آشنایی با اتاق کنترل و مانیتورینگ

اتاق کنترل و مانیتورینگ

اتاق کنترل و مانیتورینگ به عنوان یک ایستگاه کنترل و نظارت مرکزی برای ایجاد امنیت و ایمنی عمل می‌کند. با افزایش روزافزون منابع محتوا و برنامه‌های کاربردی برای مدیریت، اتاق‌های کنترل باید علاوه بر نیازهای یکپارچه سازی اطلاعات مشترک، مدیریت سیستم را کارآمدتر و مقرون به صرفه‌تر کنند و در عین حال حداکثر راحتی اپراتورها را ارائه نمایند.

نظارت، تصمیم‌گیری، پاسخ، کنترل، همکاری یا برقراری ارتباط، جزء اساسیِ عملیات روزانه هستند که به کارِ کارآمدتر و تصمیم گیری بهتر کمک می‌کند.

اکنون واحد تحقیق و توسعه‌ی کارنو در این مقاله قصد دارد که به توضیحات زیر بپردازد. از جمله:

  • اتاق کنترل و مانیتورینگ
  • موارد استفاده از اتاق کنترل و مانیتورینگ
  • طراحی اتاق کنترل و مانیتورینگ
  • ساختار اتاق کنترل و مانیتورینگ
  • عوامل انسانی و ارگونومی
  • و غیره

حال اگر مباحث نام برده شده، مورد علاقه‌ی شما می‌باشد، تا انتها در این مقاله با ما همراه باشید.

 

اتاق کنترل و مانیتورینگ

یک اتاق کنترل معمولاً از یک یا چند میز به همراه یک دیوار ویدئویی تشکیل شده است. دیوار ویدئویی به گونه‌ای در اتاق قرار گرفته است که همه‌ی اپراتورها را قادر می‌سازد تا دید واضحی از هر صفحه، روی آن داشته باشند. در حالت ایده آل، دیوار ویدئویی خیلی بالا قرار نمی‌گیرد، تا اپراتورها بتوانند بدون نیاز به پیچ خوردن گردن خود، ویدئو دیواری را بررسی کنند. مورد آخر یک شوخی نیست. در اتاق کنترل و مانیتورینگ، ارگونومی اهمیت زیادی دارد. اپراتورها باید بدون اینکه حواس پرتی زیادی داشته باشند، کارهای خود را به نحو احسن انجام دهند.

بر اساس استاندارد ANSI/BICSI 002-2019 یک مرکز داده نیاز به ایجاد اتاق امنیتی دارد.

یک اتاق امنیتی باید در مکان ورودی اصلی پرسنل یا در مجاورت آن قرار گیرد. منطقه ورود بازدیدکنندگان باید از نظر فیزیکی از عملیات امنیتی تأسیسات جدا باشد.
اتاق امنیتی باید شامل امکانات عملیات امنیتی، از جمله مانیتورهای سیستم نظارت تصویری (VSS) باشد و پایگاه داده و رابط کاربری و سیستم کنترل دسترسی (ACS) را داشته باشد.

هنگام برنامه ریزی این فضا  نکات زیر را در نظر بگیرید:

• الزامات فضای نظارت VSS،
• فضای ACS و الزامات ذخیره‌سازی،
• دسترسی بدون مانع به کلیدهای پشتیبان،
• دسترسی بدون مانع به کارت‌های دسترسی (موقت و خالی)،
• سیستم‌های نظارت بر اعلام حریق/دود،
• دسترسی محدود به اتاق کنترل امنیتی.

مطابق این استاندارد، مرکز فرماندهی و اتاق مانیتورینگ باید قابلیت نظارت، اما نه کنترل، برای تمام سیستم‌های ساختمان مرکز داده را داشته باشد تا بتواند مدیران شبکه را از تمام هشدارها یا هشدارهای سیستم ساختمانی حیاتی مرکز داده آگاه کند. با این حال، اتاق مخابرات (TR) که از مرکز فرماندهی و سایر فضاهای پشتیبانی مراکز داده نزدیک پشتیبانی می‌کند، باید خارج از اتاق کامپیوتر باشد.

ممکن است دستگاه‌های ارتباطی محل کار در مرکز فرماندهی به اتصال مجدد نیاز داشته باشند یا ممکن است نیاز به اتصال مستقیم به سخت افزار شبکه اصلی نیز وجود داشته باشد، این امکانات در فضای MDA قرار دارند.

شبکه LAN و تلفن شرکت و دیتاسنتر، به اتصال به مخابرات عمومی نیاز دارند. برخی از برنامه‌ها ممکن است نیاز به نصب نمایشگرهای بزرگ داشته باشند که به راحتی برای همه پرسنل مرکز فرماندهی قابل مشاهده است.
بسته به مرکز داده، ممکن است به سیستم‌های CATV (مانند تلویزیون کابلی پخش، سرویس ماهواره ای) نیز نیاز باشد. بنابراین مدیران مراکز داده، موارد بالا را باید در نظر بگیرند.

موارد استفاده از اتاق کنترل و مانیتورینگ:

اتاق کنترل به طور کلی امن‌ترین اتاق یک سازمان است. دسترسی عموم به آن‌جا امکان پذیر نیست؛ بلکه فقط توسط پرسنل مجاز می‌باشد. در اتاق کنترل همه‌ی سیستم‌هایی که باید کنترل، نظارت و مدیریت شوند به طیف وسیعی از تجهیزات تکنولوژیکی متصل هستند. یک اصطلاح پرکاربرد برای مدیریت این سیستم‌ها PSIM (مدیریت اطلاعات امنیت فیزیکی) است.

اپراتورهای اتاق کنترل، از طریق یک پلت فرم نرم افزاری مدیریت مرکزی، قادر به کنترل و نظارت بر این سیستم‌ها هستند. مزیت اصلی، اتصال سیستم‌های فیزیکی به یک نرم افزار مرکزی است. در حالی که بسیاری از سیستم‌های فیزیکی در گذشته در ساختمان‌های بدون اتصال مرکزی قرار می‌گرفتند که  فقط از طریق پرسنل در محوطه کنترل می‌شدند. در حال حاضر، این عملیاتِ وقت گیر و هزینه بر، بسیار ناکارآمد عمل می‌کند، به ویژه در شرایط بحرانی‌ای که هر ثانیه‌ی آن بسیار با اهمیت است.

یکی دیگر از مزایای کلیدی اتاق کنترل، آگاهی بیشتر از موقعیت است. اپراتورهای اتاق کنترل در سازمان‌های بزرگ با تمام ساختمان‌های سازمان آشنا نیستند. بنابراین، رویه‌های از پیش تعریف شده، دسترسی سریع به سیستم‌های دوربین مدار بسته و غیره اپراتورها را قادر می‌سازد تا بدون ترک صندلی خود به سرعت از هر موقعیتی، درک کاملی داشته باشند. در نتیجه، می‌توان گفت که اتاق کنترل و مانیتورینگ به ارتقاء ایمنی مرکز داده یا سازمان شما کمک شایانی می‌کند.

اپراتورهای اتاق کنترل,اتاق کنترل و مانیتورینگ,راه اندازی اتاق کنترل و مانیتورینگ,

طراحی اتاق کنترل و مانیتورینگ:

طراحی اتاق کنترل و مانیتورینگ از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و شما باید برای راه اندازی اتاق کنترل و مانیتورینگ خود به دنبال گروهی از مهندسان حرفه‌ای باشید.

شما می‌توانید برای راه اندازی اتاق‌های کنترل و مانتیورینگ خود همین الان با شرکت فنی و مهندسی کارنو تماس بگیرید تا مطابق با استاندارهای جهانی این اتاق‌ها، برای شما تاسیس و راه اندازی شوند.

اکنون برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طراحی اتاق کنترل با ما همراه باشید.

وقتی صحبت از طراحی اتاق کنترل یا بازسازی آن می‌شود، استفاده از راه‌های میانبر و تکرار اشتباهات احتمالی که دیگران انجام داده‌اند، می‌تواند بسیار پرهزینه باشد. اما با رعایت اصول طراحی مهندسی خوب می‌توان از گام‌های اشتباه جلوگیری نمود.

اصول کلی:

دو جنبه عمده در طراحی اتاق کنترل وجود دارد که باید در گزارش ایمنی مورد توجه قرار گیرد. از جمله:

  1. مناسب بودن ساختار اتاق کنترل برای مقاومت در برابر حوادث احتمالی عمده.
  2. چیدمان اتاق‌های کنترل و ترتیب تابلوها، VDUها و غیره، برای اطمینان از عملکرد ارگونومیک موثر نیروگاه در شرایط عادی و شرایط اضطراری.

کنترل و مانیتورینگ اتاق کنترل با سیستم کنترل و مانیتورینگ کارنو

با توجه به اینکه اکثر کارها سیستمی شده، درصد خطا کاهش پیدا کرده است. یکی از راه های بهینه سازی و کنترل کارکرد صحیح تجهیزات در مراکز حساس، استفاده از سیستم های کنترل و مانیتورینگ می باشد. با توجه به اهمیت این سیستم، گروه فنی و مهندسی کارنو با دقت بالا به تولید و طراحی سیستمی جهت کنترل و مانیتورینگ شرایط محیطی پرداخته است.

دو سیستم اسمارت بیت رک و کارنولاجیک با قابلیت های منحصر به فرد به کمک مسئولان ای تی در مراکز حساس آمده است. این سیستم ها مجهز به سخت افزار صنعتی بوده و به طور خاص برای کنترل عوامل محیطی همچون دما، رطوبت، نشتی، دود، وضعیت درب رک ها و درب اتاق سرور، ولتاژ و جریان رک ها و upsها، تشخیص حضور و … طراحی و ساخته شده است و با ارسال فرامین مربوطه با توجه به عوامل ذکر شده، اقدام به رفع و اطلاع رسانی به مسئول مربوطه خواهد نمود. این سیستم ها قابلیت های بیشتری دارد که برای اطلاع از آن می توانید به قسمت محصولات سایت سر بزنید و یا با کارشناسان کارنو تماس بگیرید:

021-88486300

051-37057050-4

ساختار اتاق کنترل و مانیتورینگ:

تهدید ناشی از انفجار و انفجارِ فشار باید در طراحی سازه‌ی ساختمان کنترل و مانیتورینگ، در نظر گرفته شود. ساختمان‌ها باید طوری طراحی شوند که فشار بیش از حد را تحمل کنند تا خطری افراد داخل ساختمان را تهدید نکند. همچنین، در زمان تهیه‌ی پنجره‌ها، وجود تجهیزات سنگین روی سقف‌ها و وسایل داخلی باید توجه‌ی ویژه‌ای داشت که در برابر لرزش ساختمان از مقاومت خوبی برخوردار باشند. در صورت وجود پنجره‌ها، باید از شیشه‌های چند لایه یا پلی کربنات استفاده نمود تا اینگونه افرادی که در داخل اتاق کنترل هستند، کاملا ایمن باشند.

همچنین، باید اطمینان حاصل شود که اتاق کنترل در برابر تابش‌های حرارتی، مقاومت می‌کند. مصالح ساختمانی نیز باید در طول مدت وقوع هرگونه آتش سوزی در برابر آتش مقاوم باشند.

در نهایت برای اینکه نشان داده شود که خطرات اولیه و ثانویه در محدوده، قابل قبول هستند یا خیر، باید ارزیابی ریسک صورت گیرد.

عوامل انسانی و ارگونومی:

بسیار مهم است که یک اتاق کنترل و اپراتورهای آن به عنوان یک سیستم کامل در نظر گرفته شوند و جدا از یکدیگر نباشند. عواملی که باید در نظر گرفته شوند در پاراگراف‌های زیر گنجانده شده است.

چیدمان:

  • چیدمان نباید مانع ارتباط کلامی و غیر کلامی شود و باید کار تیمی را تسهیل نماید.
  • چیدمان اتاق کنترل باید طوری باشد که الزامات نظارت را فراهم کند.
  • دسترسی و خروج باید برای اپراتورهای معلول در نظر گرفته شود.
  • دسترسی مناسب باید در سراسر اتاق کنترل فراهم شود.
  • پیوندهای عملیاتی بین اپراتورهای اتاق کنترل، مانند: ارتباطات و خطوط سایت باید در مرحله طراحی مورد توجه قرار گیرد.
  • و غیره

نگهداری

دسترسی مناسب باید فراهم شود تا عملکرد سهوی تجهیزات در حین تعمیر و نگهداری امکان پذیر نباشد و تجهیزات پشتی باید به طور مناسب کدگذاری شوند تا احتمال خطای انسانی کاهش یابد.

محیط گرمایی

دما و جریان هوا باید قابل تنظیم باشد. به عنوان راهنما، دمای “راحت” برای کارهای اداری باید بین 18.3 و 20.0 درجه سانتی گراد و جریان هوا بین 0.11 تا 0.15 متر بر ثانیه باشد.

طراحی اتاق کنترل و مانیتورینگ,اپراتورهای اتاق کنترل,اتاق کنترل و مانیتورینگ,

محیط بصری

  • نورپردازی باید به گونه‌ای باشد که انعکاس پرده‌ را روی VDU ها یا سایر سطوح بازتابنده که نیاز به نظارت دارند ایجاد نکند.
  • نوع روشنایی باید برای کار مناسب باشد.
  • مطلوب است که روشنایی قابل تنظیم، برای اتاق‌های کنترل که سرنشین دار 24 ساعته هستند ارائه شود.
  • در حین کار و در زمان شب، نور باید کم بشود.
  • پنجره‌های اتاق های کنترل نباید باعث بازتاب پرده روی سطوح بازتابنده شوند.
  • باید وسایل کافی برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید نیز در نظر گرفته شود.

محیط شنیداری:

میانگین سطح سر و صدا در اتاق کنترل نباید در طول روز کاری از 85 دسی بل (A) تجاوز کند. برای کارهای اداری نیز سطح نویز زیر 40 دسی بل (A) مطلوب نیست، زیرا می‌تواند باعث ایجاد تداخل بین اپراتورها شود و باید از صداهای طولانی مدت، بسیار کم یا بسیار زیاد اجتناب گردد. سطح صدا نباید در ارتباطات و سیگنال‌های هشدار دهنده در عملکرد ذهنی (یعنی حواس پرت کننده) تداخل ایجاد نماید.

سخن آخر:

نکات زیاد دیگری در مورد اتاق کنترل و مانیتورینگ وجود دارد که در به‌روزرسانی‌های بعدی به آن‌ها می‌پردازیم. شما می‌توانید برای راه اندازی اتاق کنترل و مانیتورینگ و سیستم کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور خود با شرکت فنی و مهندسی کارنو تماس گرفته و پس از دریافت اطلاعات لازم، در صورت نیاز پروژه‌ی خود را به این شرکت بسپارید. در پایان ما را از  نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود آگاه سازید. امیدواریم که این مقاله مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.