این سیستم جهت تشخیص دادن آتش در اتاق سرور و دادن هشدارهای ضروری نصب می گردد. این نوع از اعلام هشدارها ممکن است به صورت صدای زنگ خطر و یا فرستادن پیام و یا تماس باشد.
اجزا سیستم اعلام حریق اتاق سرور
- مرکز کنترل: مرکز کنترل در این سیستم باید از ۳ نوع زون باشد. دتکتور ها با دو زون به کنترل پنل وارد می گردد. روشن شدن یکی از زون ها هشدار های مشخص شده را ایجاد می کند. زون بعدی به غیر از ایجاد هشدار سیستم را هم روشن می کند. دلیل روشن شدن سیستم اطفاء حریق بعد از اعلام هشدار بعدی این است که گاز خریداری شده جهت خاموش کردن آتش بسیار پر هزینه می باشد. هنگام آزاد شدن مواد خاموش کننده در صورتی که هشدار به صورت اشتباهی فرستاده شده باشد سبب ایجاد ضرر مالی می گردد.
- دتکتور یا تشخیص دهنده: کار این سیستم تشخیص حریق می باشد. این سیستم در سه نوع موجود می باشد. نوع دودی که با وجود دود در اتاق سریع فعال می گردد. نوع حرارتی که در صورت بیشتر شدن حرارت و دمای موجود در اتاق سرور فعال می شود و نوع مالتی که دارای هر دو نوع سیستم هشدار و حساس دود و حرارت می باشد.
- سیستم آنالیزور محیطی Air Sampling: این نوع از سیستم ها هوای موجود در داخل اتاق را به سمت درون می کشد و آن را بررسی می نماید. هنگامی که تشخیص دهد هوای موجود مشکوک به آتش سوزی است پیام هشدار را به پنل می فرستد. این نوع به نسبت دیگر موارد دارای سرعت و حساسیت بالایی است.
- شستی اعلام حریق: جهت فعال نمودن سیستم به صورت دستی، مورد استفاده قرار می گیرد. هنگام به وجود آمدن آتش، توسط شخصی که در اتاق حضور دارد توسط شکستن شیشه واقع شده برای ایجاد هشدار و فشار کلید درون سیستم روشن می شود.
- چراغ هشدار اعلام حریق: هنگام وجود آتش سیستم کنترل پنل، چراغ را روشن می نماید.
- آژیر اعلام حریق: کنترل پنل در صورت بروز آتش آژیر را به صدا در می آورد و توسط آژیر دیگران را خبر دار می کند.
- دستگاه تلفن کننده: این سیستم نیز در صورت بروز آتش با کمک دستور گرفتن از کنترل پنل با شماره های قرار داده شده از پیش در این سیستم تماس گرفته و پیغامی را پخش می نماید.
- دستگاه ارسال پیام: این سیستم توسط سیم کارت قرار داده شده در آن کار می کند که هنگام گرفتن پیغام از کنترل پنل، سیستم هشدار و خاموش کردن آتش اتاق سرور پیامی را برای اشخاص مسئول می فرستد.
- باتری: سیستم های هشدار آتش قابلیت متصل شدن به باتری را نیز دارند. که هنگام قطع شدن برق اتاق، انرژی سیستم را تامین نماید.
سیستم اطفاء حریق اتاق سرور
تجهیزات خاموش کردن آتش اتاق سرور بر اساس گازهای Clean Agent است. مواد موجود برای خاموش کردن آتش چنانچه از پودر و یا کف باشد، به سیستم های موجود در اتاق آسیب می زند. به همین جهت باید از گاز جهت خاموش کردن آتش در اتاق سرور استفاده کرد.
اجزا سیستم اطفاء حریق اتاق سرور
- گاز اطفاء حریق: جهت خاموش کردن آتش از گاز FM200 استفاده می شود.
- سیلندر یا کپسول اطفاء حریق: سیستمی جهت ذخیره کردن گاز خاموش کردن آتش می باشد.
- شیر برقی: این مورد بر سر کپسول قرار می گیرد، که به صورت اتوماتیک و گرفتن پیام از سیستم کنترل پنل آزاد می شود.
- لوله کشی: استاندارد مورد استفاده برای لوله کشی در این سیستم باید بر اساس NFPA باشد. این نوع در لوله کشی مانیسمان بدون درز بسیار مناسب می باشد.
- نازل پاشش ۳۶۰ درجه: در قسمت آخر لوله ها متصل می شود و گاز توسط آن در اتاق سرور پخش می گردد.
- شستی اطفاء حریق دستی: هنگام وجود آتش سیستم با استفاده از کاربر به شکل دستی روشن می شود.
- شستی توقف دستی: هنگام روشن شدن سیستم به مدت نیم دقیقه انتظار می شود به شکل دستی آن را غیر فعال کرد.
اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور
توسط نقشه موجود در اتاق سرور لوله کشی صورت می گیرد. لوله ها تا مکان اتصال سیلندر ادامه پیدا می کند. در قسمت دیگر لوله ها نازل پاشش متصل می شود. کپسول های اطفاء حریق در محل هایی مناسب نصب می شوند. سیم های موجود در این سیستم از مدل نسوز می باشند. سیم های برق کنترل پنل تا محل تابلو برق امتداد می یابد، این سیستم برق خود را توسط UPS تامین می کند و در پایان سیستم فعال می شود و مراحل تست ابتدایی انجام می گیرد و سپس تحویل داده می شود.
سرویس و نگهداری سیستم اعلام و اطفاء حریق اتاق سرور
این سیستم نیز مثل دیگر سیستم ها احتیاج به نگهداری و مراقبت دارد. چنانچه رسیدگی و نگهداری از سیستم به شکل صحیح انجام نشود، طول عمر و کارکرد آن بسیار کاهش می یابد.
طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق اتاق سرور
با توجه به استاندارد های اتاق سرور فاکتورهای زیادی برای طراحی سیستم اعلام حریق در اتاق سرور ها و دیتاسنتر ها وجود دارد. قبل از اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق، باید کارشناسان متخصص در این زمینه، محل اتاق سرور و یا دیتاسنتر را بازدید کند و مولفه های زیر مورد محاسبه قرار بگیرد.
- اندازه گیری طول و عرض و ارتفاع اتاق
- ارتفاع استفاده شده برای سقف و یا کف کاذب در اتاق سرور
- طریقه قرارگیری رک ها در اتاق سرور
- نوع سیستم سرمایشی که برای اتاق سرور در نظر گرفته شده
- مناطقی که نیاز به اعلام و اطفاء حریق دارند طبق زون بندی
- اندازه گیری دمای اتاق (که در اتاق سرور ها نباید دما بیشتر از 24 درجه باشد)
- ارتفاع از سطح دریا شهری که اتاق سرور و دیتاسنتر در آن قرار دارد.
سیستم اعلام خطر اتاق سرور یکی از ملزومات اتاق سرور است. این سیستم در کمترین زمان شما را از مشکلات به وجود آمده در اتاق سرور آگاه می کند تا بتوانید خسارات را به حداقل برسانید.
وجود سیستم اعلام حریق اتاق سرور نیازمند سرویس و تست دوره ای است که این سرویس می تواند به صورت روزانه یا هفتگی و یا سالانه انجام شود.
سیستم اعلام حریق اتاق سرور می تواند در کنار دیگر سنسور ها مثل اعلام افزایش دما، اعلام افزایش رطوبت، اعلام نشتی آب و … قرار بگیرد و یک سیستم جامع کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور را ارائه دهد.
در این صورت از یک سیستم اعلام خطر اتاق سرور بهره مند شده اید تا از کوچک ترین اتفاقاتی که قرار است در اتاق سرور رخ دهد با خیر شوید.
دستگاه کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور مینی اسمارت بیت رک قابلیت های فراروانی دارد که شما را در نگهداری اتاق سرور کمک میکند.
چه نوع سیستم اعلام حریق برای اتاق سرور مناسب است؟
عصر مدرن، حرکتی به سمت متکی بودن کامل به منابع IT برای مدیریت رو به رشد داده ها، مشاهده کرده است. این مدیریت داده به عنوان یک منبع انرژی برای رونق مشاغل در سراسر جهان در حال خدمت است. با رشد فناوری اطلاعات، نیاز به زیرساخت های حمایتی در قالب سرورهای داده و اتاق های رایانه ای در اولویت قرار گرفته است.
شاید برای شما سوال باشد که چرا اتاق سرور و اتاق های کامپیوتری نیاز به حفاظت ویژه دارند؟
طبق استاندارد ها برای حفاظت از آتش سوزی تجهیزات فناوری اطلاعات، توصیه می شود که سازمان ها اقدامات خاصی را فراتر از سیستم های اعلام حریق اولیه انجام دهند تا از تهدید های ناشی از عملیات فنی که منجر به آتش سوزی می شود، جلوگیری شود.
این قوانین و مقررات برای اطمینان از ایمنی بیشتر کارمندان مشغول در اتاق سرور ها و یا مراکز داده تعیین شده است. علاوه بر این، برای محافظت از دارایی های الکترونیکی موجود در اتاق ها و جلوگیری از آسیب یا تخریب سیستم اعلام حریق اتاق سرور جز ملزومات محسوب می شود.
بسیاری از شرکت ها، سرمایه های سنگینی را در سرورها و مدیریت داده های مهم اقتصادی که برای بقا و رشد آنها ضروری است، سرمایه گذاری می کنند. در اکثر موارد، ضرر های اقتصادی ناشی از یک نقص فنی بزرگ مثل آتش سوزی اتاق سرور، می تواند ویران کننده باشد.
در صورت عدم وجود سیستم اعلام و اطفاء حریق استاندارد، موارد زیر به احتمال زیاد رخ خواهد داد:
اختلال در خدمات به مشتریان
آسیب یا تخریب تجهیزات الکترونیکی گران قیمت که نیاز به تعمیر یا تعویض دارد و هزینه زیادی برای سازمان به وجود می آورد.
از دست دادن پایگاه داده های حیاتی
با توجه به اهمیت بالای اتاق سرور و زینه های زیادی که در این اتاق خرج می شود، امنیت بسیار مهم می شود. وجود یک سیستم کنترل و مانیتورینگ که از هر نظر بتواند اتاق سرور را کنترل کند و اطلاعات دقیقی ارسال کند، بسیار ضروری است. سیستم کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور محصولی بی نظیر از شرکت فراز شبکه کارنو می باشد که مولفه های زیادی را در اتاق سرور و محیط کنترل و نظارت می کند.
نصب سیستم اعلام حریق در چه مکان هایی ضروری است؟
علاوه بر اتاق سرور ها و دیتاسنتر ها، مکان های دیگری نیز وجود دارند که نیاز به سیستم اعلام و اطفا حریق دارند. زمانیکه انسان از سرعت پیشرفت آتش مطلع شد و همچنین متوجه شد که سرعت واکنش به حریق تاثیر زیادی در کنترل کردن آن دارد و همین باعث شد که از سیستم اعلام حریق در مکان های حساس و مهم استفاده شود.
اگر آتش سوزی به موقع اطلاع رسانی شود، می توان خسارات ناشی از آن را به حداقل رساند. همانطور که می دانید عوامل متعددی وجود دارد که می تواند باعث بروز آتش سوزی شود و همچنین در هر زمان از شبانه روز امکان آتش سوزی وجود دارد. به همین دلیل سیستم اعلام حریق تولید شده که در اولین فرصت شروع آتش سوزی به سیستم کنترل اطلاع دهد و با آژیر افراد را مطلع کند. حتی سیستم های اطفاء حریق نیز وجود دارد که به صورت خودکار می توانند حریق را خاموش کنند.
علاوه بر اتاق سرور و دیتاسنتر و دیگر مراکز حساس، برخی ساختمان ها نیز نیاز به سیستم اعلام حریق دارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
ساختمان های مسکونی که افراد زیادی در آن ساکن هستند.
ساختمان های آموزشی و تربیتی که افراد و تجهیزات زیادی در آن وجود دارند.
ساختمان های اداری و حرفه ای که تجهیزات و اطلاعات مهمی در آن وجود دارد.
ساختمان های کسبی و تجاری که اجناس و سرمایه زیادی وجود دارد.
انبار ها نیز نیاز به سیستم اعلام حریق دارند. زیرا در اماکن بزرگ که آتش سوزی اتفاق بیفتد، ممکن است فرد انباردار دیر متوجه آن شود و خسارات زیادی وارد شود.
ساختمان های صنعتی که تجهیزات صنعتی گران قیمتی در آن مکان وجود دارد.
به طور کلی هر مکانی که افراد زیادی به آن جا رفت و آمد می کنند و یا تجهیزات گران قیمت و اطلاعات مهمی در آن جا وجود دارد، نیاز به سیستم اعلام و اطفاء حریق حس می شود.
نظرات درباره این مطلب
1 نظر
غلامعلی چهارلنگی –
تشکر از مطالب بسیار ارزنده در خصوص اطفاء حریق