با توجه به افزایش هزینههای انرژی و فشار فزاینده عمومی در مورد تأثیرات زیستمحیطی دیتاسنترها، بسیاری از سازمانهای امروزی ابتکارات پایداری شرکتی خود را آغاز کردهاند و متخصصان دیتاسنتر به منظور حمایت از این اهداف، مصرف انرژی را بهطور جدی کنترل میکنند.
در اینجا به هشت روند برتر در مصرف انرژی دیتاسنتر اشاره میشود که باید برای صرفهجویی در انرژی و کاهش هزینهها در نظر گرفته شوند:
1. افزایش استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر
بسیاری از شرکتها در حال استفاده از منابع انرژی پایدار در دیتاسنترهای خود هستند تا به اهداف محیطزیستی دست یابند. به عنوان مثال، اپل با همکاری شرکت NV Energy، یک مزرعه خورشیدی ساخته که 200 مگاوات انرژی تجدیدپذیر برای دیتاسنتر خود در رنو، نوادا تولید میکند. تا 5 مگاوات از این انرژی میتواند توسط مشتریان خانگی و تجاری نیز استفاده شود. فیسبوک نیز هدف خود را تأمین 100 درصد انرژی دیتاسنترها از منابع تجدیدپذیر اعلام کرده است. در سایت خود در پپیلیون، نبراسکا، فیسبوک یک مزرعه بادی با 101 توربین در مساحت 55 مایل مربع ایجاد کرده که 310 مگاوات انرژی تولید میکند. علاوه بر این، فیسبوک با نصب یک مدل یادگیری ماشین که بر اساس فصول، آبوهوا و ظرفیت IT کار میکند، بهینهسازی بیشتری در مصرف انرژی دارد. Verne Global در ایسلند از انرژی زمینگرمایی و نیروگاههای آبی برای تأمین انرژی استفاده میکند و با بهرهگیری از سیستمهای خنککننده با هوای آزاد، مصرف انرژی خود را تا 10 درصد کاهش داده است.
2. افزایش استفاده از خنککنندههای مایع و غوطهور
با افزایش چگالی رکهای سرور، روشهای سنتی خنکسازی با هوا و واحدهای CRAC/CRAH نمیتوانند بهطور مؤثر گرمای تولید شده توسط دستگاههای محاسباتی پیشرفته را دفع کنند. این موضوع باعث میشود که نتوان از تمام فضای رک استفاده کرد. در سالهای اخیر، نوآوریهای مؤثرتر مانند خنککنندههای مایع و غوطهور بهطور فزایندهای بهکار گرفته شدهاند تا این مشکل را حل کنند. مایع هادی بهتری برای حرارت نسبت به هواست و میتواند مستقیماً اجزای سرور را هدف قرار دهد، که این کار منجر به صرفهجویی بیشتر در مصرف انرژی و هزینههای عملیاتی میشود. خنککننده مایع فرآیندی است که در آن یک مایع خنککننده برای دفع حرارت از اجزای سرور استفاده میشود و بسیار کارآمد است. این روشها در سالهای اخیر به یکی از سریعترین نوآوریها در صنعت تبدیل شدهاند. خنککنندههای **غوطهور** بهطور خاص به سرورهایی اشاره دارند که در مایعی با ضریب انتقال حرارت بالا و مقاومت حرارتی پایین غوطهور میشوند. روشهای سنتی خنکسازی هوا انرژی زیادی مصرف میکنند و هزینهها را بالا میبرند، اما پیادهسازی این روشهای نوین میتواند به پایداری دیتاسنتر، افزایش بهرهوری انرژی، عملکرد بهتر و استفاده بهینه از فضا کمک کند. همچنین، این روشها نیاز به آب و انرژی کمتری دارند و از چگالی رکهای بالاتر و ظرفیت محاسباتی بیشتری در فضای کوچکتر پشتیبانی میکنند.
3.دمای دیتاسنترها در حال افزایش است.
بهطور متوسط، 37 درصد از انرژی مصرفی در دیتاسنترها صرف جابجایی و خنک کردن هوا میشود. استاندارد ASHRAE توصیه میکند که دمای ورودی سرورها بین 65 تا 80 درجه فارنهایت باشد، اما بسیاری از دیتاسنترها بهطور سنتی دما را در پایینترین حد یا حتی کمتر از این محدوده نگه میدارند، از ترس اینکه تجهیزات داغ شوند و منجر به خرابی و توقف سرویس شوند. با این حال، خنکسازی بیش از حد تنها منجر به اتلاف انرژی و پول میشود. به ازای هر 1 درجه فارنهایت افزایش دما، میتوان 4 تا 5 درصد در هزینههای انرژی صرفهجویی کرد، بدون اینکه خطر خرابی ایجاد شود. امروزه بسیاری از مدیران دیتاسنترها با استفاده از حسگرهای دما و نرمافزارهای مدیریت زیرساخت دیتاسنتر (DCIM)، دمای محیط را افزایش میدهند، بدون اینکه ریسکی به همراه داشته باشد. DCIM امکان نظارت دقیق بر دادههای حسگرها را فراهم میکند و آنها را به بینشهای کاربردی تبدیل میکند. با این ابزار، میتوانید ببینید کدام کابینتهای دیتاسنتر خارج از محدوده دمایی ASHRAE کار میکنند، ویدیوهای سهبعدی از نقاط داغ ببینید و هشدارهای خودکار را برای زمانی که یک کابینت خیلی گرم یا سرد شود، تنظیم کنید.
4.تجمیع بیشتر دیتاسنترها
بسیاری از سازمانها برای کاهش مصرف انرژی، دیتاسنترهای خود را تجمیع میکنند. این فرآیند میتواند شامل کاهش تعداد تجهیزات در یک اتاق یا حذف چندین سایت دیتاسنتر باشد، که به کاهش فضای فیزیکی کلی و افزایش بهرهوری منجر میشود. با مهاجرت برخی از بارهای کاری دیتاسنتر به ابر (Cloud)، نیاز به فضای فیزیکی کمتری وجود دارد. تجمیع و بهینهسازی فضا باعث کاهش هزینههای مربوط به سیستمهای تکراری، هزینههای نرمافزاری و هزینههای نگهداری میشود. هرچند تجمیع دیتاسنترها میتواند پرخطر باشد، اما مهم است که موجودی دقیق تجهیزات را نگه دارید، فضای جدید را قبل از انتقال بهدرستی آماده کنید و تمام تغییرات را ردیابی کنید تا از نصب صحیح تجهیزات اطمینان حاصل شود.
5.افزایش بهرهوری از منابع موجود
با توجه به اینکه ساخت دیتاسنترهای جدید نیاز به انرژی و انتشار کربن بیشتری دارد، مدیران دیتاسنترها وظیفه دارند بهرهوری بیشتری از منابع موجود خود به دست آورند. یکی از گامهای کلیدی در استفاده بهینه از منابع فعلی، بازیابی ظرفیتهای غیر فعال است. مدیران دیتاسنترهای پیشرو از واحدهای توزیع برق هوشمند (iPDUs) و نرمافزارهای DCIM برای خودکارسازی مدیریت توان دستگاهها استفاده میکنند. این ابزارها با محاسبه دقیق بودجه توان برای هر دستگاه، به مدیران کمک میکنند تا سرورهای بیشتری را در کابینتهای موجود مستقر کنند. به عنوان مثال، شرکت Comcast با استفاده از این ویژگی، بهرهوری تاسیسات خود را تا 40 درصد افزایش داد. همچنین، DCIM میتواند به شناسایی سرورهای بیفایده که در حال اجرا هستند اما هیچ عملکرد مفیدی ندارند، کمک کند. تا 30 درصد از سرورها ممکن است سرورهای بیفایده باشند. خاموش کردن این سرورها میتواند هزینههای انرژی را کاهش داده و فضا، توان، خنکسازی و اتصال شبکه را برای استقرارهای جدید آزاد کند.
6.مجازیسازی بیشتر سرورها
امروزه بسیاری از شرکتها دارای مجموعههای بزرگی از سرورها هستند که برخی از آنها قدیمیتر و از نظر انرژی کارایی کمتری دارند. وقتی دیتاسنتر شما به عنوان یک محیط مجازیسازیشده و شبیه به ابر (Cloud) عمل میکند، ممکن است کارایی برخی از ماشینهای مجازی (VMs) بر اساس سرورهای فیزیکی که روی آنها اجرا میشوند، متفاوت باشد. مدیران دیتاسنتر برای افزایش بهرهوری انرژی، با استفاده از ادغام نرمافزارهای مدیریت زیرساخت دیتاسنتر (DCIM) با VMware، مدیریت و بهینهسازی ماشینهای مجازی را خودکار کردهاند. با اطلاع از اینکه هر ماشین مجازی روی کدام سرور فیزیکی در حال اجراست، و انتقال آنها به سرورهای کاراتر، متخصصان دیتاسنتر توانستهاند در هزینههای انرژی صرفهجویی کنند.
7.استفاده بیشتر از DCIM برای حمایت از ابتکارات پایداری
با افزایش فشارهای ناشی از مقررات دولتی، مقررات صنعتی و تقاضای مشتریان برای کاهش مصرف انرژی در دیتاسنترها، متخصصان دیتاسنتر به سمت استفاده از نرمافزارهای DCIM روی آوردهاند تا هوشمندانه مصرف انرژی را کاهش داده و با ابتکارات پایداری همگام شوند. DCIM به مدیران دیتاسنتر این امکان را میدهد که مصرف انرژی را اندازهگیری کنند و بر اساس دادههای واقعی، تصمیمات بهتری بگیرند. این ابزارها میتوانند شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) مانند اثر بهرهوری انرژی (PUE) را بهصورت لحظهای ردیابی کنند، گزارشهایی برای مدیریت کارآمدتر انرژی ارائه دهند، از خنکسازی بیش از حد جلوگیری کنند، سرورهای غیرکاربردی و تجهیزات پرمصرف را شناسایی کنند که نیاز به تعویض دارند، منابع را بهصورت هوشمندانه تجمیع و مجازیسازی کنند و دادهها را در گزارشهای پایداری شرکتی وارد کنند.
اجازه ندهید زمان از دست برود پیش از آنکه به بهبود بهرهوری انرژی و پایداری در دیتاسنتر خود بپردازید. مدیران دیتاسنتر در حال افزایش تلاشهای خود برای رسیدن به کربن خنثی و کاهش حداکثری مصرف انرژی هستند. برای دستیابی به موفقیت، این روندهای مصرف انرژی دیتاسنتر را در زیرساخت خود پیادهسازی کنید.