درباره دیتاسنتر سبز

دیتاسنتر سبز/ مدیریت انرژی/ دوست دار محیط زیست

یکی از واژه های پرکاربرد در صنعت IT که هسته ارتباطات را تشکیل می دهد واژه دیتاسنتر می باشد. هر سازمان یا شرکتی برای داشتن استقلال اطلاعاتی نیاز به یک مرکز داده یا دیتاسنتر دارد. شرکت های متعددی در زمینه تولید دیتاسنترها وجود دارند که با استفاده از تکنولوژی های رایج و معمولی اقدام به تولید دیتاسنترها می کنند. بهترین دیتاسنترها آن هایی هستند که کمترین میزان مصرف و هدر رفت انرژی را دارند اما متاسفانه تعداد شرکت هایی که چنین دیتاسنترهایی را تولید نمایند بسیار کم است. در دیتاسنترها تجهیزاتی مانند کامپیوترها، سرورها، سخت افزارهای شبکه، دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات  به مقدار انرژی بالایی نیاز دارند.

یکی از مواردی که در زمان ساخت دیتاسنترها مورد توجه قرار نگرفته است مقدار مصرف برق در آن ها می باشد.  قسمتی از انرژی برق مصرفی در دیتاسنترها مربوط به سیستم های خنک کننده، پمپ ها، فن ها، اطفاء حریق و روشنایی است.

میزان اتلاف انرژی در دیتاسنترها بالا است و بیشتر آن به شکل گرما و حرارت خارج می شود. به منظور کاهش انرژی مصرفی در دیتاسنترها باید میزان تولید حرارت و گرما را کاهش داد که بهترین راه حل در این زمینه دیتاسنتر سبز می باشد.

دیتاسنترها برای آنکه بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند به منابع انرژی برق  زیادی نیاز دارند که موجب می گردد مقدار حرارت تولید شده افزایش یابد و آلودگی زیست محیطی را به دنبال خواهد داشت. دیتاسنترهای بزرگ جهان ماهانه حدود 2.5 الی 6 مگاوات برق احتیاج دارند و باید به نحوی از این انرژی استفاده نمود که مقدار هدر رفت به مقدار زیادی کاهش یابد. برای جلوگیری از اتلاف انرژی باید از دیتاسنترهایی استفاده نمود که ساختار آن ها به گونه ای است که کمترین مقدار هدر رفت انرژی دارند و اختلالی در عملکرد آن ها وجود ندارد، امروزه در دنیا از این نوع دیتاسنترها به عنوان دیتاسنتر سبز یاد می کنند. دیتاسنترهای سبز دوست دار محیط زیست هستند و تخریب زیست محیطی با استفاده از آن ها به میزان بسیار کمی اتفاق می افتد.

یک دیتاسنتر سبز تمامی قابلیت های یک مرکز داده معمولی را دارد و در آن سیستم های داخلی مانند سیستم روشنایی، کامپیوتری و برق تعبیه شده است با این تفاوت که بیشترین میزان بهره وری از انرژی و کمترین میزان تاثیرات زیست محیطی را دارد. در دیتاسنتر سبز ذخیره سازی، مدیریت و انتقال داده ها در فضایی محدودتر و با صرف انرژی کمتر انجام می شود.

بهبود عملکرد دیتاسنترها,بهترین دیتاسنترها,تولید دیتاسنترها,

مزیت های دیتاسنتر سبز

ساخت و ساز و استفاده از دیتاسنترهای سبز اگرچه ممکن است در ابتدا هزینه های سنگینی داشته باشد اما قطعا با گذشت زمان متوجه خواهید شد مصرف کمتر این دیتاسنترها و شرایط عملیات و نگهداری آن ها باعث می شود که در نهایت هزینه کمتری پرداخت نمایید و می توانید در مصرف انرژی صرفه جویی کنید. از دیگر مزیت های دیتاسنترها می توان شرایط و محیط کاری سالم برای پرسنل و محیط زیست اشاره نمود که موجب افزایش میزان کارایی و بهره وری دیتاسنترها می شود. جالب است که بدانید در این دیتاسنترها تمامی تجهیزات دوست دار محیط زیست هستند.

با توجه به آنکه دیتاسنترهای سبز با استفاده از انرژی های تجدید پذیر مانند انرژی باد، خورشیدی یا هیدل  که همان نیروی برق حاصل از جریان آب است کار می کنند در نتیجه میزان مصرف انرژی برق در این مراکز داده به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. راه اندازی دیتاسنترهای سبز به مقدار انرژی بسیار کمی احتیاج دارد و همچنین مقدار ضایعات الکترونیکی و صنعتی در آن ها بسیار ناچیز می باشد، البته این ضایعات معمولا قابلیت بازیافت و استفاده مجدد دارند.
در یک دیتاسنتر 10 مگاواتی مقدار تولید کربن حدود 3 الی 130 میلیون کیلوگرم گاز CO2 می باشد و این مقدار واقعا می تواند خسارت های جبران ناپذیری را به محیط زیست وارد نماید و تاثیرات سوئی بر موجودات کره زمین داشته باشد.

دیتاسنتر سبز,دیتاسنترهای بزرگ جهان,دیتاسنترهای سبز,

بهینه نمودن مصرف در دیتاسنتر سبز

تکنولوژی مجازی سازی یکی از بهترین روش ها برای بهبود عملکرد دیتاسنترها می باشد. در این روش سرورها امکان استفاده از چندین ماشین مجازی از یک قطعه سخت افزاری را دارند در نتیجه می توانند قدرت و منابع زیادتری را در اختیار قرار دهند. از طرفی موجب می گردد که حدود 60 درصد بهره وری در بخش هایی مانند سی پی یو افزایش یابد. با استفاده از روش مجازی سازی کاربر می تواند یک منبع مجازی را از چندین منابع فیزیکی مختلف به وجود آورد و همچنین رایانش ابری ایجاد نماید و آن را کنترل کند.

به منظور بهینه سازی مصرف دیتاسنترها می توان از فناوری های دیگری مانند پمپ های حرارتی، فتوولتائیک و خنک کننده های تبخیری استفاده نمود. به عنوان نمونه سیستم های خنک کننده تبخیری مجهز به فن نمی باشند و جریان هوای مورد نیاز آن ها به صورت طبیعی یا ترکیب با سامانه هایی مانند بادگیر، دودکش خورشیدی و دیوار تهویه شونده تامین می شود.

در سیستم های بهینه سازی بیشترین انرژی مورد نیاز را از منابع انرژی تجدید پذیر به دست می آورند. علاقه مندان و طرفداران محیط زیست سعی می کنند که نظر شرکت ها و سازمان هایی که در زمینه IT فعالیت دارند را به دیتاسنتر سبز جلب نمایند و آن ها را توجیه کنند بهترین روش خارج شدن از بحران گرمای کره زمین و پیامدهای ناگوارش ساخت دیتاسنترهای سبز می باشد. امروزه دولت های مختلف نیز از استفاده تکنولوژی های سبز حمایت می کنند و همین مسئله موجب می گردد که افراد بیشتری برای ساخت سیستم های دوست دار محیط زیست و بهینه تشویق شوند.