(Security Operations Center) SOC به چه معناست؟ SOC یا مرکز عملیات امنیتی به محلی گفته می شود که در آن یک گروه متخصص به نظارت و بررسی امنیت سازمان می پردازند. هدف این گروه شناخت، بررسی و حل مشکلات امنیتی است و برای این کار از مجموعه راهکار ها و فرایند ها استفاده می کنند. کارکنان مرکز عملیات امنیتی معمولا مهندسان و متخصصان امنیتی و مدیران مجرب می باشد. این کارکنان در اطراف کارکنان دیگر سازمان مشغول به کار هستند تا در صورت بروز مشکل امنیتی به سرعت آن را حل کنند.
گروه مرکز عملیات امنیتی بر عملکرد شبکه، سرور ها، دیتابیس، نرم افزار ها و … نظارت دارند و هر گونه رویدادی که امکان بروز مشکلات امنیتی را داشته باشد کشف و متوقف می کنند. از وظایف دیگر این گروه بررسی صحت گزارش های دریافتی مبنی بر کشف رویداد های امنیتی می باشد.
روند کار مرکز عملیات امنیتی به چه صورت است؟
همانطور که گفته شد گروه مرکز عملیات امنیتی از افراد متخصص و ماهر در زمینه امنیت شبکه تشکیل شده است و این افراد به نظارت، کشف، تجزیه و تحلیل، پیشگیری و یا حل مشکلات امنیتی می پردازند. بعضی از مراکز عملیات امنیتی دارای امکانات پیشرفته تری مثل تجزیه و تحلیل پیشرفته، رمزگذاری، استفاده از مهندسی معکوس برای مقابله با بد افزار ها و … می باشند.
مرکز عملیات امنیت soc چه مزیتی دارد؟
مزیت مرکز عملیات امنیتی شناسایی به موقع رویداد های امنیتی، به دلیل نظارت و بررسی فعالیت های سازمان می باشد. گروه مرکز عملیات امنیتی باید در تمام مدت به بررسی سرور ها و دیتابیس ها بپردازند تا از هر گونه مشکل امنیتی جلوگیری شود. مرکز عملیات امنیتی خدمتی تحت عنوان نظارت 7/24 به شرکت های مختلف ارائه می دهد که بر اساس آن، هر نوع مشکل امنیتی در هر روز و ساعتی که به وجود بیاید به سرعت توسط تیم مرکز عملیات امنیتی پیگیری خواهد شد.
بهترین روش راه اندازی مرکز عملیات امنیتی
اغلب مسئولین مراکز عملیات امنیتی ترجیح می دهند که به جای استفاده از تکنولوژی و برنامه های کاربردی تشخیص دهنده حملات امنیتی، از افراد متخصص استفاده کنند که با دقت و تمرکز بالا به بررسی فعالیت های شبکه می پردازند. در حقیقت بهترین روش این است که به صورت ترکیبی از نظارت و بررسی نیرو های انسانی و تکنولوژی و سیستم های پیشرفته استفاده شود. زیرا نیرو های انسانی نظارت و بررسی بهتری دارند و در زمان بروز رویداد های امنیتی به بهترین شکل ممکن یک راه حل برای رفع آن ها پیدا می کنند.
همچنین گروه SOC به صورت مستمر به بررسی فعالیت ها می پردازند و قوه تجزیه و تحلیل بهتری دارند اما استفاده از سیستم هایی مثل Firewall هم برای حفظ امنیت بیشتر لازم است. تمام مستندات باید به طور منظم و دقیق گرد آوری شوند تا اگر زمانی به بررسی رویداد های گذشته نیاز بود، به راحتی بتوان به آن ها مراجعه کرد.
برای بهبود عملکرد، گروه مرکز عملیات امنیت شبکه باید از جدیدترین تهدیدات امنیتی و روش های مقابله با آن ها مطلع باشند تا عملیات تشخیص و جلوگیری از حملات امنیتی را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. طبق گزارشی که از سوی سازمان InfoSec منتشر شده است، مرکز عملیات امنیتی باید علاوه بر اطلاعات درون سازمانی، اطلاعات خارج از سازمان مثل خبر های امنیتی، جدیدترین تهدید ها، جدیدترین راهکار های امنیتی و … را هم بررسی کند. با این کار از تهدیدات جدید و روش مقابله با آن ها مطلع شده و برای حفظ امنیت سازمان از این اطلاعات استفاده می کند.
افرادی که مسئول جمع آوری اطلاعات در SOC هستند باید به صورت مرتب جدید ترین اطلاعات امنیتی را به مرکز عملیات امنیت شبکه برسانند و تهدیدات کشف شده در سازمان را گزارش دهند. از طرف دیگر، مرکز عملیات امنیتی نیز باید راهکار هایی برای تشخیص تهدیدات و گزارش های واقعی داشته باشد.