موضوع سیستم اطفاء حریق آیروسل، یکی دیگر از موضوعات سلسله مراتبی سرور است که در این مطلب قصد داریم آن را برای شما بیان نماییم. سیستم اطفاء حریق آیروسل، یکی از سیستم های اطفاء حریق گازی است. این سیستم بر مبنای گاز co2 از اوایل دهه 1930 میلادی، مورد استفاده قرار گرفته است. در سال های دهه 1930 میلادی، راه حلی به غیر از راه حل سیستم های اطفاء حریق گازی وجود نداشت؛ به همین دلیل مورد استقبال قرار گرفت.
بعد از استفاده از سیستم های اطفاء حریق گازی متوجه داشتن برخی معایب در آن شدند. این معایب، زمانی بروز داده شد که حضور فناوری روز متوجه چالش های این راه حل شد. مخترعین این سیستم، به فکر ارتقاء مشکلات آن گام های بزرگی برداشتند.
برخی از معایب گاز co2، به شرح ذیل است که برای اطلاع شما بیان خواهد شد:
1- کمک به خاموش شدن آتش به قیمت کاهش اکسیژن در محل:
تزریق گاز co2 در زمان آتش سوزی در محل منجر به یک عامل خطرناک شد. زیرا به شدت مقدار اکسیژن موجود در محل آتش سوزی را کاهش می داد. این عمل برای خاموش کردن آتش که نیاز به اکسیژن دارد خوب است. ولیکن سلامت افراد در زمان آتش سوزی را به شدت به خطر می انداخت.
در تفصیل مطلب باید اینگونه بیان نمود که کاهش انرژی و اکسیژن، در زمانی که آتش سوزی رخ داده است برای افراد در گیر در آتش سوزی حادثه ساز است. درست است که مهار آتش، آسان تر می شود ولی به قیمت مرگ انسان و گرفتن جان وی، این سیستم بهره برداری می شد. گاهی اوقات کمبود اکسیژن برای افراد در محل آتش سوزی باعث ضایقه مغزی شدیدی می شد و مرگ فرد را جلوتر آورده و به کام بلای مرگ می کشاند.
طبق اطلاعات بیان شده، میزان کاهش اکسیژنی که گاز co2 در محل آتش سوزی به وجود می آورد 34 درصد بود؛ این در حالی است که یک انسان در محل آتش سوزی با 5 درصد این گاز زنده خواهد ماند. بیشتر از این درصد، فرد را به کام مرگ می کشاند. این نکته از گاز co2، باید مورد توجه ویژه قرار گیرد؛ زیرا با عمر یک انسان بازی می کند. از این رو، باید گفت حداقل غلظت مورد نیاز برای اطفاء حریق (Minimum design concentration)، همان 34 درصد از گاز co2 است که در زمان مهار آتش، توسط سیستم اطفاء حریق استفاده می شود.
بنابر مطالب بیان شده می توان به یک نتیجه برای بهبود کیفیت استفاده از سیستم اطفاء حریق رسید. در حقیقت، سیستم اعلام و اطفا حریق کار خود را به درستی انجام می دهد که ایده آل باشد و بتواند در زمان مهار آتش میزان اکسیژن موجود در محل را کاهش ندهد. با این کار، می توان گفت جان انسان های درگیر در آتش سوز، به سلامت خواهد بود. همان طور که یکی از اهداف مهار آتش سوزی جلوگیری از خسارت های مالی ایجاد شده است؛ باید سلامت جان انسان های محل آتش سوزی، مهم تر از خسارات مالی در نظر گرفته شود.
2- همان طور که گفته شد، وجود گاز co2 در کپسول سیستم اطفاء حریق، به صورت کاملاً فشرده، تعبیه شده است. این گاز در زمان مهار آتش، با فشار محیط آتش سوزی گاز کربنیک خود را با هدف ایجاد فاصله مولکولی، در فضا پخش می کند که منجر به کاهش دما در محیط می شود. این کاهش دما به قدری است که به وسایل و تجهیزات مستقر در محل آتش سوزی، خسارات زیادی را وارد می نماید. این خسارات وارده صدمات مالی زیادی است که قابل جبران نیستند.
برای سیستم اطفاء حریق، یک سناریو ترسیم می شود. این سناریو، اطفاء حریق را با گاز co2 به گونه ای ترسیم می کند: حریق رخ داده است. در فاصله زمانی بین زمان تشخیص حریق توسط حسگر ها و نیز فرار یا خروج انسان های در گیر در آتش سوزی، باید تجهیزات مجاورت حریق به خوبی مورد استفاده قرار گیرد. تجهیزات باید گرم شده و سپس با سرعت خیلی زیاد گاز co2 را برای خنک کردن به کار بیندازد.
تغییرات دمایی که گاز co2 ایجاد می کند در تغییر شکل ظاهری اشیاء و فلزات دخیل است. گاهی این تغییرات تا حدی پیش می رود که نیاز داریم همه آن ها را دوباره تعویض نماییم. از این مطلب می توان به این نتیجه رسید که سیستم اطفاء حریقی ایده آل است که سیستمی با کمترین تغییر ناگهانی دمای محیط باشد. نه آن که با تأثیر خود تغییرات جبران ناپذیری را به وجود آورد.
3- گاز co2، گازی است که در طبقه گاز های گلخانه ای شناخته شده است. این نوع از گاز ها، منجر به تخریب لایه ازن و نیز گرمای زمین می شوند. این گرما نیز باعث تخریب در لایه ازن و زمین شده و به طور قابل ملاحظه ای غلظت اتمسفر را افزایش می دهد. از این مطلب نیز یک نتیجه عالی برای سیستم اطفاء حریق می توان گرفت.
سیستم اطفاء حریقی ایده ال است که میزان تخریب لایه ازن و زمین، بوسیله آن به حداقل مقدار خود برسد. مهار کردن این تخریب، در افزایش عمر زمین تأثیر گذار است. معیار تخریب لایه ازن با مقادیر ODP=1, GWP=1 است که باید در سیستم اطفاء حریق رعایت شود. رعایت این دو معیار، ماندگاری محیط را به انسان هدیه می کند.
4- طبق اطلاعاتی که برای مهار آتش وجود دارد عنوان شده است که سیلندر های تحت فشار به خودی خود، یک عامل تهدید کننده بسیار قوی در محیط است. در جامعه امروز، به طور روزمره شاهد انفجار این کپسول های تحت فشار گازی هستیم که برای محیط خطر ساز هستند. علت انفجار این گاز ها، می تواند عوامل متعددی نیز داشته باشد؛ عواملی طبیعی مانند زلزله و عوامل غیر طبیعی مانند قرار گرفتن در معرض مستقیم شعله آتش، ضربه وارد شده به شیر آلات و بدنه، که ممکن است با عوامل انسانی نیز ایجاد شده باشد.
باید بدانید که در مراحل ساخت و تولید این مخازن اطفاء حریق، استاندارد های گوناگونی وجود دارد که برای آن قوانین سخت گیرانه ای وضع شده است. طبق آیین نامه مصوب کمیته پدافند غیر عامل کشوری، قوانین عدم نصب مخازن تحت فشار، باید لحاظ گردد. باید این مخازن در مناطق رده امنیتی نباشند.
علاوه بر آن، این مخازن نباید در رده های دیگر، حتی رده های عمومی قرار گیرد. قرار گیری مخازن در محل، منجر به صدمات جبران ناپذیری به اماکن عمومی و نیز تجهیزات گران قیمت می شود. نتیجه این مطلب هم آن است که از این مخازن در یک سیستم اطفاء حریق ایده آل هیچ گاه استفاده نشود.
5- وجود مخزن و لوله کشی مرتبط با آن بدون شک به فضایی نیاز دارد. این فضا محیط را اشغال می کند. در واقع، همه بخش های این لوله کشی ها قابل استفاده نیست. عدم استفاده از فضای اشغال شده، نوعی معضل در محیط به شمار می آید. از این رو، سیستم اطفاء حریقی مناسب و ایده آل است که کمترین فضا را به خود اختصاص دهد.
6- باید به این نکته اشاره نمود که گاز cp2، جرم مولکولی بسیار کمی را دارد. جرم گاز co2 چیزی حدود 44 می باشد. این گاز به صورت یک گاز فرار (Local application) در اماکن دارای خلل و فرج است که ریسک زیادی را ایجاد می کند.
این گاز، اگر در مجاورت بن حریق واقع نشود، دقت سیستم اطفاء حریق را به شدت کاهش می دهد. احتمال این کاهش منجر به عدم موفقیت سیستم در زمان خاموش کردن آتش است. برای رفع این مشکل می توان از سیستم های جایگزین آن مانند FM-200 استفاده کرد. این سیستم دارای جرم مولکولی 172 است.
در واقع، حل مشکل با افزایش وزن در مولکول گازی خواهد بود. از این رو، سیستم اطفای حریق ایده آل و مناسب، سیستمی است که خطرات گازی و نشتی حداقلی را به محیط بدهد و مکانیسم تغییر آن در مواجهه با بن حریق، وجود نداشته باشد.