کابل کشی ساخت یافته شبکه چه ویژگی هایی دارد؟

کابل کشی ساخت یافته در بهبود عملکرد شبکه تاثیر بسزایی خواهد داشت و در طراحی و اجرای شبکه تاثیر گذار است. پیاده سازی زیرساخت شبکه کار بسیار دشواری است و یکی از عوامل مهمی که در پیاده‌سازی این زیرساخت تأثیر مهمی می گذارد، کابل کشی ساخت یافته شبکه می باشد. با کابل کشی ساخت یافته، نصب کابل های شبکه، کابل های تلفن و… بر اساس استانداردهای جهانی انجام خواهد شد.

منظور از کابل کشی ساخت یافته چیست؟

در کابل کشی ساخت یافته شبکه نوع کابل ها، جنس کابل ها، مسیر به کارگیری آن ها و ایستگاه های کاری بسیار حائز اهمیت هستند. استاندارد کابل کشی ساخت یافته توسط TIA/EIA تعریف شده‌اند. استفاده از کابل کشی ساخت یافته شبکه فقط مختص شبکه های کامپیوتری نیست، بلکه کابل کشی تلفن و سیستم های ویدیو کنفرانس را نیز شامل می‌شود.

اجرای کابل کشی ساخت یافته

یکی از نامناسب ترین روش های کابل کشی، ایجاد توپولوژی استار در مرکز یک دفتر کاری است، چراکه در این صورت، کابل ها بر روی کف اتاق نصب شده و تکنیسین های شبکه را با مشکل مواجه می‌کند، زیرا باید دائماً در حال برطرف کردن مشکلات مربوط به کابل ها باشند. وارد شدن فشارهای فیزیکی به کابل های شبکه باعث می‌شود که کانکتور های RJ-45 از انتهای کابل خارج شوند. علاوه بر این، نزدیک‌ بودن تجهیزات شبکه و کابل شبکه می تواند باعث تداخل سیگنال ها شود و اعمال نمودن هرگونه تغییرات در شبکه کار بسیار دشواری خواهد بود.

از طریق یک مدل کابل کشی می‌توان به همه این مشکلات غلبه کرد. این مدل کابل کشی، کابل کشی ساختار یافته نام دارد که از همه استانداردها تبعیت می کند. در صورت اجرای کابل کشی ساختار یافته به راحتی می توانید تغییرات مورد نظر را در شبکه ایجاد کرده و آن را ارتقاء دهید. البته قبل از اجرای این کابل کشی باید با استاندارد کابل کشی ساخت یافته آشنایی کامل داشته باشیم.

استاندارد کابل کشی ساخت یافته,تعریف کابل کشی ساخت یافته,کابل کشی ساخت یافته,

اجزای کابل کشی ساخت یافته کدام اند؟

اجزای اصلی این کابل کشی عبارت اند از:

  1. ناحیه کار
  2. کابل کشی افقی
  3. اتاق ارتباطات

در کابل کشی ساخت یافته، از روش کابل کشی افقی استفاده می شود و تمامی کابل ها به صورت افقی به تجهیزات و کامپیوتر ها وصل می شوند. همه اجزای کابل کشی ساختار یافته، یعنی ناحیه کاری، کابل کشی افقی و اتاق ارتباطات باید از تمامی استانداردها تبعیت کنند.

اجرای کابل کشی افقی

به کابلی که از ناحیه کاری به اتاق ارتباطات متصل می شود، ران کابل کشی افقی می گویند. بر اساس استانداردهای TIA/EIA عواملی مانند نوع سیم ها، تعداد جفت سیم ها و نرخ fire باید در این نوع کابل کشی مشخص شود.

کابل های UTP به دو دسته هسته کلافی و هسته یک دست تقسیم می شوند و بر اساس استاندارد TIA/EIA کابل کشی افقی باید توسط کابل های هسته یک دست انجام شود. کابل های هسته یک دست درون دیوارها نصب شده و از خطراتی مانند برخورد با جارو برقی یا لگدمال شدن در امان هستند. از آنجا که کابل کشی روی دیوارها و سقف کار بسیار دشواری بوده و نمی توان آن را هر چند مدت یکبار تکرار کرد، کارشناسان توصیه می کنند که از بالاترین درجه کابل های CAT استفاده کنید. همچنین باید UTP های ۴ جفتی را به کار گرفت.

کابل کشی ساخت یافته شبکه,کابل کشی ساختار یافته,کابل کشی ساختار یافته شبکه,

اتاق ارتباطات

قلب یک کابل کشی ساخت یافته شبکه ، اتاق ارتباطات یا اتاق سرور نام دارد. در اتاق ارتباطات، تمام کابل ها به یکدیگر می رسند. تجمع کابل ها در این اتاق باعث شده است که به بی نظم ترین قسمت شبکه تبدیل شود. حتی اگر کابل کشی از همان ابتدا به صورت استاندارد و ساخت‌یافته انجام شود، به مرور زمان افراد و پرسنل اتاق سرور با ایجاد تغییرات در چیدمان کامپیوتر ها، سوئیچ ها و سایر تجهیزات، این کابل کشی را دستخوش تغییراتی خواهند کرد. اما بر اساس استانداردهای TIA/EIA می‌توان از مشکل به هم ریختگی در اتاق سرور جلوگیری نمود. بر اساس این استاندارد باید در چیدمان قسمت هایی از اتاق سرور نهایت دقت را به کار برد. این قسمت ها عبارت اند از:

محفظه تجهیزات یا رک

رک ها معمولاً در پهنای ۱۹ اینچی ساخته می‌شوند و ارتفاع آن ها تا ۳ فوت است.  تقریبا می توان هر نوع از تجهیزات سخت افزاری شبکه را درون رک قرار داد.

پیچ پنل ها و کابل ها

در صورت استفاده از کابل کشی افقی، پچ پنل ها و کابل ها در حالت ایده آل جا به جا نخواهند شد.

ناحیه کاری

معمولاً در پچ پنل ها و پریز ها از کانکتور های یکسانی استفاده می شود، اما مستند سازی صحیح پریزها باعث صرفه‌جویی در کارهای بعدی خواهد شد. ناحیه کاری ساده ترین قسمت سیستم کابل کشی ساخت یافته است، اما با این وجود، اغلب مشکلات شبکه از این ناحیه نشأت می گیرند. به عنوان مثال، در مواقعی که به خراب شدن یک کابل مشکوک هستید یا یک کاربر نتواند به راحتی به شبکه دسترسی داشته باشد، اولین قدم چک کردن ناحیه کاری است.