BMS ساختمان چیست و چه کاربردی دارد؟

BMS ساختمان

BMS ساختمان چیست ؟ BMS مخفف Building management system است و شرکت فنی و مهندسی کارنو در این مقاله قصد دارد که به پیرامون این موضوع بپردازد. شما می‌توانید تا انتها در این مقاله با ما همراه بوده و اطلاعات مورد نیاز خود را در محتوای پیش رو به دست آورید.

 

BMS ساختمان چیست؟

BMS که در فارسی به معنای مدیریت هوشمند ساختمان است، امروزه به عنوان یکی از محبوب‌ترین تکنولوژی‌های روز به حساب می‌آید و شما می‌توانید به لطف این تکنولوژی امور خود را به سادگی و در کم‌ترین زمان انجام دهید. به عبارتی به مجموعه‌ سخت افزارها و نرم افزارهایی که جهت کنترل یکپارچه و مانیتورینگ قسمت‌های مهم و حیاتی ساختمان پیاده سازی می‌گردند، BMS گفته می‌شود.

جهت عملکرد بهتر اجزاء مختلف ساختمان متعادل با یکدیگر، پایش‌های دقیق و اعمال فرامین مدیریتی، توسط مدیریت هوشمند ساختمان و با هدف ا هدف کاهش مصارف ناخواسته و تخصیص منابع انرژی صورت می‌گیرد.

در نتیجه، هوشمند سازی ساختمان می‌تواند شامل: سرویس‌های مکانیکی، الکتریکی و حافظتی همانند: سیستم‌های سرمایشی-گرمایشی، تهویه مطبوع، پله برقی، سیستم روشنایی، اعلام و اطفای حریق، کنترل تردد، دوربین‌های مداربسته و غیره باشد.

به عبارتی، سیستم مدیریت ساختمان (BMS)، در اصطلاح دیگر به عنوان سیستم اتوماسیون ساختمان (BAS) شناخته می‌شود و یک سیستم کنترل مبتنی بر رایانه بوده که در ساختمان‌ها پیاده‌سازی می‌گردد تا تجهیزات مکانیکی و الکتریکی ساختمان را کنترل نماید. برنامه‌های نرم افزاری معمولاً به صورت سلسله مراتبی پیکربندی می‌شوند و می‌توانند اختصاصی باشند و از پروتکل‌هایی مانند: C-Bus، Profibus و غیره استفاده کنند.

 

سیستم مدیریت ساختمان

همانطور که گفته شد، سیستم مدیریت ساختمان یک سیستم کامپیوتری‌ست که بر محیط فیزیکی ساختمان نظارت می‌کند یا به عبارتی سیستم مدیریت ساختمان یک برنامه یا اپلیکیشن کامپیوتری‌ست که تجهیزات و سیستم های الکترونیکی و مکانیکی مختلف را در یک ساختمان کنترل می‌کند. این کار را با سنجش دما، سطوح رطوبت، حسگرهای کیفیت هوا مانند آشکارسازهای مونوکسید کربن و غیره انجام می‌دهد تا سطح راحتی داخل ساختمان‌ها را در هر لحظه اندازه‌گیری کند. این سیستم‌ها همچنین می‌توانند مصرف انرژی را در سرتاسر یک تأسیسات کنترل کنند تا از عملکرد بهینه آن اطمینان حاصل کنند و در عین حال هزینه‌ها را برای مالکان یا مستاجران کاهش دهند.

برای کسانی که درگیر مدیریت هر نوع ساختمانی هستند، ممکن است مشکلات متعددی وجود داشته باشد. یک سیستم مدیریت ساختمان (BMS)  می‌تواند با خودکار کردن برخی وظایف به حل این مسائل کمک کند و در عین حال بازخوردی در مورد متغیرهای دیگر ارائه دهد. این کار باعث صرفه جویی در زمان و منابع صاحبان ساختمان در هنگام نظارت بر تاسیسات آنها و همچنین هزینه‌های نگهداری عمومی می‌شود.

 

چرا در ساختمان از سیستم BMS استفاده می‌شود؟

خیلی از افراد این سوال را مطرح می‌نمایند که چرا باید از سیستم هوشمندسازی استفاده نمود؟!

در واقع هدف استفاده از هوشمندسازی، صرفه جویی در مصرف انرژی، سهولت کارها و مدیریت در زمان است. استفاده از سیستم کنترل ساختمان می‌تواند هزینه‌های آب و برق شما را کاهش دهد، ساعت‌ها کارِ دستی را حذف کند، تلاش‌های پایداری را بهبود بخشد و حتی رضایت مشتریان را جلب کند.

سیستم BMS یا همان سیستم مدیریت ساختمان برای کنترل و مدیریت تجهیزات و سیستم های مختلف در یک ساختمان استفاده می شود. این سیستم به صورت خودکار عملکرد تجهیزات را کنترل می‌کند و به صورت هوشمند تغییرات را پیش‌بینی می‌کند و برای بهینه سازی مصرف  انرژی و افزایش راحتی و امنیت ساکنین، تنظیمات لازم را اعمال می‌کند.

با استفاده از سیستم مدیریت ساختمان می توان از طریق یک رابط کاربری، اطلاعات را به دست آورد و با تحلیل داده های جمع آوری شده، مشکلات را شناسایی کرده و بهبود های لازم را اعمال کرد. همچنین، با استفاده از این سیستم، می‌توان در کنترل و مدیریت مصرف انرژی صرفه جویی کرد و هزینه های انرژی را کاهش داد.

بنابراین، استفاده از سیستم BMS در ساختمان ها به دلیل افزایش کارایی، بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش راحتی و امنیت ساکنین، بسیار مفید است.

در نتیجه BMS ساختمان مزیت‌های زیادی را در بر دارد، از جمله:

  • کنترل دمای ساختمان و اتاق‌ها
  • خاموش شدن لامپ های اضافی‌ای که مورد استفاده قرار نمی‌گیرند
  • هشدار جهت درب باز پنجره ها در فصول سرد و گرم
  • خاموش شدن جریان الکتریکی در لوازم برقی‌ای که مورد استفاده قرار نمی‌گیرند
  • کنترل زمانی جهت استفاده از وسایل پرمصرف
  • کنترل کلیدها به وسیله‌ی ریموت کنترل
  • کنترل روشنایی به وسیله‌ی کاهنده های اتوماتیک ولتاژ
  • و غیره

همانطور که خواندید تمامی موارد آورده شده در صرفه‌جویی انرژی موثر هستند و از همین جهت است که در حال حاضر استفاده از bms ساختمان بسیار مورد توجه قرار گرفته و در اغلب پروژه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

BMS ساختمان چیست,بی ام اس,مدیریت هوشمند ساختمان,

زیر سیستم‌های BMS:

بی ام اس، از زیر سیستم‌های گوناگونی تشکیل شده است که هر یک نقش خاصی را برعهده دارند. از جمله:

  • سیستم تهویه مطبوع (HVAC: Heating Ventilation Air Conditioning)
  • سیستم روشنایی و توزیع قدرت) (Lighting & Power Distribution) تابلوهای فشار ضعیف و قوی
  • تجهیزات الکترومکانیکی ( آسانسورها، دیزل ژنراتورها، UPS، پله برقی و غیره) (Electro Mechanical Equipment)
  • سیستم مدیریت انرژی (EMS: Energy Management System)
  • سیستم دوربین مدار بسته (CCTV)
  • سیستم اعلام حریق (Fire Alarm)
  • سیستم کنترل تردد (Access Control)
  • سیستم خانه هوشمند جهت واحدهای اداری (Home Automation-Smart Home)
  • سیستم مدیریت هوشمند پارکینگ (Parking Management System)
  • سیستم احضار پرستار (Nurse Call)
  • سیستم آب پاش (برای ایمنی در برابر آتش)
  • سیستم نظارت بر برق BMS) ممکن است توان الکتریکی مصرف شده و وضعیت کلیدهای اصلی برق را کنترل کند.)

در ادامه برای توضیح بیشتر زیرسازها، می‌توان گفت که سیستم تهویه مطبوع، دمای کانال، فشار، رطوبت و همچنین دمای اگزوز به BMS متصل می‌شوند و اگر مقدار آنها از حد تعیین شده فراتر رود، سیستم هشدار روشن خواهد شد.

همچنین بی ام اس به کنترل عملکرد مجموعه دود مرکزی، واحد جریان لمینار، سیستم جمع آوری گرد و غبار و دمنده‌های حرارتی می‌پردازد و امکان شناسایی زودهنگام واحدهای مورد نیاز برای نگهداری را فراهم می‌نماید. در نهایت خرابی ناگهانی از طریق آلارم اطلاع داده خواهد شد و سپس می‌توان برای محافظت از محصول اقدامات مناسبی را انجام داد.

بی ام اس همچنین سیستم آب گرم و گرمایش مرکزی را کنترل می‌نماید.

مشاوره جهت BMS ساختمان:

یکی از سوالات متداول افرادی که قصد دارند از سیستم بی ام اس در پروژه‌های خود استفاده نمایند این است که در ابتدا باید چگونه عمل کنند؟

در قدم اول افراد باید با متخصصانی که در این حوزه به فعالیت می‌پردازند مشورت نموده و پاسخ سوالات خود را دریافت نمایند. در ابتدا لازم است که میزان بودجه و نیازهای پروژه براساس اولویت تعیین گردند تا در طی مشاوره به مباحثی همچون چرایی استفاده از این سیستم، اهداف آن، سناریو های مورد نیاز، مکان‌های انتخابی جهت هوشمند سازی و غیره پرداخته شود.

شرکت فنی و مهندسی کارنو نیز که در زمینه‌ BMS ساختمان و دیتاسنترها به فعالیت می‌پردازد، به عنوان مشاور در کنار شما خواهد بود تا هوشمند سازی پروژه ی مورد نظرتان به بهترین نحو انجام گردد.

BMS ساختمان چیست,بی ام اس,مدیریت هوشمند ساختمان,

سخن آخر:

سیستم مدیریت ساختمان برای مراکز بزرگ و  ساختمان‌های تجاری با عملیات پیچیده مکانیکی و الکترونیکی که مصرف انرژی بالایی دارند، حیاتی‌ست. بهره وری انرژی از طریق سیستم‌های کنترل هوشمند می‌تواند در ساختمان‌های بزرگ جهان هزاران (و گاهی میلیون‌ها) دلار در سال صرفه جویی کند. سیستم‌های BMS هسته اصلی هر عملیات ساختمانی و استراتژی مدیریت تاسیسات نگهداری پیشگیرانه هستند.

امید است که این محتوا برای شما سودمند بوده باشد. البته ما قصد داریم که در مقالات آینده به توضیحات بیشتری در باب هوشمندسازی ساختمان بپردازیم؛ از همین جهت در ابتدا توضیحات ساده تری را به شما ارائه دادیم. شما می‌توانید جهت هوشمند سازی ساختمان با شرکت فنی و مهندسی کارنو تماس گرفته و سوالات خود را مطرح نمائید. همچنین شما می‌توانید در قسمت نظرات ما را از پیشنهادات و انتقادات خود آگاه ساخته و تجربیات خود را در زمینه‌  BMS ساختمان با ما به اشتراک بگذارید.