مهم ترین مزایا و ویژگی های استفاده از شبکه های مبتنی بر TCP/IP
در حال حاضر پروتکل TCP/IP در اکثر شبکه های کامپیوتری و همچنین سیستم عامل هایی همچون ویندوز، لینوکس، یونیکس، مک و … مورد استفاده قرار می گیرد. این پروتکل همان طور که از نامش هم پیداست از پروتکل های TCP و IP به وجود آمده است و هر کدام دارای خصوصیات متفاوتی می باشند. برای مثال یکی از خصوصیات پروتکل TCP دقت بسیار بالا، و یکی از خصوصیات پروتکل IP سرعت بسیار بالا می باشد و ترکیب این دو پروتکل باعث ایجاد یک شبکه ی دقیق و سریع خواهد شد.
در این مقاله قصد داریم به معرفی پروتکل TCP/IP و شبکه هایی که از آن استفاده می کنند بپردازیم:
پروتکل TCP/IP دارای چه ویژگی ها و مزیت هایی می باشد؟
همان طور که گفتیم از پروتکل TCP/IPدر تمام سیستم عامل ها استفاده می شود و کاربرد این پروتکل در حدی است که بدون آن دسترسی به اینترنت امکان پذیر نمی باشد. پروتکل TCP/IP از امنیت بالایی برخوردار است و به راحتی می توان آن را راه اندازی و پیکربندی نمود.
همچنین پروتکل TCP/IP توسط تجهیزات شبکه ای و مستقل از سیستم عاملی که روی هر کدام نصب است، چه آن هایی که در پایین ترین لایه مدل OSI هستند و چه آن هایی که در بالاترین لایه مدل OSI قرار دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
پروتکل TCP/IP امکان برقراری ارتباط بین دو شبکه را فراهم کرده است. اندازه شبکه ها هیچ تاثیری در برقراری این ارتباط ندارد و برای تمام شبکه ها اعم از کوچک و بزرگ امکان پذیر است. همچنین این پروتکل امکان تقسیم یک شبکه بزرگ به چندین زیر شبکه کوچک را نیز فراهم کرده است که این مسئله به سادگی مدیریت و کم کردن ترافیک شبکه بسیار کمک می کند.
پروتکل TCP/IP یک شبکه مورد اطمینان و ایمن ایجاد می کند و روند کار آن بدین صورت است که با استفاده از پروتکل TCP که در لایه چهارم قرار دارد، segment اطلاعات را به گیرنده می فرستد و برای هر کدام از این segment یا یک تاییدیه مبنی بر دریافت صحیح اطلاعات از سوی گیرنده دریافت می کند. با استفاده از پروتکل TCP/IP می توان داده ها را بر اساس اهمیتی که دارند اولویت بندی کرد. برای این کار از سرویس (QoS) Quality of Service استفاده می شود و این سرویس داده هایی که باید زود تر ارسال شوند را مشخص می کند.
QoS چیست؟
QoS یک سیستم برای اولویت بندی داده ها می باشد که بسته های اطلاعاتی را بر اساس ترافیک و اولویتشان ارسال می کند. این سیستم اکثرا در شبکه های WAN و برای داده های صوتی یا ویدیوئی مورد استفاده قرار می گیرد.
پروتکل TCP/IP دارای قابلیت تحمل خطا می باشد و اگر در هنگام ارسال بسته های اطلاعاتی در شبکه اختلالی در مسیر ارسال ایجاد شود، از یک مسیر دیگر برای این کار استفاده خواهد کرد.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید بسیاری از سرویس های معروف مثل DHCP و DNS بر اساس پروتکل TCP/IP کار می کنند. همچنین کامپیوترهایی که از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنند می توانند در صورت نصب نبودن پروتکل DHCP آدرس IP خود را از محدوده APIPA دریافت نمایند.
سرویس NetBIOS در سیستم عامل ویندوز سرویسی است که دارای چندین اسم برای سیستم های مختلف می باشد و باعث می شود که سیستم های شبکه را بدون استفاده از آدرس IP و فقط با استفاده از نام آن ها پیدا کنند. این سرویس هم اکنون منسوخ شده است اما کماکان در پروتکل TCP/IP پشتیبانی می شود.
پروتکلTCP/IP امکان تنظیم چندین آدرس IP روی یک سیستم را فراهم می کند. این ویژگی باعث می شود که اگر قرار باشد یک سیستم در یک شبکه سازمانی و یک شبکه خانگی مورد استفاده قرار بگیرد، به جای خرید دو کارت شبکه، برای اتصال به هر کدام از این شبکه ها از یک IP جدا استفاده شود.
با گذشت زمان و گسترش شبکه ها نیاز به استفاده از IPv6 که محدوده آدرس دهی آن از نوع IPv4 بسیار بیشتر است، روز به روز افزایش می یابد. خوشبختانه IPv6 توسط پروتکل TCP/IP به خوبی پشتیبانی می شود. با تشکر از وقتی که برای مطالعه این مقاله صرف کردید. امیدواریم که مطالب ذکر شده برای شما مفید و راه گشا واقع شود.