مزایا و معایب ژنراتورهای گاز طبیعی در مقابل ژنراتورهای دیزلی اتاق سرورها
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که برای مقاصد تجاری و صنعتی کدام یک از ژنراتورها میتواند مناسب تر باشد، ژنراتور طبیعی یا ژنراتور دیزلی؟
زمانی که در ساختمان ها و یا دیگر مراکزی که نیاز مبرمی به وجود برق احساس میشود، انرژی برق به صورت احتیاطی حتما در آن مرکز تعبیه می شود که در صورت نبود برق بتوان از آن بهره برد. در چنین شرایطی اصولا باید از ژنراتورها استفاده کرد که در دو نوع دیزلی و گاز خلاصه شده اند.
زمانی که کاربر قصد استفاده از ژنراتورها را دارد باید قبل از انتخاب نوع ژنراتور به مسائل مختلف مربوط به آن از جمله امنیت، صرفه اقتصادی و میزان قابل اعتماد بودن توجه کرد. در حالت کلی باید گفت که انتخاب یکی از گزینه های دیزلی یا گاز نمی تواند مسئله ای ساده برای تصمیم گیری درست به عنوان سوخت اصلی باشد و در همچنین شرایطی باید تمامی جوانب و عملکردها را به درستی سنجید و سپس در این باره تصمیم گیری کرد.
در اولین مرحله باید در نظر داشته باشیم که چه نوع سوختی میتواند مناسب تر باشد؟ در جواب این سوال باید تمامی مراحل مربوط به پروژه خود را به صورت دقیق مد نظر قرار بدهید که از جمله آن میتواند شامل مراحل زیر باشد:
a) آگاهی از میزان درست و دقیق نیازهای باری و نوع سوختی که شما بیشترین دسترسی را به آن خواهید داشت.
b) تمامی چارچوبها را باید مورد توجه قرار دهید از جمله خطرات موجود در حوزه امنیت، طرح ریزی دقیق برای نصب درست ژنراتور مد نظر شما، حوزه اطراف و داخل ساختمان انتخاب شده
c) تمامی کارها در حوزه اجرا، بر طبق قوانین و مقررات باید انجام شده باشد. به عنوان مثال پیش برد صحیح نصب مفهومی، مدیریت جریان اطلاعات، تجزیه پشتیبانی
d) میتوان با در نظر گرفتن عواملی چون نحوه نصب، نوع بار، تمامی نکات و شرایط امنیتی به شکل درستی نوع سوخت مصرفی را انتخاب کرد.
e) آماده سازی و تهیه گزارش از پیش تعیین شده برای نگهداری و جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی
f) آمادگی از پیش تعیین شده برای تعمیر و تعویض قطعات فرسوده و خارج از رده استاندارد
g) پس از در نظر گرفتن تمامی این عوامل و موارد باید به بودجه اختصاصی و سلایق شخصی خود توجه کنید.
مزایا و معایب ژنراتورهای گاز طبیعی و ژنراتورهای دیزلی:
ژنراتورهای گاز طبیعی:
این دسته از ژنراتورها توانایی بکار گیری را هم در شرایط خاص و اضطراری و هم در شرایط عادی دارند که سوخت آن معمولا از گاز تامین میشود چون یکی از قابل دسترس ترین و بهترین سوخت های تولید شده در دسته انرژیهای تجدید ناپذیر هستند. شایان ذکر است که در کنار گاز طبیعی زغال سنگ نیز یکی از در دسترس ترین و البته مقرون به صرفه ترین نوع سوختها به حساب می آید.
چنانچه قصد داشته باشید که تانک ذخیره سوخت را برای ژنراتور خود نصب کنید باید توجه داشته باشید که در ژنراتور با گاز طبیعی نیازمند قطعات بیشتر و پیچیده تری برای نصب خطوط لوله گاز به نسبت ژنراتور دیزل هستید. نصب تانک های ذخیره سوخت در هر دو نوع ژنراتور تقریبا مشابه است اما از نظر قیمت تمام شده تفاوت های ناچیزی با یکدیگر دارند.
مزایای ژنراتور گاز طبیعی:
این دسته از ژنراتورها قابلیت اتصال دائم و همیشگی را به خطوط لوله گازی دارند به همین منظور در شرایطی که به برق شبکه اصلی دسترسی نداشتید میتوانید از مولد برای تولید برق جایگزین استفاده نمایید. ژنراتورهای گاز طبیعی میتوانند تا اندازه قابل توجهی راندمان کار را کاهش دهند، به این صورت که قابلیت نصب برای استفاده دوباره حرارتی را دارند به عنوان مثال از آن میتوان برای تولید بخار و گرم کردن آب بهره گیری کرد.
این دسته از ژنراتورها نهایتا هزینه کمتری را برای نصب و راه اندازی نیاز دارند به این صورت که پس از گذشت مدتی از نصب و در دوره طولانی هزینه ها در این ژنراتور به نسبت سوخت دیزلی تا اندازه ای پایین می آید. یکی دیگر از مزایای این گاز پاک بودن آن به نسبت دیگر سوخت های فسیلی است. به دلیل نداشتن بو در ژنراتورهای گاز طبیعی، قابل نصب در تمامی مکانها از جمله صنایع غذایی که حتما نیازمند هوایی پاک هستند میباشد.
معایب ژنراتورهای گاز طبیعی:
این دسته از ژنراتورها به دلیل حساسیت بالایی که دارند نیازمند مراقبت بیشتری به نسبت گاز دیزل هستند. اگر بخواهیم هزینه های آن را با گاز دیزلی مقایسه کنیم تا حدودی قیمت نگهداری آن بالاتر است. این دسته از ژنراتورها معمولا به دلیل همین حساسیت بالا طول عمر پایین تری نیز خواهند داشت.
ژنراتورهای گاز طبیعی به دلیل حجم بسیار بیشتری که به نسبت ژنراتور دیزلی دارند نیازمند فضایی مشخص و استاندارد برای قرار گیری و نصب می باشند. این نوع گاز میتواند در شرایط خاص مشتعل شود و خطر انفجار را در مکان مورد بهره گیری به دنبال خواهد داشت به همین دلیل است که استفاده از آن ریسک امنیتی بالایی را در پی دارد. نوع نصب این دسته از ژنراتورها تاثیر بسیاری بر کارایی آن دارد با این وجود ممکن است این گاز به نسبت گاز دیزلی کربن دی اکسید بیشتری را از خود تولید کند.
اگر دقیق تر بخواهیم به این موضوع بپردازیم باید گفت که این گاز در زمان وقوع هر نوع حادثه ای به دلیل بالا بردن امنیت در آن مکان محل گاز به شکل کامل قطع خواهد شد اما گازوئیل را میتوان در شرایط خاص نیز با نگهداری در تانکر سوخت مورد بهره برداری قرار داد به نوعی گازوئیل در دسترس تر است. به همین دلیل است که کاربران هنگام استفاده از مولد برای پشتیبان گیری ترجیح میدهند تا از ژنراتور دیزلی استفاده کنند.
ژنراتورهای گاز دیزلی:
این دسته از ژنراتورها بین کاربران آن تا اندازه ای محبوب تر است و بیشتر از ژنراتور گاز طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد و اصولا از دو بخش مختلف تشکیل شده است که عبارتند از: موتور دیزل و ژنراتور الکتریکی. این دسته از ژنراتورها به دلیل قابل اعتماد بودنشان در شرایط خاص و بحرانی یک نیروی پشتیبان عالی به حساب می آیند و اکثر اوقات از آن برای تولید انرژی در مناطق دورتر استفاده خواهد شد.
ژنراتورهای دیزلی هم به صورت تک فاز قابل استفاده و بهره برداری اند و هم به صورت سه فاز برای تولید انرژی و پشتیبان گیری از مناطقی همچون منازل مسکونی، آپارتمان های بلند مرتبه، بیمارستان ها، ادارات، صنایع مختلف و … را میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. این دسته از ژنراتورها به دلیل نیاز به نگهداری کمتر و دسترسی آسانی که به سوخت مورد استفاده آن دارند نهایتا مقرون به صرفه تر میباشند.
مزایای ژنراتورهای دیزلی:
ژنراتورهای دیزلی به دلیل استحکامی که دارند نیاز به مراقبت چندانی برای کارکرد بهتر آنها احساس نمیشود که همین موضوع نیز میتواند موجب شود تا هزینه های طولانی مدت و همیشگی آن به میزان قابل توجهی پایین تر بیاید. این ژنراتورها به میزان قابل مشخصی نسبت به ژنراتورهای طبیعی مطمئن تر عمل میکنند و در عین حال حجم کمتری را نیز اشغال خواهند کرد که این امر میتواند موجب شود تا از آن برای تمامی مکانها بهره گیری کرد.
ژنراتورهای دیزلی را میتوان به صورت قابل حمل نیز طراحی و تولید کرد تا برای استفاده در مکانهای خاص با بهره گیری از یک گاری آن را حمل و جابجا کرد. همین موضوع موجب میشود تا این نوع ژنراتور را در مکان هایی که در آن برق شبکه در دسترس نیست مورد استفاده قرار داد. این دسته از ژنراتورها به نسبت ژنراتور با گاز طبیعی نیاز به صرف میزان کمتری از سوخت برای کارکرد هستند و در کنار این خصیصه به طور غیر قابل باوری ایمن اند.
معایب ژنراتورهای دیزلی:
در این نوع از ژنراتور هزینه گاز مصرفی رابطه مستقیمی با تورم دارد به همین دلیل با بالا رفتن آن قیمت گاز دیزل هم بیشتر خواهد شد. این دسته از ژنراتورها در حالت عادی دارای صدای تولیدی بیشتری به نسبت ژنراتورهای گاز طبیعی هستند و این امکان وجود دارد که در صورت عدم نگهداری درست آسیب فراوانی را به محیط زیست وارد نمایند.
زمانی که برق قطع میشود برای راه اندازی مجدد ژنراتورهای دیزلی نیاز به باتری وجود دارد و در کنار باتری این ژنراتور نیاز به تانکر سوخت نیز خواهد داشت. این در شرایطی است که ژنراتورهای گاز طبیعی به خطوط گاز متصل اند و برای راه اندازی نیازی به تانکر ندارند.
نتیجه گیری
بر اساس توضیحاتی که داده شد هر کدام از ژنراتورها مزایا و معایب مختص به خود را دارند پس با این وجود باید قبل از استفاده حتما مورد ارزیابی قرار بگیرند و کاربر از ژنراتور انتخابی اطمینان حاصل کند که قابلیت برطرف کردن نیاز وی را خواهد داشت یا نه.
اما در حالت کلی بر اساس تجارب به دست آمده در این زمینه دیده شده که ژنراتورهای گاز طبیعی به عنوان دستگاه هایی که به شکل دائم الکار استفاده میشوند مورد بهره برداری قرار میگیرند و ژنراتورهای دیزلی بیشتر نقش پشتیبان گیری را بر عهده خواهند داشت.