تفاوت های اتاق سرور و دیتاسنتر
همانطور که می دانید، فناوری اطلاعات از اهمیت زیادی برخوردار است و بسیاری از شرکت ها و موسسات به آن وابسته هستند. از آنجایی که اهمیت فناوری اطلاعات روز به روز در حال افزایش است، باید به ذخیره اطلاعات توجه ویژه ای داشته باشیم. در حال حاضر به دلایل زیادی مثل استفاده از حسگر های ساخته شده بر اساس هوش مصنوعی که اطلاعاتی مثل داده های الکترونیکی را دریافت می کنند، استفاده از اینترنت، استفاده از سیستم هایی با پایگاه داده های بزرگ و … حجم داده ها بسیار افزایش یافته است و در نتیجه، نیاز به ذخیره داده ها در دیتاسنتر های بزرگ تر و اتاق سرور مشاهده خواهد شد.
دیتاسنتر و اتاق سرور چه تفاوتی باهم دارند؟
در دیتاسنتر ها به علت سرعت بالای اینترنت و وجود سرور های متعدد و بسیار پر قدرت، شرایط ایجاد سرور های وب برای تمام افراد فراهم شده است. همچنین دیتاسنتر ها امنیت بالایی دارند و شما می توانید از امنیت داده های خود در دیتاسنتر اطمینان کامل داشته باشید.
دیتاسنتر به مکانی گفته می شود که در آن به صورت ویژه از سخت افزار کامپیوتری، تجهیزات مربوط به ذخیره داده ها و تجهیزات ارتباطی شبکه ها نگهداری می شود. در بعضی از دیتاسنتر ها سرور ها به اینترنت عمومی وصل می شوند اما اغلب دیتاسنتر ها از اینترانت و یا سایر موارد خصوصی استفاده می کنند.
یکی از تفاوت های اساسی دیتاسنتر و اتاق سرور هزینه های نصب و به کارگیری هر کدام می باشد. معمولا هزینه های مربوط به نصب و راه اندازی دیتاسنتر بیشتر است زیرا برای راه اندازی دیتاسنتر باید کارهایی مانند فعال بودن سرور ها، نصب زیر ساخت های شبکه، کابل کشی و … انجام داد که هر کدام از این کارها بسیار پر هزینه هستند. همچنین باید هزینه های مربوط به نگهداری تجهیزات، هزینه های برق مصرفی، هزینه ی سیستم های تهویه و … را هم به موارد بالا اضافه کرد. لازم به ذکر است که امروزه برخی از راهکار ها مثل مجازی سازی وجود دارد که استفاده از آن ها تا حد زیادی به صرفه جویی در هزینه ها کمک می کند، اما تمامی این روش ها برای اجرا به یک سرمایه اولیه نیاز دارند.
همانطور که گفتیم، چون دیتاسنتر ها از اینترنت پرسرعت و چندین سرور قدرتمند برخوردار هستند، امکان راه اندازی سرور های وب را برای تمام افراد فراهم می کنند. اما با این وجود، بسیاری از سازمان های خصوصی و یا مراکز ارائه دهنده خدمات اینترنتی ترجیح می دهند که دیتاسنتر های اختصاصی خود را راه اندازی کنند.
استفاده از دیتاسنتر مزایای بسیاری دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
- دیتاسنتر ها امنیت بالایی دارند
- پهنای باند دیتاسنتر ها اختصاصی است و به همین علت از سرعت بالایی برخوردارند
- در دیتاسنتر ها از سیستم پشتیبانی برق (UPS) استفاده می شود
ویژگی های اتاق سرور چیست؟
اتاق سرور را مهم ترین قسمت شبکه می دانند زیرا تمام تجهیزات و دستگاه های شبکه مانند سرور ها، روتر ها، سوئیچ ها و … در این اتاق هستند و می توان گفت که نگهداری و مدیریت سرور ها و سایر تجهیزات مرتبط در این اتاق انجام می شود. یک دیتاسنتر می تواند یک یا چند اتاق سرور داشته باشد که هر کدام از آن ها برای فعالیت خاص خودشان راه اندازی شده اند.
این امکان وجود دارد که در یک اتاق سرور، سرور های متعددی قرار بگیرند که هر کدام از آن ها قابلیت هایی مثل بکاپ گیری های پی در پی، بروز رسانی سیستم ها بدون نیاز به ریست شدن آن ها، دارا بودن امنیت بالا، سادگی در مدیریت و … را داشته باشند.
اتاق سرور ها بعضی از قابلیت های دیتاسنتر را دارند و به همین علت بعضی از سازمان های کوچک به جای استفاده از دیتاسنتر، از اتاق سرور استفاده می کنند.
نکته مهمی که وجود دارد این است که برای حفظ امنیت، باید دسترسی به اتاق سرور ها محدود باشد و از ورود عموم جلوگیری شود. استفاده از اتاق سرور تا حد زیادی به سازمان هایی با فعالیت های تخصصی کمک می کند و افرادی که با سیستم های با برنامه های کاربردی متعدد و متنوع کار می کنند بهتر است که یک سرور داخلی را به کار ببرند.
برای راه اندازی اتاق سرور و اتاق رک باید از استاندارد های طراحی شبکه پیروی کرد تا یک شبکه امن و مطمئن با قابلیت دسترسی پذیری قابل قبولی طراحی و راه اندازی شود.
یک اتاق سرور استاندارد ویژگی های زیر را دارد:
- درب ضد آتش سوزی
- مجهز بودن به دوربین مدار بسته
- سیستم خنک کننده و گرم کننده مناسب
- سیستم اعلام آتش سوزی
- استفاده از سقف و کف کاذب اتاق سرور