پیکربندی شبکه های کامپیوتری ، موضوع مقالهی امروز شرکت فنی و مهندسی کارنو است. پیکربندی شبکه، طرح کلی برخی از انواع شبکههای ارتباطی است. به عنوان بخشی از این پیکربندی، هم نرم افزار و هم سخت افزار به گونهای چیده شدهاند که امکان کارایی مطلوب را در فرایند انتقال صدا و دادهها بین دو یا چند نقطه فراهم میکند. پیکربندی شبکه ممکن است محلی و حدودی یا شامل مجموعهای از مکانها یا گرههایی باشد که در سراسر کشور یا حتی در سراسر جهان یافت میشود.
پیکربندی شبکه همچنین به عنوان راهاندازی شبکه نیز شناخته میشود.
همهی رویکردهای پیکربندی و اجرای شبکه های کامپیوتری، مستلزم وجود اشکال مختلف سخت افزار و نرم افزار است. سخت افزار به عنوان چارچوبی برای شبکه عمل میکند و به طور موثر، پایهای برای ساختار کلی ایجاد مینماید. برنامههای نرم افزاریِ سازگار با یکدیگر و با سخت افزار، بارگذاری و نصب میشوند؛ اقدامی که فعالیت را در شبکه آغاز میکند و امکان ذخیره و بازیابی کارآمدِ همه نوع داده را فراهم مینماید.
نقش پیکربندی شبکه های کامپیوتری:
پیکربندی شبکه، به مدیر سیستم اجازه میدهد تا شبکهای را برای دستیابی به اهداف ارتباطی راه اندازی کند. این فرایند شامل کارهای زیر است. از جمله:
- پیکربندی روتر:
آدرس IP صحیح و تنظیمات مسیر و غیره را مشخص میکند.
- پیکربندی میزبان:
با وارد کردن تنظیمات پیش فرض شبکه، مانند: آدرسIP ، پروکسی، نام شبکه، شناسه و رمز عبور، اتصال شبکه را بر روی رایانه یا لپ تاپ میزبان تنظیم میکند تا اتصال و ارتباط شبکه فعال شود.
- پیکربندی نرم افزار:
هرگونه نرم افزار مبتنی بر شبکه، مانند: سیستم تشخیص نفوذ (IDS)، مجاز به دسترسی است و اعتبار لازم را برای نظارت بر ترافیک شبکه ارائه میدهد. علاوه بر این، پیکربندی شبکه شامل: اینترنت و اشتراک گذاری شبکه، نصب نرم افزار و برنامه، نصب و پیکربندی فایروال است.
ویژگی های سیستم های مدیریت پیکربندی شبکه:
سیستمهایی برای مدیریت پیکربندی شبکه وجود دارند. ویژگی اصلی مدیریت پیکربندی شبکه، توانایی برای جایگزینی عملکردهای دستگاه شبکه در صورت خرابی است. دستگاههای مختلف شبکه، پیکربندیها را در قالبهای مختلف ذخیره میکنند و پیدا کردن اطلاعات پیکربندی در مواقعی که یک دستگاه خاص باید تعویض شود ممکن است مشکل باشد. با وجود سیستم مدیریت پیکربندی شبکه، اطلاعات پیکربندی در سرور مرکزی ذخیره میشود، جایی که تنظیمات دستگاه به راحتی قابل بارگیری هستند.
دستگاههایی که به رابط خط فرمان متکی هستند به یک مدیر قابل اعتماد با استفاده از پروتکل استاندارد، مانند: پروتکل انتقال فایل امن برای به دست آوردن اطلاعات لازم نیاز دارند، اما پشتیبانگیری نیز میتواند به صورت خودکار انجام شود، اغلب از طریق شخص ثالث.
ابزارهای پیکربندی شبکه:
ابزارهای پیکربندی شبکه میتوانند خنثی کنندهی فروشنده یا مخصوص فروشنده باشند. ابزارهای بی طرف فروشنده رایجتر هستند و برای شبکههای حاوی سخت افزار و برنامههای چند فروشنده طراحی شدهاند. ابزارهای فروشنده معمولاً فقط با محصولات یک فروشنده واحد کار میکنند و میتوانند عملکرد بهتری را در شبکههایی که فروشنده بر بازار تسلط دارد، ارائه دهند.
ابزارهای پیکربندی میتوانند بیشتر از راه اندازی مجدد یک دستگاه پس از خرابی دستگاه، مورد استفاده قرار گیرند. برخی از ابزارهای مدیریت پیکربندی، دادههای پیکربندی را به صورت روزانه پیگیری میکنند تا هرگونه تغییر در فایلهای پیکربندی را تشخیص دهند که میتواند تهدیدات سایبری و شکستهای احتمالی را آشکار کند. از ابزارهای پیکربندی شبکه میتوان برای ایجاد تغییرات انبوه استفاده کرد. به عنوان مثال، اگر اطلاعاتِ رمز عبور فاش شود، یک شرکت میتواند به سرعت تغییر کلمه عبور را اعمال کند. از ابزارهای مدیریت پیکربندی علاوه بر ایجاد تغییرات فله، میتوان برای حسابرسی و گزارشدهی استفاده نمود. اگر چه اطلاعاتی مانند حافظه یا عملکرد CPU را نمایش نمیدهند، اما میتوان از آنها برای نمایش قوانین دقیق دیوار آتش یا پارامترهای VPN استفاده کرد.
ابزارهای مدیریت پیکربندی شبکه نیز دارای قابلیت گزارشدهی هستند و پرسنل سیستم را قادر میسازد اطلاعات مربوط به اجزای شبکه را به راحتی ردیابی کنند.
مزایای پیکربندی شبکه:
پیکربندی شبکه میتواند زمان خرابی را کاهش دهد و به مدیران سیستم اجازه دهد تا تغییرات سریع در شبکه را به سرعت شناسایی کنند. همچنین اطمینان حاصل میشود که نسخههای نرم افزاری و اجزای سخت افزاری به روز هستند و با موافقت نامههای مجوز مطابقت دارند. دید و پاسخگویی نیز بهبود مییابد؛ زیرا پرسنل سیستم، راهی آسان برای تعیین هویت اجزاء و نرم افزارهای فعال در شبکه دارند.
علاوه بر این، پیکربندی شبکه میتواند:
- فرآیندهای نگهداری، تعمیر، گسترش و ارتقاء را ساده کند.
- خطاهای پیکربندی را به حداقل برساند.
بهینه سازی امنیت شبکه:
اطمینان حاصل کنید که تغییرات ایجاد شده در یک دستگاه یا سیستم بر سایر دستگاهها یا سیستمها تأثیر منفی نمیگذارد و اگر بهروزرسانی سیستم یا تلاش برای جایگزینی نامطلوب باشد، تغییرات را به پیکربندی قبلی برگردانید. همهی تغییرات پیکربندی شبکه را بایگانی نمائید.
سخن آخر:
پیکربندی شبکه مبحثی است که همچنان ادامه دارد. شما میتوانید ما را از نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود آگاه سازید و منتظر مقالات بعدی ما باشید. همچنین شما میتوانید برای پیکربندی شبکهی خود با شرکت فنی و مهندسی کارنو تماس بگیرید.
نظرات درباره این مطلب
8 نظر
شادکامی –
سلام. پیکربندی شبکه های کامپیوتری مقالهی مفیدی بود. من همیشه مقالات شما رو دنبال میکنم. خیلی ممنونم.
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام ممنونم از شما. خواهش میکنم.
امیر ارسلان بابایی –
وقت خوش، برای امنیت شبکه باید چه کارهایی رو انجام داد؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام روز بهخیر. برای امنیت شبکه لطفا با ما تماس بگیرید تا راهنمایی های لازم رو خدمتتون بدیم. متشکرم.
Milad.2000 –
درود، خدمات شرکت فنی و مهندسی کارنو چی هست؟ میخواستم در مورد زمینههای فعالیتتون بیشتر بدونم. تشکر💐.
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام. راه اندازی شبکه های کامپیوتری، راه اندازی مرکز داده، فروش تجهیزات شبکه، فروش و تولید کف کاذب و غیره. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید. خیلی ممنونم.
علی آقایی –
میزان بودجهای که برای راه اندازی مرکز داده لازم هست چقدره؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام لطفا برای اطلاع از میزان بودجهای که برای راه اندازی مراکز داده لازم هست داشته باشید، با کارشناسان شرکت کارنو تماس بگیرید. خیلی ممنونم.