زیرساخت برق دیتاسنتر و مراکز داده

تامین برق دیتاسنتر از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و جزء مواردی است که باید در کنار حفظ امنیت دیتاسنتر، مقیاس پذیری، ظرفیت کلی و … مورد توجه ویژه قرار بگیرد.

دیتاسنتر با جریان برق است که کار می کند و تجهیزات خود را فعال نگه می دارد. نحوه ی اتصال جریان برق به دیتاسنتر باید به گونه ای باشد که به حفظ امنیت فیزیکی دیتاسنتر نیز کمک کند و به استاندارد سازی دیتاسنتر نیز توجه داشته باشد. سازندگان دیتاسنتر برای بهبود عملکرد و کارایی بهتر، باید به نکاتی مثل تاثیر برق در دیتاسنتر، نحوه ی اتصال برق به تجهیزات، چگونگی عملکرد و … توجه کنند.

درباره تامین انرژی دیتاسنتر بیشتر بدانید

همانطور که گفتیم، تامین برق و انرژی الکتریسیته بخش مهمی از ساخت دیتاسنتر می باشد و یک دیتاسنتر هر چقدر هم که پیشرفته و قدرتمند باشد، بدون وجود جریان برق عملا هیچ گونه کارایی و عملکردی نخواهد داشت. در ادامه شما را با تعدادی از اصطلاحات رایج و اساسی آشنا خواهیم کرد: تامین برق دیتاسنتر و تجهیزات آن با استفاده از دو روش AC  و یا DC امکان پذیر می باشد.

امنیت دیتاسنتر,برق اتاق داده,برق اتاق سرور,

جریان متناوب برق یا AC (Alternative power)

جریان متناوب برق در واقع به شار بار الکتریکی گفته می شود که به صورت متناوب جهت خود را تغییر می دهد، بنابراین سطح ولتاژ هم با این جریان تغییر خواهد کرد. معمولا از جریان برق متناوب یا همان AC برای تامین برق منازل مسکونی، اداره ها، دفتر ها و … استفاده می شود.

تولید و انتقال جریان متناوب برق به فاصله های دور، کار راحتی است و به همین علت برای منازل مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد. هر چقدر که ولتاژ انرژی برق بیشتر باشد شدت جریان کمتر می شود و هر چقدر هم که شدت جریان کمتر باشد، میزان مقاومت در مسیر انتقال کمتر خواهد شد و در نتیجه حرارت کمتری تولید می شود. بنابراین انتقال برق با ولتاژ های بالا مثلا ولتاژ های بیشتر از 110KV از به هدر رفتن انرژی تا حد زیادی جلوگیری می کند. لازم به ذکر است برای کاهش ولتاژ برق از ترانسفورماتور استفاده می شود.

برای تامین برق دیتاسنتر ها و موتورهای الکتریکی نیز از AC استفاده می شود. تفاوت موتور های الکتریکی با ژنراتور ها در این است که موتور ها توانایی تبدیل انرژی برق به انرژی مکانیکی را دارند. کاربرد این امر در وسایلی مثل یخچال، ماشین لباس شویی، ماشین ظرف شویی و … بسیار موثر است.

برق دیتاسنتر,تاثیر برق در دیتاسنتر,تامین برق دیتاسنتر,

جریان مستقیم برق یا DC:

تامین جریان مستقیم برق یا DC توسط باتری انجام می شود. برای تولید جریان مستقیم برق از منابعی همچون باتری، سلول های خورشیدی، دینام، ترموکویل و سایر منابع تغذیه استفاده می شود. وسایلی که قابلیت اتصال به پریز برق را دارند، مانند لپتاپ، تلفن همراه، چراغ قوه و … با این نوع جریان برق کار می کنند. به طور کلی می توان گفت که تامین جریان برق تمام وسایلی که توسط باتری کار می کنند یا با آداپتور DC به دیوار وصل می شوند و یا دارای کابل USB هستند، با استفاده از جریان DC انجام می شود.

ولتاژ جریان مستقیم برق ثابت است و برعکس جریان متناوب، فقط در یک جهت منتقل می شود به همین علت جریان مستقیم نسبت به جریان ثابت کارایی بیشتری داشته و از قابلیت اطمینان بالاتری برخوردار است. در اکثر دیتاسنتر ها از AC استفاده می شود اما برخی از سازمان ها ترجیح می دهند برای تامین انرژی دیتاسنتر خود از ترکیب AC و DC استفاده کنند تا از هدر رفتن زمان و انرژی جلوگیری شود.

توان مصرفی موثر در دیتاسنتر یا PUE

PUE یک عدد می باشد که نسبت توان موجود در دیتاسنتر را با توان مصرفی تجهیزات الکتریکی می سنجد. از PUE برای بررسی و به دست آوردن انرژی مورد نیاز دیتاسنتر استفاده می شود. با استفاده از این عدد میزان انرژی مصرفی توسط سرور ها و میزان مصرف انرژی توسط سایر تجهیزات مشخص خواهد شد.

زمانی که PUE کم باشد مصرف سیستم بهینه است و میزان انرژی به هدر رفته بسیار پایین می باشد. اما زمانی که PUE بالا باشد یعنی تجهیزات مختلف مصرف برق بیش از حدی دارند و انرژی زیادی به هدر می رود. در این حالت باید اقدامات مختلفی برای کم شدن انرژی مصرفی و بهبود کارایی انجام گیرد.