مهم ترین نکات در اصول طراحی شبکه کامپیوتری

طراحی شبکه کامپیوتری با تعداد افراد، گستردگی شبکه و انتظاراتی که از شبکه می رود، رابطه مستقیم دارد. یکی از مهم ترین نکاتی که در طراحی شبکه های کامپیوتری باید در نظر گرفت، این است که در صورت بروز هر گونه مشکل و یا فورس ماژور، جهت انجام اقدامات لازم برای مقابله با آن مشکل برنامه ریزی شود. همچنین، زمانی که شبکه در حال طی کردن روند عادی خود باشد، باید تدابیری جهت گسترش شبکه و بهبود عملکرد آن اندیشیده شود.

 

از مهم ترین نکاتی که هنگام طراحی شبکه کامپیوتری باید به آن توجه داشت و امکان دارد در اولویت ها قرار نداشته باشد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سهولت دسترسی به اطلاعات، متوازن با امنیت
  2. در نظر گرفتن افزونگی برای شبکه جهت مقابله با از کارافتادگی
  3. توجه نمودن به هزینه های پشتیبانی، هزینه های نگهداری و استانداردسازی نرم افزار و سخت افزار

در ادامه 5 نکته مهمی که در طراحی شبکه کامپیوتری باید در نظر گرفت را بررسی می کنیم. این نکات می تواند در طی مراحل طراحی شبکه کامپیوتری به شما کمک بسیاری کند.

اصول طراحی شبکه کامپیوتری,طراحی شبکه کامپیوتری,طراحی شبکه کامپیوتری چیست,

امنیت و اتصال Connectivity and Security

عملکرد شبکه تنها به کابل ها و نقاط دسترسی مربوط نمی شود، بلکه مردم تمایل دارند حتی در دورترین نقاط نیز به اطلاعات موجود در شبکه خود دسترسی داشته باشند، بدون آنکه هیچ گونه مشکلی پیش بیاید. یکی از چالش‌های طراحی شبکه های کامپیوتری، متوازن نمودن دسترسی به اطلاعات و حفظ امنیت است.

امنیت دسترسی به شبکه شامل مواردی چون نوع دستگاه ها، نوع اطلاعات در دسترس و اعتبار کاربرانی که می خواهند به اطلاعات دسترسی داشته باشند، می شود. همچنین، سرویس ها و فایروال ها در عین حفظ سرعت باید از امنیت بالایی برخوردار باشند.

افزونگی Redundancy

منظور از افزونگی در شبکه این است که یک دستگاه پشتیبان جهت جایگزین شدن با دستگاه هایی که در عملکرد آن ها اختلال به وجود می آید، وجود داشته باشد. به عنوان مثال، سازمان های مهم می توانند از دو سرور مشابه استفاده کنند که رمزگذاری شده باشند، به صورتی که اگر هر یک از سرورها دچار مشکل شده یا در عملکرد آن اختلال ایجاد شود، بتوان از سرور دوم به عنوان جایگزین آن استفاده نمود.

از آنجا که هر یک از تجهیزات شبکه را نمی توان بیش از یک ساعت از فعالیت خود خارج کرد، لازم است یک سری تجهیزات اضافی به عنوان افزونه برای آن ها در نظر گرفته شود. در همین جهت، داشتن یک لپ‌تاپ، روتر، وایرلس و سوئیچ اضافی در محل کار می تواند راهکار خوبی باشد.

طراحی شبکه های کامپیوتری,طراحی شبکه های کامپیوتری چیست,مراحل طراحی شبکه کامپیوتری,

استاندارد سازی Standardization

استاندارد سازی در مراحل طراحی شبکه کامپیوتری اهمیت ویژه ای دارد. یکی از نکات مهمی که در راه اندازی شبکه باید در نظر گرفته شود، استاندارد سازی تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری جهت بهبود عملکرد شبکه است. کاهش هزینه‌های مربوط به بروزرسانی، نگهداری و تعمیرات از طریق استاندارد سازی میسر خواهد شد. برای فهمیدن این موضوع که کدام یک از سخت افزارها یا نرم افزارهای شبکه به استانداردسازی نیاز دارند، باید آن ها را بررسی نمود. به عنوان مثال، یکی از روش های استاندارد سازی به صورت زیر است:

گاهی اوقات ممکن است در یک دفتر یا شرکت بیشتر کارهای کارمندان از طریق یک لپ‌تاپ راه بیفتد، اما مدیرعامل یا رئیس شبکه جهت نظارت بر امور شرکت به نرم افزارها و سخت افزار های بیشتری نیاز داشته باشد. در چنین شرایطی می توان سخت افزارها و نرم افزارهای مورد نیاز مدیر عامل آن شرکت را جداسازی نموده و جهت انجام فعالیت های کارمندان تنها یک لپ تاپ در اختیار آن ها قرار داد.

ترمیم فاجعه Disaster Recovery

یکی از مهم ترین نکاتی که هنگام راه اندازی شبکه باید در نظر گرفت، انجام یک برنامه ریزی جهت ترمیم فاجعه یا رخداد های مخرب شبکه است. از جمله برنامه ریزی هایی که در هنگام طراحی شبکه کامپیوتری باید انجام شود، تدوین دستورالعمل های مورد نیاز پس از خرابی سرور شبکه است. در این طرح باید چگونگی پشتیبان گیری از داده ها و زمان آن و همچنین محل نگهداری کپی نسخه داده ها نیز مشخص شود.

در رابطه با برنامه ریزی جهت ترمیم فاجعه نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  1. برنامه ترمیم فاجعه باید مواردی چون فجایع شهری، فجایع محل کار و فجایع ساختمان را شامل شود.
  2. در بسیاری از شرکت‌ها عملیات پشتیبان گیری ممکن است به صورت روزانه یا هفتگی انجام شود.
  3. در پشتیبان گیری تمامی تغییرات مربوط به پرونده ها و امورات مربوط به شرکت ذخیره خواهند شد.
  4. نسخه های پشتیبان باید در محلی خارج از دفتر یا شبکه نگهداری شوند تا در صورت بروز وقایعی مانند آتش سوزی در امان باشند.

 

رشد Growth

ممکن است پیش بینی میزان رشد شرکت در چند سال آینده ممکن نباشد، اما طراحی شبکه های کامپیوتری و عملیات راه اندازی آن باید به گونه ای انجام گیرد که امکان رشد شبکه نیز فراهم شود. به عنوان نمونه، می توانید از سرور کسب و کار کوچک مایکروسافت برای سازمان استفاده کنید. طراحی شبکه کامپیوتری باید به نحوی انجام شود که حداقل هرسال امکان 20% رشد را داشته باشد.