نمائید.

منتظر مقالات بعدی ما در روزهای آتی باشید.