طبق تحقیقاتی که اخیرا شرکت مایکروسافت انجام داده است بهتر است به منظور تامین انرژی مراکز داده و دیتاسنترها از سلول های سوختی استفاده شود. همین تحقیقات موجب شد که شرکت مایکروسافت تصمیم بگیرد ساخت یک سلول سوختی 10 مگا بایتی را در برنامه سال های آینده خود قرار دهد. با استفاده از این فناوری در مراکز دیتاسنتر می توان میزان بهره وری انرژی را به میزان دو برابر افزایش داد.
جیمز فرید می گوید که در تهیه سلول های سوختی در چندین سال قبل از گاز طبیعی استفاده می شد اما با پیشرفت تکنولوژی امروزه سوخت پاک را جایگزین گاز طبیعی در تولید سلول سوختی کرده اند و از سوخت هیدروژنی که از دسته انرژی های تجدید پذیر محسوب می شود استفاده می کنند. سوخت هیدروژنی توسط شرکت هایی که در زمینه انرژی خورشیدی و بادی فعالیت دارند تامین می شود.
سلول های سوختی چیست؟
سلول های سوختی دستگاه های الکترو مکانیکی هستند و مکانیزم عملکرد آن ها به این صورت است که سوخت هیدروژنی و هوا را به روش شیمیایی به الکتریسته تبدیل می کنند. تاریخ کشف این سلول ها به سال 1383 باز می گردد. با استفاده از این فرآیند می توان انرژی الکتریسته تولید شده را در باتری ذخیره نمود و هیچگونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
جیمز فرید سلول های هیدروژنی در ماشین ها را مورد بررسی قرار داد و توانست به کشفیات مهمی در این Daimler رابطه دست یابد. او پی برد که می توان از سلول های پیش تولید شده در مرسدس GLC F-CELL در مراکز داده و شبکه های microgrid آن به کار برد. این شبکه ها در واقع شبکه های انرژی در مقیاس کوچک هستند که در کنار شبکه الکتریکی اصلی به شکل خودکار مشغول به کار هستند.
مزیت های سلول های سوختی و هیدروژنی
برای تمامی سازمان ها دسترسی به داده ها به صورت دائم و در هر زمانی بسیار اهمیت دارد و آن ها سعی می کنند به جای استفاده از روش ها و تکنولوژی های قدیمی و منسوخ شده که محدودیت هایی در دسترسی به داده ها داشتند از تکنولوژی های جدید استفاده نمایند تا بتوانند از داده های خود یک نسخه پشتیبان تهیه کنند و به صورت دائم به داده ها دسترسی پیدا نمایند. وجود چنین علایق و تفکراتی ممکن است باعث شود که سیستم های انرژی microgrid مدل جزیره طرفداران بیشتری پیدا کند.
از مهم ترین مزیت های سلول های سوختی در مقایسه با نوع سنتی آن ها داشتن پایداری و کربن خنثی است، از دیگر مزیت های این سوخت ها می توان به تخلیه آسان آن ها اشاره نمود.
برخی از افراد در جامعه دید مثبتی نسبت به انرژی های پشتیبان ندارد زیرا ممکن است این سوخت فسیلی باشد. آن ها معتقد هستند که باید یک سوختی جایگزین گردد که دوست دار محیط زیست باشد و طبیعت توانایی تخریب آن را داشته باشد بنابراین سلول های سوختی به جهت ویژگی هایی که دارند می توانند انتخاب مناسبی برای سوخت جایگزین باشند. در ایالات متحده تا سال 2020 توسط مراکز داده سالی 100 میلیون تن کربن تولید می گردد و تا سال 2050 هیدروژن می تواند تقریبا 20 درصد از میزان کربن را بکاهد.
Daimler و دوستانش که مشغول کار بر روی پروژه سلول های سوختی مرکز داده هستند معتقد هستند که مرکز داده باید تمام انرژی مورد نیاز خود را از انرژی سبز تامین نماید و این انرژی سبز به عنوان نیروی اصلی باید از طریق خورشید و توربین های بادی تامین شود. مابقی انرژی تولید شده نیز باید برای ساخت و ذخیره هیدروژن به کار گرفته شود و در سلول های سوختی هیدروژنی وظیفه تامین انرژی microgrid را بر عهده دارند.
امروزه تکنیک ها و تکنولوژی های جدید و پیشرفته ای که در مراکز داده و دیتاسنترها به کار می رود موجب شده است که نگهداری داده ها و پشتیبانی از آن ها با صرف هزینه کمتری انجام شود و از این طریق میزان هزینه ها به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.