آشنایی با رنگ ضد حریق در دیتاسنتر

رنگ ضد حریق در دیتاسنتر موضوع مقاله ی امروز است که توسط واحد تحقیق و توسعه کارنو گردآوری شده است.

همانطور که می دانید دیتاسنتر، فضایی است که سرورها و داده ها در آن نگهداری می شوند. قطعا به این موضوع نیز واقف هستید که راه اندازی و استاندار سازی دیتاسنتر بسیار مهم و حائز اهمیت است.

هدف از این استانداردها، ایمنی اتاق سرور می باشد.

بنابراین زیر ساخت های دیتاسنتر باید عاری از هرگونه مواد آتش زا و قابل اشتعال باشند؛ تا حتی در صورت بروز آتش سوزی، مواد قابل اشتعال باعث گسترش آتش نشوند.

عوامل زیادی هستند که در دیتاسنترها موجبات آتش سوزی را فراهم می نمایند. از جمله:

  • بالا رفتن دمای محیط
  • وجود عوامل آتش زا
  • بررسی نکردن و نظارت تجهیزات دیتاسنتر
  • خرابی سنسورهای هشدار دهنده در صورت بروز خطرات
  • و موارد غیر قابل پیش بینی دیگر همانند بلاهای طبیعی

اجازه بدهید به چند نمونه در این مورد اشاره نماییم.

مراکز داده به علت مصرف بالای برق و انرژی از دمای زیادی برخوردار هستند. پس اگر سیستم های تهویه و سرمایشی برای مرکز های داده در نظر گرفته نشود، همین امر موجبات آتش سوزی را فراهم می نماید.

همچنین عوامل دیگری همچون استفاده از عوامل آتش زا می تواند باعث ایجاد آتش سوزی و گسترده شدن آن گردد.  یکی از این عوامل آتش زا و قابل اشتعال رنگ ها هستند.

همانطور که می دانید رنگ از مواد شیمیایی تشکیل شده و قابل اشتعال بوده و می تواند باعث کاهش امنیت در دیتاسنتر شود. بنابراین در محیط های حساسی همچون مراکز داده رنگ های ضد حریق جایگزین رنگ های اشتعال زا می شوند تا درصورت رخ دادن حریق از گسترش آتش جلوگیری شود.

واحد تحقیق و توسعه کارنو سعی دارد در مقاله ی پیش رو ابتدا به توضیح رنگ و سپس رنگ های ضد حریق بپردازد.

امید است که مطالب آماده شده مورد رضایت شما خوانندگان قرار گیرد.

رنگ چیست؟

دیکشنری کالینز می گوید: “رنگ چیزی ظاهری است که در نتیجه، انعکاس نور دارد.”

به عبارت دیگر رنگ، تاثیر فیزیکی یا روانی ای است که پس از تابش نور از اجسام به چشمان ما می رسد.

رنگ ها شامل 3 فاکتور اصلی می باشند:

  • فام

که بیانگر نوع رنگ است. همانند: زرد، آبی، قرمز، سبز و غیره.

  • عمق

که اشاره به کمرنگ و پررنگ بودن دارد.

  • خلوص

که منظور میزان و اندازه ی شفافیت در رنگ است.

به طور کلی می توان گفت رنگ ها علاوه بر زیبایی بخشی به محیط اطراف، نقش های دیگری همچون حفاظت اشیاء در مقابل ضربه، خراش، ساییدگی، مواد شیمیایی، آب و هوای جوی، حلال ها، جلوگیری از گسترش آتش و غیره را برعهده دارند.

صنعت رنگ سازی از قدمت طولانی ای برخوردار است. در ابتدا رنگ ها را از روغن های گیاهی و با استفاده از آسیاب های سنگی و دستی تولید می کردند؛ اما امروزه با توجه به پیشرفت صنعت و تکنولوژی، رنگ سازی نیز پیشرفت قابل توجهی کرده است.

کاربرد رزین در رنگ

رزین (resin) صمغ درخت کاج است و پایه ی اصلی رنگ می باشد؛ از همین جهت کفیت رنگ ها به نوع رزین آن وابسته خواهد بود.

به طور کلی رزین ها به دو دسته تقسیم می شوند:

  • رزین های طبیعی

این نوع رزین ها از صمغ و شیره ی درختان به دست می آیند.

  • رزین های مصنوعی

این نوع رزین ها از روش های گوناگونی همچون: پلی استر، فنولیک، آکریلیک و غیره به دست می آیند.

در حال حاضر تئوری های زیادی در مورد رنگی بودن ماده ها وجود دارد و شما می توانید از طریق تحقیق و مطالعه با این تئوری ها آشنا شوید.

اکنون در ادامه با ما همراه باشید تا به موضوع اصلی مقاله یعنی رنگ ضد حریق بپردازیم.

رنگ ضد حریق چیست؟

رنگ ضد حریق، رنگ منبسط شده مقاوم در برابر حریق است. این رنگ شامل ترکیباتی از نوع نانو کامپوزیت سرامیکی بر پایه ی آب می باشد. این پوشش بر پایه سیلیکا است که به محض قرار گرفتن در برابر آتش لایه ای از عایق ذغالی را تولید می کند و به محافظت سطح زیرین در برابر آتش می پردازد. حداکثر ضخامت این نوع پوشش ضد حریق 4 میلیمتر است. این ترکیب دارای میزان بسیار اندکی از مواد فرار و خواصی است که در برابر حریق، خوردگی، حرارت و بخار مقاومت بالایی دارند. عایق های رنگ ضد حریق به صورت تک جزئی هستند و به راحتی در حوزه های کاربردی گوناگون از جمله دیتاسنترها مورد استفاده قرار می گیرند.

اتاق سرور,دیتاسنتر,راه اندازی دیتاسنتر,

رنگ ضد حریق در دیتاسنتر

همانطور که در مقدمه ی مقاله اشاره شد، دیتاسنترها مکان های حساسی هستند که طبق اصول و استانداردهای مشخص شده راه اندازی می شوند.

ما در دیتاسنترها باید از رنگ هایی استفاده نماییم که ضد حریق باشند. یکی از مهم ترین جنبه های پیشگیری از آتش سوزی استفاده از این نوع رنگ ها است. البته در دیتاسنترها از هشدار دهنده ها و تاسیساتی همچون تهویه ی هوا استفاده می گردد تا از عوامل خطر  جلوگیری شود، اما مراکز داده باید از اقدامات حفاظت شونده ی غیر فعال دیگری هم برخوردار باشند و یکی از این اقدامات رنگ بازدارنده آتش است.

رنگ بازدارنده آتش یا رنگ ضد حریق از گسترش شعله و دود جلوگیری می نماید.

البته رنگ بازدارنده و رنگ مهار کننده با یکدیگر تمایز دارند.

رنگ بازدارنده از گسترش شعله جلوگیری می نماید، در حالی که رنگ مهار کننده با ایجاد یک لایه ی ضخیم همانند عایقی پوشاننده عمل خواهد کرد.

رنگ های ضد حریق بیشتر در فضاهای صنعتی، ساختمان های عمومی، تاسیسات استفاده می شوند.

مزایای پوشش رنگ ضد حریق

رنگ ضد حریق ترکیبی بر پایه ی آب است که در صورت مواجه با آتش به صورت فوم شونده عمل خواهد کرد. این رنگ ها به صورت ضد بخار هستند که باعث عدم خوردگی زیر سطح می شوند. رنگ های ضد حریق از هدایت حرارتی بسیار کمی برخوردار هستند و پوشش نهایی با این رنگ ها سخت و ماندگار خواهد شد. این رنگ ها دوستداران محیط زیست هستند و اجرای آن ها ساده و دور از پیچیدگی می باشد. همچنین قابلیت اجرا بر روی تجهیزات با هر هندسه ی پیچیده ای را دارند.

پوشش ضد حریق، پوششی متشکل از چسباننده‌های معدنی، کانیهای سبک، الیاف و مواد افزودنی جهت محافظت از سازه در مقابل آتش سوزی می باشند.

لزوم محافظت اسکلت فلزی ساختمان ها و مراکز داده در برابر حریق به عنوان مهم ترین بخش محافظت غیر عامل همواره باید در نظرکارشناسان و طراحان سازه قرار بگیرد.

اجرای رنگ ضد حریق برای اسکلت های فلزی‎ در برابر حریق از متداول ترین روش های محافظت سازه در زمینه مهندسی حریق به شمار می آید. از دیگر موارد در مقاوم سازی غیرعامل در مقابل حریق سقف و کف می باشند که در موارد خاصی مورد عایق سازی قرار می گیرند .

رنگ بازدارنده آتش,رنگ ضد حریق در دیتاسنتر,رنگ های ضد حریق,

انواع رنگ های ضد حریق

انواع رنگ های ضد حریق به شرح زیر می باشد:

  1. رنگ های پف کننده پایه حلالی:

این رنگ ها یک پوشش پایه حلالی حجیم شونده هستند و جهت مصارف داخل و خارج سازه اصلی می باشند و به منظور بالا بردن مقاومت در برابر حریق در پوشش تیرها و ستون های فولادی به کار برده می شوند. برای رقیق سازی این رنگ ها از حلال استفاده می نمایند .

کاربرد این نوع رنگ ها در محیط های باز و مرطوب بیشتر است.

  1. رنگ های پف کننده پایه آبی
  2. پوشش های ضد حریق بر پایه سیمان ( ورمیکیولایت)

که رنگ های ضد حریق پایه آب بهترین گزینه جهت رنگ ضد حریق دیتاسنتر می باشد.

نحوه ی استفاده از رنگ های ضد حریق

این روش برای پوشاندن سطوحی مانند آجر، گچ، گچ تخته یا بتن مناسب است. در صورتی که دیوار یا سطح مربوطه قبلا لایه قدیمی از رنگ هم داشته باشد باز هم می توان از این روش استفاده نمود.

نخست، با استفاده از یک محصول مناسب پوشش صاف و یک دستی را بر روی دیوار ایجاد می کنیم. شما می توانید با نرخ 7 متر مربع پوشش به ازای هر لیتر، رنگ را اجرا کرده تا به حفاظت ضد حریق کافی دست یابید. بعد از اعمال لایه ی پوششی اولیه، شما باید از رنگ های ضد حریق استفاده نمایید. در ابتدا باید از دو لایه رنگ ضد حریق با پوشش 10 متر مربع به ازای هر لیتر استفاده شود. می توان این پوشش را با استفاده از اسپری، قلم نقاشی یا غلتک انجام داد. برای پوشش دوم باید از پرداخت های مت، ونیل، ابریشم، جلا یا هر پرداخت نهایی استفاده نمود. شما باید مطمئن شوید که پوشش ثانویه هم از جنس رنگ های ضد حریق باشد.

امیدواریم که از محتوای خوانده شده لذت برده باشید. شما می توانید سوالات خود را در قسمت نظرات پرسیده و ما را از پیشنهادات و انتقادات سازنده ی خود آگاه سازید.

در مقالات آتی اطلاعات بیشتری را در زمینه ی رنگ ها در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.