طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری

طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری با گروه فنی و مهندسی کارنو

Untitled-2
همانطور که همه ی ما شاهد هستیم، اینترنت در جهان امروز زیر ساختی است که به واسطه ی آن تمامی کارها صورت می گیرد.

در دنیای امروز دیگر برای انتقال داده هایی که می توانند از جنس تفکر، آگاهی، نیاز و غیره باشند، ما نیازی به روش های سنتی پیشینیان نداشته و از روش های نوین همچون داشتن یک “شبکه” استفاده می نمائیم.

شبکه های کامپیوتری” یکی از شاخه های فناوری محسوب می گردد که به لطف آن تبادل داده، بین مجموعه ای از کامپیوترهای مستقل صورت می گیرد.

رسالت مهندسین شبکه های کامپیوتری این است که بتوانند با این پدیده ی تکنولوژیک به خوبی آشنا شوند.

به عبارتی می توان گفت: طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری همانند مشاغلی همچون: آشپزی، خلق قطعه ای از موسیقی، قالی بافی و غیره هنر می خواهد.

این قیاس یک مغلطه نیست! هنر یک طراح شبکه در جادوی اندیشه ی او می باشد.

آگاهی از فناوری روز، تسلط بر مبانی نظری شبکه های کامپیوتری، شناخت ابزار کار، یافتن نیازهای محیط، ارزیابی و آوردن اندیشه بر روی کاغذ، تمامی این ها از روند کاری یک طراح شبکه است. در نهایت اگر طراحی شبکه را غیر از هنر و طراح آن را غیر از هنرمند می دانید، شما بگوئید که چه واژه ای را می توان جایگزین نمود؟!

در نتیجه، هر خلق و آفرینشی یک هنر است. طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری نیز از یک هنرمند واقعی بر می آید.

طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری

در طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری باید چه مواردی رعایت شود؟

Untitled-2

یک طراح شبکه باید در کار خود از قواعدی آگاه بوده و باید ها و نباید هایی را در روند کار به انجام رساند. در این قسمت به چند مورد از این موارد اشاره می نمائیم:

  1. یک طراح شبکه باید توانایی ارائه دادن راهکارهای تخصصی و علمی را جهت رفع نیازهای مشتریان داشته باشد. این امر منوط به دانش کافی در موضوعاتی چون: ((پروتکلهای شبکه))، ((سیستم های عامل))، ((استانداردها))، ((مکانیزمهای امنیتی)) و ((بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری مدرن)) خواهد بود.
  2. وظایف طراحان، طراحی از صفر نیست؛ بلکه یک طراح باید از قدرت تحلیل مشکلات درون شبکه برخوردار باشد و بتواند به بهترین شیوه آن مشکلات را برطرف نماید. همچنین تغییر ساختار داده در یک شبکه در راستای نیازهای جدید از وظایف یک طراح شبکه خواهد بود.
  3. همچنین یک طراح شبکه باید آگاهی لازم را در مورد موضوعاتی چون: دنیای فناوری اطلاعات (IT)، آگاهی از روشهای مدیریت پروژه، اصول مهندسی نرم افزار، روشهای توسعه ی برنامه های کاربردی، برخورداری از تجارب مدیریت سرویس دهنده ها و عملیات پیکربندی سخت افزار و نرم افزار شبکه داشته باشد.
  4. در نظر گرفتن ((زمانبندی دقیق)) و ((محاسبات صحیح بودجه و منابع)) جهت جلوگیری از شکست در پروژها نیز از مواردی است که باید توسط یک طراح رعایت گردد.

*نکته 1: در طراحی شبکه، فقط خود طراح نمیتواند تصمیم گیرنده باشد و بعضی موارد همانند: مدیران سازمان مشتری، بازار، مدیران سرویس دهنده های موجود، مسئولین واحدهای خدماتی و گاه کاربران نهایی می توانند در فرآیند طراحی شبکه تاثیر بگذارند.

از همین جهت بهتر است به دیده ی احترام به دیدگاه مشتری نگاه کرده و در صورت مواجه شدن با انتظارات عجیب و نامعقول، با جادوی اندیشه این چالش را رفع نمود.

*نکته 2: نکته ی بعدی این است که یک “مدیر شبکه” هر چند حضورش در فرآیند طراحی شبکه مفید خواهد بود؛ اما نمی تواند نقش یک “طراح شبکه” را ایفا نماید.

ویژگی های فردی یک طراح شبکه

Untitled-2

طراح، برای طراحی شبکه های کامپیوتری و اجرای آن در ابتدا باید از ویژگی های فردی ای برخوردار باشد؛ از جمله:

  • قدرت رهبری
  • واقع گرایی
  • روابط اجتماعی قوی
  • آشنا با ساختار اداری موسسات و سازمان ها
  • شکیبایی
  • پژوهشگری

طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری خوب باید از چه ویژگی هایی برخوردار باشد؟

Untitled-2

یک طراحی شبکه ی خوب نیز دارای ویژگی هایی است. از جمله:

  • قابلیت گسترش و تغییر
  • برگشت پذیری و افزونگی
  • کارآیی
  • مدیریت پذیری شبکه
  • امنیت و خروج از بحران
  • قابلیت سازگاری
  • هزینه ی مناسب
  • سهولت در پیاده سازی
  • سادگی در رفع اشکال
  • قابلیت پیش بینی

اکنون در ادامه هریک از موارد ذکر شده در بالا را به اختصار توضیح می دهیم.

قابلیت  گسترش و تغییر:

باید به یاد داشته باشید که چارچوب و بستر اصلی در شبکه، فقط برای یکبار طراحی خواهد شد. شما نمی توانید زیر ساخت یک شبکه را به  طور مداوم تغییر دهید. ممکن است این سوال را مطرح نمائید که پس چه زمانی می توان مجدد زیرساخت یک شبکه را طراحی نمود؟ زمانی این اتفاق رخ خواهد داد که شبکه عمر مفید خود را کرده و کاربردهای جدید بطور بنیانی با شبکه ی کنونی در تناقض باشند.

در نتیجه برای ایجاد قابلیت گسترش و تغییر در طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری در ابتدای امر باید عمر مفید شبکه را تخمین بزنید.

لازم به ذکر است که یکی از حساسترین بخشهای یک شبکه قابل رشد و گسترش، طراحی ستون فقرات (Backbone) آن می باشد.

منظور از طراحی ستون فقرات در نظر گرفتن سه عامل، ازجمله:

((ظرفیت بالا))، ((تکنولوژی سوئیچینگ مناسب و سریع)) و ((طراحی پیمانه ای- ماجولار)) می باشد. در چنین صورتی می توان به قابلیت گسترش کل شبکه امیدوار بود.

برگشت پذیری و افزونگی:

منظور از برگشت پذیری این است که اگر اختلالی در شبکه به وجود آمد، شبکه قابلیت برگشت به حالت طبیعی و استاندارد خود را داشته باشد. از همین جهت شبکه ملزم به وجود ((افزونگی)) خواهد بود.

افزونگی یا Redundancy به این معنا بوده که در ساختار شبکه لینک های ارتباطی و عناصر سخت افزاری همانند: مسیریابها یا سوئیچ ها از یکی بیشتر باشند تا در صورت ایجاد اختلال و از کار افتادن یکی از عناصر سخت افزاری، دیگری جایگزین شده تا بخشی از شبکه و سرویس های آن از دسترس خارج نشوند.

کارآیی:

از نظر هرکس کارآیی متفاوت می باشد. به عنوان مثال: یک نفر کارآیی شبکه را در سرعت انتقال داده ها می داند، دیگری در نوع داده هایی که منتقل می شوند و دیگری در اینکه شبکه به هیچ عنوان حتی برای ثانیه ای از دسترس خارج نشود و غیره.

در نهایت کارآیی بستگی به نوع کاربرد، نیاز مشتری و بودجه ی اختصاصی دارد.

در نتیجه می توان کارآیی را در پارامترهایی از قبیل موارد زیر دانست:

زمان پاسخ برنامه ی کاربردی:

شبکه ای که طراحی آن با سرعت انجام شده باشد، اما کاربران نهایی پاسخ برنامه های کاربردی را با سرعت تجربه نکنند، فاقد ارزش خواهد بود.

در واقع پیش بینی کردن زمان پاسخ برای کاربردهایی که به پارامترهای کیفیت خدمات حساس هستند، اهمیت فراوانی را به همراه دارد.

همزیستی مسالمت آمیز کاربردها:

طراحی شبکه باید از همزیستی مسالمت آمیز کاربردها نیز برخوردار باشد. به عبارت دیگر طراح باید طرح شبکه را به گونه ای پی ریزی نماید که نیازمندی های Qos یا کیفیت خدمات به گونه ای برآورده شود که کارآیی یک برنامه ی کاربردی به بهای ناکارآمدی کاربردها و سرویس های دیگر نینجامد.

قابلیت دسترسی مستمر:

این مورد نیز به همان ویژگی برگشت پذیری خودکار و افزونگی اشاره می نماید.

در قابلیت مستمر باید زمان همگرایی نیز در نظر گرفته شود؛ یعنی اگر در قسمتی از شبکه اختلالی به وجود آمد بتوان توسط افزونگی، شرایط را به حالت اولیه برگرداند تا قابلیت دسترسی مستمر نیز رخ دهد.

زمانی که طول می کشد تا شبکه به حالت اولیه ی خود برگردد زمان همگرایی نامیده می شود.

مدیریت پذیری در طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری:

مدیریت پذیری شبکه نیز باید در همان ابتدای طراحی لحاظ شود و نمی توان پس از پیاده سازی، تمهیدات آن را انجام داد.

مولفه های اصلی مدیریت شبکه شامل:

  • مدیریت پیکربندی
  • مدیریت خرابی و بحران
  • مدیریت حسابرسی
  • مدیریت کارآیی

می باشند.

 امنیت و خروج از بحران:

امنیت در شبکه نیز یکی از بحران های همیشگی در شبکه می باشد. البته در حال حاضر امنیت از بعد سخت افزاری ارتقاء یافته است؛ اما از نظر: هک کردن، کرمهای کامپیوتری، نفوذگران و ویروس ها پیشرفت چشم گیری رخ نداده است. از این باب سطح امنیت یک شبکه باید در دو بخش سازماندهی و طراحی گردد. از جمله:

الف) بخش کم خطر و غیر حساس در شبکه

ب) بخش حساس و استراتژیک شبکه

که هر یک از این بخش ها از پیش بینی های خاص خود برخوردار می باشند.

قابلیت سازگاری:

طراحی شبکه باید به گونه ای صورت گیرد که قابلیت سازگاری را داشته باشد، بدین معنا که طراحی کنونی با طراحی قدیم مغایرت و در تناقض نباشد و طراحی جدید منجر به اختلال طراحی های دیگر نگردد.

هزینه ی مناسب:

بهتر است که هزینه و میزان بودجه را با توجه به اهداف شبکه پیش برد، اما این امر به این معنا نبوده که برای طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری از محصولات ناشناخته و بی کیفیت استفاده نمائید؛ زیرا در صورت انجام چنین کاری آسیب جدی ای به شبکه وارد خواهد شد.

همچنین بهتر است در طراحی شبکه از به کار بردن ابزارهای گران قیمتی که هنوز کارایی آن ها اثبات نشده است پرهیز نمود.

*نکته: سه مورد آخر نیز واضح بوده و نیازی به توضیحات ندارد.

ویژگی‌های برجسته یک طرح خوب:

یک طرح خوب باید قبل از پیاده سازی در سه حوزه، قابل پیشبینی و ارزیابی دقیق و کمی باشد:

  • پارامترهای کارایی و کیفیت خدمات QOS
  • برگشت پذیری (به معنای آنکه از کار افتادن یک لینک ارتباطی یا خرابی یک ابزار منجر به اختلال در سرویس دهی کاربردهای شبکه نشود)
  • قابلیت گسترش (افزایش تعداد کاربران، سایتها یا حتی یک کاربرد جدید منجر به فلج شدن کل شبکه نشود و تاثیر آن بر پارامترهایی کارآیی قابل پیش‌بینی باشد.)

در نهایت یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی یک طرح خوب آن است که با گسترش کمی کاربران و کاربردها، شبکه از بهره‌وری ساقط نشود و نیاز به طراحی مجدد نداشته باشد؛ بلکه با تغییرات جزئی مثل: تعویض یا ارتقاء یک ابزار بتواند با شرایط جدید منطبق گردد. در طرف مقابل یک طرح بد دارای این ویژگی است که در طول زمان استحاله می‌شود! به عبارت دقیق‌تر به مرور زمان زیر ساخت شبکه بسته به نیازهای روز ناچار از تغییر و تحول خواهد بود و پس از چند سال، شبکه هیچ نسبتی با طرح اولیه‌ی خود ندارد!

چنین شبکه‌ای ویژگی قابل پیش‌بینی بودن را از دست می‌دهد و استعداد بالقوه‌ای در فروپاشی لحظه‌ای و تحمیل خسارت زیاد دارد.

ارزیابی و تشخیص دقیق محیط شبکه:

قبل از آنکه به طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری بپردازید، باید ویژگی‌های محیطی را که قرار است برای آن شبکه پیاده سازی گردد، به دقت مورد ارزیابی قرار دهید. هدف از پیاده سازی شبکه، دنبال کردن یک ماموریت سازمانی است. طبیعت ماموریت‌های سازمانی می‌تواند بسیار نامتجانس و ناهمگون باشند. عدم تشخیص دقیق ماموریت‌ها نهایتا منجر به طرحی خواهد شد که یا هزینه‌ی گزاف و بی موردی را تحمیل می‌نماید و یا دچار ضعف تکنیکی خواهد بود. پس از آنکه طرح شبکه پیاده سازی شد، این برنامه‌های کاربردی هستند که ماموریت‌های سازمانی را دنبال می‌کنند و شبکه بیش از یک زیرساخت نیست. بنابراین در اولین گام از ارزیابی محیط شبکه باید از یکایک برنامه‌های کاربردی مورد نیاز سازمان، آمار تفصیلی تهیه نمائید. در این  خصوص باید به پارامترهایی همچون:

  • ماهیت رفتاری هر کاربرد (Application Behavior)
  • تخمین میزان نیازمندی‌های QOS
  • موقعیت فیزیکی و منطقی سرویس دهنده‌ها و مشتریها
  • پروتکلهای شبکه

بپردازید.

سخن آخر:

در نهایت می توان گفت که یک طراح شبکه برای پیاده سازی بهترین طراحی و جلوگیری از ایجاد چالش در پروژه اجرایی که در دست دارد باید در تمامی امور شبکه همانند: امور برق، تاسیسات، ساختمان و نرم افزارهای مرتبط تخصص و سررشته ی کافی را داشته باشد.

همچنین شما می توانید طراحی و اجرای شبکه های کامپیوتری خود را به گروه متخصص فراز شبکه ی کارنو سپرده تا شاهد بهترین طراحی و اجرای شبکه در پروژه ی خود باشید.

امید است که اطلاعات آورده شده در راستای هدف مطالعه ی شما بوده باشد. به اطلاع شما می رسانیم که در روزهای آتی این مقاله بروزرسانی خواهد شد و دیتاهای بیشتری در این باب در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت.
در نتیجه شما می توانید ما را از نظرات ارزشمند خود آگاه ساخته و منتظر ادامه ی محتویات این مقاله باشید.
برخی مشتریان گروه فنی و مهندسی کارنو

شرکت توزیع نیروی برق
دادگستری
سازمان دارایی
اداه مالیات
راه آهن مشهد

تماس با دفتر تهران: ۸۸۴۸۶۳۰۰(۰۲۱) – تماس با دفتر مشهد: ۳۷۶۰۳۷۶۰(۰۵۱)