پشتیبانی شبکه چیست و شرکتها به چه علت به پشتیبانی شبکه نیاز دارند؟ برای پاسخ به این سوال و اینکه کارشناس پشتیبانی شبکه چه وظایفی دارد، با ما همراه باشید.
پشتیبانی شبکه شامل تمامی خدماتی می شود که شبکه های کامپیوتری به منظور رفع مشکل و نگهداری پس از اجرای شبکه های کامپیوتری ارائه می دهند. مشکلات مربوط به شبکه به طور کلی ممکن است مربوط به جنبه های سخت افزاری، نرم افزاری، تجهیزات امنیتی، تجهیزات تحت شبکه، کابل کشی، پچ پنل، نرم افزار های سرور و کلاینت و سایر نرم افزارهای شبکه روی دهد.
امروزه نمی توان از نقش شبکه ها در انجام خدمات شرکت های مختلف چشم پوشی کرد، چرا که با پیشرفت روز افزون فناوری های مدرن و ماشینی شدن کار های روزمره بشر، تمامی شرکت ها و نهادها برای ارائه خدمات خود ناچار به استفاده از شبکه هستند. استفاده از شبکه های کامپیوتری برای این نهادها و شرکت ها نیازمند پشتیبانی توسط یک تیم حرفهای خواهد بود، چراکه آن ها توانایی و دانش لازم در رابطه با حل مشکلات مربوط به شبکه را نداشته و قادر به استخدام نیروی جدید برای پشتیبانی شبکه به صورت کارمند نیز نیستند، زیرا این کار باعث بالا رفتن هزینه ها خواهد شد. از طرف دیگر، اگر اقدام به استخدام کارمند کنند، ممکن است توانایی لازم را نداشته باشد، از همین رو، به شرکت پشتیبان شبکه نیاز پیدا می کنند.
شرکت پشتیبان شبکه با عقد قراردادهای بلندمدت و کوتاه مدت می توانند در حل بسیاری از مشکلات مربوط به شبکه، کمک خوبی برای نهاد ها و سازمان ها باشند. نهادها و سازمان ها به جای استخدام متخصص شبکه، از شرکت های پشتیبانی شبکه کمک می گیرند.
به طور کلی، وظایف یک شرکت پشتیبان شبکه به صورت زیر است:
- محافظت و نگهداری از شبکه
- نگهداری از تمامی سیستمهای شرکت مزبور
- ارتقاء دادن زیرساخت ارتباطات سازمان
- کمک به شرکت مزبور جهت نصب سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری از جمله سرور، پرینتر و…
- اشتراک داده ها و منابع اطلاعاتی و نگهداری ارتباطات
- برطرف نمودن نواقص و ایرادات به وجود آمده در شبکه
- پیش بینی نیازهای آینده شبکه و رفع آن
یک شرکت پشتیبان شبکه وظیفه دارد از تمامی تجهیزات و سیستم های شبکه مزبور با رعایت استانداردهای لازم پشتیبانی نماید. علاوه بر این، باید نقشه شبکه به همراه جزئیات آن و تمامی تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری شبکه شامل روتر، سوئیچ، کامپیوتر، اکسس پوینت، پچ پنل، رک و… به صورت کامل مستندسازی شوند. مستند نمودن تجهیزات و داراییهای شبکه مخصوصاً در شبکههای بزرگ امر مهمی تلقی می شود، چرا که این اطلاعات در رفع نواقص موجود در شبکه و پیشبینی نمودن نیازهای آینده آن کمک بسیار شایانی به شرکتهای پشتیبان شبکه و شرکت مزبور خواهد کرد. هر چقدر اهمیت شبکه بیشتر باشد، نیاز به این مستند سازی نیز افزایش می یابد. نبود چنین اسنادی در شبکه ها می تواند خسارت های زیادی برای سازمان به وجود آورد و موجب هدر رفتن انرژی و زمان شود.
یک کارشناس پشتیبانی شبکه چه وظایفی دارد؟
یک کارشناس پشتیبانی شبکه وظیفه دارد از تمامی تجهیزات و دارایی های سازمان به نحوی نگهداری کند که هزینه های سازمان کاهش یافته و در نگهداری شبکه با مشکلات کمتری روبرو شود. همچنین باید درک عمیقی از زیرساخت شبکه داشته باشد.
در ادامه مهم ترین وظایف یک کارشناس شبکه عنوان می کنیم:
- در شناسایی نواقص و ایرادات شبکه توانایی داشته باشد.
- روی شبکه کامپیوتری به صورت مداوم نظارت داشته باشد.
- تجهیزات امنیتی شبکه را بروزرسانی کند.
- در پشتیبانی سخت افزار و شبکه توانا باشد.
- کارکنان جدید سیستم را به خوبی آموزش دهد.
- تجهیزات و دارایی های شبکه را مستند کند.
- به طور مداوم از عملکرد شبکه و وضعیت آن گزارش تهیه کند.
- سرویس ها و تجهیزات شبکه را به صورت دوره ای بررسی کند. این کار با هدف اطمینان از سلامت عملکرد آن ها انجام می گیرد.
- نیازهای کاربران سیستم های کامپیوتری را به درستی تشخیص دهد.
- از پرسنلی که به صورت مستقیم با سیستم ها سروکار دارند، اطلاعات لازم را دریافت نماید.
برطرف نمودن نواقص و ایرادات به وجود آمده در شبکه
در صورتی که در عملکرد شبکه اختلالی به وجود بیاید، کارشناسان شبکه وظیفه دارند آن را شناسایی کرده و جهت برطرف نمودن آن مشکل اقدام نمایند. در چنین شرایطی سرعت رفع نواقص شبکه بسیار مهم خواهد بود، چرا که ممکن است ایرادات به وجود آمده موجب اختلال در عملکرد سایر کارکنان سازمان شده و همین امر باعث میشود که سازمان خسارت های زیادی را متحمل شود.
پشتیبانی شبکه به صورت حضوری و غیر حضوری انجام می شود. در حالت حضوری، کارشناسان شبکه مستقیماً به سازمان مراجعه کرده و ایرادات شبکه را برطرف می نمایند. در حالت غیر حضوری نیز حل مشکلات توسط کارشناسان شبکه به صورت ریموت یا از راه دور توسط نرم افزارهای مخصوص انجام می شود.
شناسایی نیازهای آینده شبکه و رفع آن
یکی از بزرگترین وظایف کارشناسان شبکه، شناسایی نیازهای شبکه و رفع آن ها است. آینده نگری و رفع نیازهای آینده شبکه از طریق بررسی شبکه امکان پذیر خواهد بود. از جمله نیازهایی که ممکن است در آینده برای شبکه به وجود بیاید، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نیاز به جابجایی وسایل و تجهیزات شبکه
- ارتقاء سطح امنیت
- نیاز به تعویض یا تعمیر برخی از تجهیزات شبکه
- نیاز به ارتقاء سیستم های شبکه
- استفاده از سیستم ها و تجهیزات جدید جهت جلوگیری از وقوع برخی مشکلات