آشنایی با سیستم‌های مانیتورینگ شبکه

سیستم‌های مانیتورینگ شبکه

موضوع امروز واحد تحقیق و توسعه‌ی کارنو، سیستم‌های مانیتورینگ شبکه است. اگر این موضوع مورد علاقه‌ شماست در این مقاله با ما همراه شوید. ما در ابتدا تعریفی را در مورد سیستم‌های مانیتورینگ شبکه در اختیار شما قرار می‌دهیم و بعد از آن به موضوعات دیگری همچون: پروتکل‌های نظارت بر شبکه، مزایای اصلی نظارت بر شبکه، اهمیت نرم‌افزار شبکه، انواع پروتکل‌های نظارت بر شبکه خواهیم پرداخت.

 

سیستم‌های مانیتورینگ شبکه چیست؟

مانیتورینگ شبکه فرآیند نظارت مداوم یک شبکه کامپیوتری برای مشکلاتی مانند ترافیک (کند) یا خرابی قطعات است. ابزارهای مانیتورینگ شبکه همیشه شبکه را اسکن می‌کنند و طوری طراحی شده‌اند که به‌طور خودکار مدیران شبکه را از طریق متن، ایمیل یا برنامه‌های کاربردی دیگر مانند Slack در صورت بروز مشکل مطلع می‌کنند. نرم‌افزار نظارت بر شبکه با امنیت شبکه یا سیستم‌های تشخیص نفوذ متفاوت است، زیرا نظارت بر شبکه بر روی مسائل شبکه داخلی مانند روترهای بارگذاری شده، خرابی سرور یا مشکلات اتصال شبکه متمرکز است که می‌تواند بر دستگاه‌های دیگر تأثیر بگذارد.

راه‌حل‌های مانیتورینگ شبکه همچنین می‌توانند برای حذف دستگاه یا مدارهای مشکل‌دار از کار، تا زمانی که اصلاح برای تعمیر مشکل انجام شود، خطا را آغاز کند. در حالت ایده‌آل، یک راه‌حل نظارت فعال شبکه، با شناسایی ناهنجاری‌هایی که در صورت عدم بررسی می‌توانند منجر به قطع شوند، از خرابی یا خرابی‌ها قبل از وقوع جلوگیری می‌کند.

مطابق آنچه گفته شد، سیستم‌های نظارت بر شبکه شامل نرم‌افزارها و سخت‌افزارهایی هستند که می‌توانند جنبه‌های مختلف یک شبکه و عملکرد آن را (ترافیک، استفاده از پهنای باند و زمان کار) ردیابی کنند.این سیستم‌ها می‌توانند دستگاه‌ها و سایر عناصر تشکیل دهنده یا لمسِ شبکه را تشخیص داده و همچنین به‌روزرسانیِ وضعیت را ارائه دهند.

مدیران شبکه به سیستم‌های نظارت بر شبکه تکیه می‌کنند تا به آنها در تشخیص سریع خرابی‌های دستگاه یا اتصال یا مسائلی مانند تنگناهای ترافیکی که جریان داده‌ها را محدود می‌کند، کمک کنند. اینسیستم‌ها می‌توانند از طریق ایمیل یا پیام به مدیران هشدار دهند و گزارش‌ها را از طریق تجزیه و تحلیل شبکه ارائه دهند.

 

پروتکل‌های نظارت بر شبکه چیست:

پروتکل‌ها مجموعه‌ای از قوانین و دستورالعمل‌ها برای دستگاه‌های موجود در شبکه جهتِ برقراری ارتباط با یکدیگر است. سخت‌افزار شبکه نمی‌تواند داده‌ها را بدون استفاده از پروتکل‌ها منتقل نماید.

سیستم‌های نظارت بر شبکه از پروتکل‌هایی برای شناسایی و گزارش مسائل مربوط به عملکرد شبکه استفاده می‌کنند.

ICMP,SNMP,سیستم‌های مانیتورینگ شبکه,

مزایای اصلی نظارت بر شبکه:

نظارت بر شبکه از مزایای زیادی برخوردار است. که در این قسمت به آن می‌پردازیم.

دید واضح در شبکه:

از طریق نظارت بر شبکه، مدیران می‌توانند تصویری واضح از تمام دستگاه‌های متصل در شبکه را دریافت کنند، نحوه‌ی حرکت داده‌ها در بین آنها را مشاهده کنند و به سرعت به شناسایی و تصحیح مواردی که  منجر به تضعیف عملکرد و خاموشی می‌شود، بپردازند.

همچنین استفاده‌ی بهتر از منابع فناوری اطلاعات، ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری در سیستم‌های مانیتورینگ شبکه، کار دستیِ تیم‌های فناوری اطلاعات را کاهش می‌دهد. این بدان معناست که کارکنان ارزشمند فناوری اطلاعات زمانِ بیشتری برای اختصاص پروژه‌های مهم برای سازمان دارند.

بینش اولیه در مورد نیازهای زیربنایی آینده:

سیستم‌های مانیتورینگ شبکه می‌توانند، گزارش‌هایی در مورد نحوه‌ی عملکرد اجزای شبکه در یک دوره‌ تعریف شده ارائه دهند. با تجزیه و تحلیل این گزارشات، مدیران شبکه می‌توانند پیش‌بینی کنند که چه زمانی ممکن است سازمان به ارتقاء یا پیاده‌سازی زیرساخت فناوری اطلاعات جدید نیاز داشته باشد.

توانایی شناسایی سریعِ تهدیدات امنیتی:

نظارت بر شبکه به سازمان‌ها کمک می‎کند تا بفهمند عملکرد “عادی” شبکه‌های آن‌ها چگونه است. بنابراین، هنگامی که فعالیت‌های غیرمعمول رخ می‌دهد، مانند: افزایشِ بی دلیلِ سطحِ ترافیکِ شبکه، برای مدیران آسان‌تر است که موضوع را به سرعت شناسایی کنند و تعیین کنند که آیا این یک تهدید امنیتی است یا خیر.

چرا نرم افزار نظارت بر شبکه مهم است:

نرم افزار نظارت بر شبکه برای اطمینان از عملکرد و سلامت شبکه بسیار مهم است و به نوبه‌ی خود از عملکرد، بهره‌وری و امنیتِ کلیِ کسب و کار پشتیبانی می‌کند. قطع شبکه می‌تواند ضررهای شدیدی را برای مشاغل ایجاد نماید، زیرا هم بر عملکرد داخلی روزمره و هم بر عملکردهای خارجی مانند: وب سایت‌ها و فروش تأثیر می‌گذارد.

هزینه‌ بالای خرابی شبکه یا حتی خرابی لحظه‌ای به این معنی‌ست که یک راه حل فعال، جامع و حرفه‌ای برای نظارتِ بر شبکه می‌تواند ارزش سرمایه‌گذاری را داشته باشد. نرم افزار نظارت بر شبکه‌ی مناسب می‌تواند با انجام وظایف زیر که هر یک از آنها برای اطمینان از بهره وری کلی کسب و کار بسیار مهم هستند، برای سازمان شما تفاوت ایجاد کند. از جمله:

  • مشاهده معیارهای کلیدی به دنبال نظارت بر خرابی کاربر پسند
  • تجزیه و تحلیل عملکرد
  • نظارت بر در دسترس بودن
  • همبستگی داده‌های شبکه
  • تجزیه و تحلیل مسیر شبکه

مشاهده‌ی این معیارها می‌تواند عیب‌یابی عملکردِ شبکه‌ی فعال و لحظه‌ای را بهبود بخشد.

نرم افزار نظارت بر شبکه,ICMP,SNMP,

مزیت‌های مانیتورینگ شبکه چیست؟

مهم‌ترین مزیت مانیتورینگ شبکه قابلیت دید شدن شبکه است. داشتن یک تصویر ساده در یک نگاه از تمام دستگاه‌های متصل در سراسر سازمان مهم است، اما تجسم جریان داده در دستگاه‌ها و شبکه‌ها به مدیران شبکه این امکان را می‌دهد تا به سرعت هر گونه مشکل – اضطراری یا احتمالی – را قبل از وقوع قطعی شناسایی و برطرف کنند.

خودکارسازی این وظیفه منجر به استفاده بیشتر از منابع حیاتی فناوری اطلاعات می‌شود.مثلا زمانی که صرف خاموش کردن آتش‌سوزی‌های شبکه نمی‌شود، می‌تواند صرف پروژه‌هایی شود که ارزش نهایی را برای سازمان ایجاد می‌کنند.

نظارت بر شبکه همچنین هشدار اولیه استفاده از زیرساخت‌های موجود را ارائه می‌دهد و هشداری می‌دهد که نشان‌دهنده نیاز به ارتقا یا اضافه کردن ظرفیت به اجزای شبکه داده است.

در نهایت، با مقایسه ترافیک با خطوط پایه شناخته‌شده برای یک زمان معین از روز و فصل، ابزارهای نظارت شبکه می‌توانند جهش‌های غیرمنتظره در ترافیک شبکه را شناسایی کنند که نشان دهنده بروز مشکل است،

انواع پروتکل های نظارت بر شبکه:

در این قسمت به معرفی انواعِ پروتکل‌های نظارت بر شبکه می‌پردازیم.

SNMP:

پروتکل ساده‌ مدیریت شبکه، یک پروتکل لایه‌ی برنامه است که از سیستم تماس و پاسخ برای بررسی وضعیت بسیاری از انواع دستگاه‌ها، از سوئیچ‌ها تا چاپگرها استفاده می‌کند.

 SNMP می‌تواند برای نظارت بر وضعیت و پیکربندی سیستم، مورد استفاده قرار گیرد.

ICMP:

دستگاه‌های شبکه مانند: روترها و سرورها از پروتکل پیام کنترل اینترنت برای ارسال اطلاعات عملیات IP و تولید پیام خطا در صورت خرابی دستگاه استفاده می‌کنند.

Cisco Discovery Protocol:

پروتکل کشف سیسکو با کشف این دستگاه‌ها، تعیین نحوه‌ی پیکربندی آنها و مدیریت سیستم‌های سیسکو با استفاده از پروتکل‌های لایه‌ی شبکه‌ی مختلف، امکان آشنایی با یکدیگر را فراهم می‌کند.

سخن آخر:

این محتوا همچنان ادامه دارد؛ بنابراین منتظر به‌روزرسانی این مقاله در روزهای آتی باشید.

امید است که از مطالب خوانده شده لذت برده باشید و این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

لطفا نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود در قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید و در صورت لزوم برای دریافت راهنمایی‌های بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.

گروه فنی و مهندسی کارنو در زمینه تولید سیستم کنترل و مانیتورینگ شرایط محیطی و همچنین راه اندازی شبکه فعالیت دارد.