طراحی و نصب سیستم ارتینگ اتاق سرور را میتوان جزو یکی از مهمترین بخشهای این اتاق در نظر گرفت. چون این سیستم به صورت مستقیم با جان افرادی که به این اتاق دسترسی دارند در ارتباط است. اساس کار سیستم ارتینگ به این صورت است که جریان برق را به چاه ارتی که زیر ساختمان تعبیه شده منتقل میکند.
کاربرد سیستم ارتینگ در اتاق سرور
- امکان جلوگیری از سوختن تجهیزات و ازبین رفتن اطلاعات: در این اتاق به دلیل وجود برق ممکن است بر روی بدنه دستگاههای موجود اتصالی به وجود بیاید و حامل جریان ناخواسته برق باشد که در این شرایط، ممکن است نتیجه سوختن دستگاه مورد استفاده باشد و یا ممکن است با ایجاد یک شوک تمامی اطلاعات موجود بر روی هارد به صورت کامل پاک شود.
- ایمنی افراد: گاهی ممکن است که بخشهایی از دستگاهها که از جنس فلز هستند در اثر اتصال، حامل جریان ناخواسته برق باشند و در صورت برخورد دست افرادی که در این اتاق کار میکنند با این دستگاه شوک الکتریکی به فرد وارد شود و با خطرات ناشی از برق گرفتگی مواجه شود.
- هم پتانسیل کردن تجهیزات و لوازم فلزی: چنانچه دستگاه ها و قطعاتی که در این اتاق موجود هستند دارای اختلاف پتانسیل شوند باعث میشود جریان الکتریکی در آنها ایجاد شود و به آنها آسیب وارد میکند. گاهی میزان چنین جریاناتی بسیار کم است اما همین جریان کم نیز میتواند به دستگاههای حساس آسیب های بسیار زیادی را وارد کند.
- خروج الکتریسیته ساکن: این عامل موجب میشود که جرقه در قطعات به وجود بیاید که نتیجه آن خرابی تجهیزات موجود در اتاق خواهد بود که استفاده از سیستم ارتینگ باعث میشود تمامی این جریانات از اتاق خارج شده و به چاه ارت منتقل شود.
-
حفاظت از تجهیزات:
تجهیزات الکترونیکی حساس موجود در اتاق سرور، در برابر نوسانات و شوکهای الکتریکی بسیار آسیبپذیر هستند. سیستم ارتینگ با هدایت این جریانها به زمین، از آسیب دیدن تجهیزات و خرابی آنها جلوگیری میکند.
-
حذف نویز الکتریکی:
نویز الکتریکی میتواند باعث اختلال در عملکرد تجهیزات الکترونیکی شود. سیستم ارتینگ با حذف این نویزها، به بهبود عملکرد و پایداری سیستمهای اتاق سرور کمک میکند.
مزایای استفاده از سیستم ارتینگ در اتاق سرور:
- افزایش ایمنی افراد و تجهیزات
- بهبود عملکرد و پایداری سیستمها
- جلوگیری از آتشسوزی
- افزایش طول عمر تجهیزات
- کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری
سیستم ارت اتاق سرور
این سیستم خود به دو دسته مختلف تقسیم میشود که شامل:
سیستم باندینگ: برای جلوگیری از وجود هر گونه خطر ناشی از برق گرفتگی در ساختمانها، شینه مسی ارت در آن تعبیه خواهد شد. در اتاق سرور برای این که قطعات فلزی دچار این مشکل نشوند آن را به شینه متصل میکنند. نهایتا شینهها را به سیستم ارت موجود در ساختمان متصل کرده و جریان ناخواسته برق را به چاه ارت منتقل میکنند. با این کار به دلیل هم پتانسیل شدن تجهیزات و لولهها احتمال به وجود آمدن هر گونه جریان به حداقل میرسد. این کار امنیت افرادی که در اتاق سرور مشغول به کارند را نیز تضمین خواهد کرد.
تجهیزاتی که باید مورد باندینگ قرار بگیرند:
در اتاق سرور تجهیزاتی وجود دارند که متصل نشدن آن به سیستم ارت ساختمان میتواند عواقب ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد. این تجهیزات شامل: لوله های فلزی، پایه های کف کاذب اتاق سرور، شاسی رک، بدنه رک، بدنه تجهیزات، سینس فلزی کابل، اتصالات فلزی سقف کاذب، نبشی دور کف کاذب، بدنه تابلو برق
سیستم ارتینگ: برای ساخت سیستم ارتینگ باید اول یک چاه ارت در زیر ساختمان با اندازههای استاندارد حفر کرد پس از آن کابلی را از چاه ارت خارج کرده و به شینه مسی تعبیه شده متصل میکنند. شینه ها اصولا بخش بخش هستند که اتاق سرور نیز یکی از این شینهها را نیاز دارد و باید نهایتا به شینه اصلی که به کابل چاه ارت متصل است آن را اتصال داد. شایان ذکر است که به هر میزان اهم چاه ارت پایینتر باشد این سیستم نیز عملکرد بهتری خواهد داشت. برای این که بتوان الکتریسیته ساکن را به سیستم ارتینگ انتقال داد از کفپوش های اپوکسی آنتی استاتیک در این اتاق استفاده میکنند.
سیستم ارتینگ اتاق سرور بسیار حیاتی است و از آسیب رسیدن به تجهیزات و از بین رفتن اطلاعات به دلیل شوک برقی جلوگیری میکند.
انواع سیستمهای ارتینگ در اتاق سرور:
- سیستم ارتینگ نوع TN-S: در این سیستم، هادی نول و هادی ارتینگ از یکدیگر جدا هستند. این نوع سیستم ارتینگ برای اتاقهای سرور با حساسیت بالا توصیه میشود.
- سیستم ارتینگ نوع TN-C-S: در این سیستم، هادی نول و هادی ارتینگ در بخش ابتدایی مشترک هستند و در انتها از یکدیگر جدا میشوند. این نوع سیستم ارتینگ برای اتاقهای سرور با حساسیت متوسط توصیه میشود.
- سیستم ارتینگ نوع TT: در این سیستم، هادی نول و هادی ارتینگ به طور کامل از یکدیگر جدا هستند و هر دو به یک چاه ارت مجزا متصل میشوند. این نوع سیستم ارتینگ برای اتاقهای سرور با حساسیت پایین توصیه میشود.
انتخاب سیستم ارتینگ مناسب برای اتاق سرور:
انتخاب سیستم ارتینگ مناسب برای اتاق سرور به عوامل مختلفی مانند نوع و حساسیت تجهیزات، مساحت اتاق سرور، نوع سیستم برقرسانی و … بستگی دارد. توصیه میشود برای انتخاب سیستم ارتینگ مناسب از یک متخصص برق یا کارشناس تاسیسات استفاده کنید.
شینه کشی ارت اتاق سرور:
برای این کار باید یک طرح شطرنجی را در کف اتاق سرور با استفاده از نوارهایی از جنس مس ایجاد کرده که به آن شینه کشی مسی نیز میگویند. اصولا اندازه های هر کدام از خانه هایی که با استفاده از تسمه مسی ایجاد شده معادل ۶۰*۹۰ سانتیمتر است که برای زیباسازی آن را بین پایه های کف کاذب اجرا خواهند کرد. قطر تسمه های مسی برای مکانهای مختلف میتواند متفاوت باشد اما معمولا در اتاق سرور از تسمه ۳ تا ۵ میلیمتری استفاده خواهد شد. نوارهای ساخته شده از مس معمولا به اندازه ۴ متر است و بهتر است برای مکانهایی نظیر اتاق سرور از رول های مسی استفاده نشود چون این تسمه ها به دلیل نحوه بسته بندی آن دارای انحنا است و صاف کردن آن غیر از دشوار بودن تا حدودی زمانبر است.
در محل تقاطع این تسمه های مسی باید از قطعاتی به اسم چهارراهی ارت استفاده شود که این تقاطع را به صورت دقیق به یکدیگر متصل کند. جنس چهارراهی های مورد استفاده در این بخش معمولا برنجی با روکش مس است و نحوه نصب آن به این صورت است که باید ابتدا به کف اتاق متصل شود سپس در پوش را برداشته و تسمههای مسی را از آن عبور داده و در نهایت در پوش را با استفاده از پیچ محکم میکنند. پس از انجام تمامی این مراحل باید بخش انتهایی یکی از تسمههای مسی را به شینه ارت متصل نمود.
نظرات درباره این مطلب
4 نظر
محمد محبی –
درود بر شما
روزتون بخیر و شادی
من استانداردهای BICSI 002 و TIA-942 رو که بررسی کردم ، برداشتم این بود که اجرای شینه مسی یا Mesh یک التزام و باید هس !
آیا این درسته ؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام بله، باید باشه.
ناهیده –
ممنون از توضیحات مفیدتان .
کریمی –
خوشحالیم که اطلاعات ارائهشده برای شما مفید بوده است.