استاندارد های دیتاسنتر و اتاق سرور

استاندارد های دیتاسنتر

دیتا سنتر چیست؟ در فارسی به دیتاسنتر، مرکز داده گفته می‌شود. هر مرکز داده، دارای امکانات مختلف سخت افزاری و برنامه‌های نرم افزاری ‌ست که در آن انواع داده‌‎های مربوط به شبکه‌های اینترنت یا سایر شبکه‌های داخل سازمانی یا کشوری نگهداری می‌شود. در واقع همان طور که از نامش پیداست، مرکز داده قرار است که داده‌های مشخصی که تحت وب هستند، نگهداری کند. همراه ما باشید تا با استاندارد های دیتاسنتر آشنا شوید.

حال شرکت‌ها یا برنامه‌هایی که خدمات خود را تحت شبک جهانی وب عرضه می‌کنند، بخشی از این مراکز داده را اجاره می‌کنند که سرور نامیده می‌شود. با استفاده از این سرور، خدمات مربوط به این شرکت‌ها سازماندهی و مدیریت می‌شود. هنگامی که سرور به اینترنت متصل می‌شود، وب سایت یا اپلیکیشن مربوطه قادر است به عنوان میزبان برای کاربران آنلاین عمل کند. بنابراین به طور خلاصه می‌توان گفت که دیتا سنتر یا مرکز داده جایی است که در آن تعداد زیادی سرور در انواع مختلف، کیج یا رک‌ها قرار گرفته‌اند.

دیتا سنترها باید در ساختمان های خاص با امکانات ویژه قرار بگیرند. هر مرکز داده از بخش‌های مختلفی برای کنترل ژنراتور، سیستم‌های سرمایشی، سرور، محل نگه داری سخت افزارها، محل نگه داری تجهیزات ضد حریق و اتاق مدیریت تشکیل شده است. تعداد این اتاق‌ها و کاربری آن‌ها وابستگی زیادی به نوع مرکز داده و اهداف آن دارد.

امکانات دیتاسنتر,تعریف اتاق سرور,تهویه اتاق سرور,

استاندارد های دیتاسنتر خود را به گروه با تجربه  کارنو بسپارید.

امکانات دیتاسنتر,تعریف اتاق سرور,تهویه اتاق سرور,

استاندارد های دیتاسنتر

در طول سال‌ها چندین استاندارد متفاوت برای راه اندازی و نگهداری از مراکز داده در جهان ایجاد شده است که هر کدام به بخشی از این مراکز می‌پردازند. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

یکی از استانداردهای قدیمی برای مراکز داده، استاندارد TIA942 است که در سال‌های گذشته تنها استانداردی بود که در هنگام راه اندازی مراکز داده در نظر گرفته می‌شد. اما مشکل کار اینجا بود که این استاندارد تنها بخش ارتباط از راه دور هر مرکز را در نظر می‌گرفت. علاوه بر این، در توضیحات این استاندارد سازی دیتاسنتر به سایر استانداردهای جزئی تر نیز اشارات زیادی شده بود که باعث گیج شدن مخاطب می‌شد.

اما از سال 2010 تا کنون استاندارد جدیدتری به نام BICSI ایجاد شده است که عمومیت بیشتری دارد و ابعاد مختلف راه اندازی دیتا سنتر در آن به تفصیل توضیح داده شده است.

دقت کنید که قبل از آن که یک دیتا سنتر تاسیس کنیم، باید به نکات مهمی در طراحی آن توجه کنیم. به عنوان مثال، یک نقشه بسیار دقیق و مهندسی شده از ساختمان دیتا سنتر باید طراحی شود. همچنین انواع کف‌های کاذب و سقف‌های کاذب که برای عبور کابل‌ها مورد نیاز هستند، باید بررسی شوند. میزان فاصله رک‌ها از یکدیگر نیز بسیار مهم است. بعد از بررسی این موارد، می‌توان نسبت به راه اندازی یک دیتا سنتر اقدام کرد

ویژگی‌های مورد نیاز برای یک دیتا سنتر

قیمت دیتاسنتر,کف کاذب,مشخصات فنی اتاق سرور,

کف کاذب

کف‌های کاذبی که در یک دیتا سنتر استفاده می شوند، باید طبق استانداردها، حدود 30 سانتی متر از کف اصلی ساختمان ارتفاع داشته باشند. علاوه بر این، باید ضد خش و مقاوم باشند تا تجهیزات سنگین و رفت و آمدهای متعدد، آن‌ها را دچار زدگی نکند. مقاومت در برابر آتش سوزی و پخش الکتریسته ساکن از جمله ویژگی‌های مورد نیاز برای کف‌های کاذب در دیتا سنتر است. میزان مقاومت این کف‌ها در برابر فشار باید حداقل 7.2 کیلو پاسکال باشد. میزان تحمل بار معلق نیز باید حداقل 1.2 کیلو پاسکال باشد.

 

سقف کاذب

وجود سقف کاذب در ساختمان تمام مراکز داده امری ضروری‌ست، چرا که از طریق این سقف‌ها می‌توان کابل کشی مربوط به سیستم‌های امنیتی و دوربین های مدار بسته را انجام داد. علاوه بر این، سیستم ضد حریق نیز باید در داخل سقف کاذب ساختمان کار گذاشته شود. طبق استانداردهای جهانی، حداکثر ارتفاع برای یک سقف کاذب، 2.6 متر است. این فاصله بین کف کاذب تا پایین‌ترین وسیله‌ای که زیر سقف نصب شده، است.

 

دیوار

دیوار اتاق‌ها و سالن‌ها در مراکز داده باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد. به عنوان مثال، وجود پنجره بر روی این دیوارها مجاز نیست. رنگی که روی دیوار زده می‌شود، باید کاملا ضد آتش سوزی باشد. عرض هر در تا یک متر و ده سانتی‌متر باید باشد. هیچ درز یا حفره و سوراخی نباید بر روی این دیوارها موجود باشد.

ملزومات اتاق سرور,ویژگی های دیتا سنتر,امکانات دیتاسنتر,

سینی کابل ولدر جهت کشیدن کابل

سینی کابل باید زیر کف کاذب کار گذاشته شود. نحوه نصب آن باید طوری باشد که تهویه هوا در زیر کف را دچار اختلال نکند. در صورتی که این سینی ها به صورت چند لایه طراحی شوند، فضای کف را کمتر اشغال می‌کنند. علاوه بر این، هنگام نصب آن‌ها باید سایر تجهیزات زیر کف کاذب را نیز در نظر داشته باشید تا عملکرد آن‌ها دچار مشکل نشود. بعد از نصب سینی‌ها، کابل‌ها را به طور دقیق و با نصب برچسب و شماره گذاری، روی سینی‌ها قرار دهید

یک سینی کابل باید غیر هادی باشد. در مقابل فشار و آتش سوزی مقاوم بوده و در اثر ضربه به راحتی شکسته نشود. این سینی ها باید بتوانند در شرایط مختلفی دمایی دوام بیاورند. همچنین بهتر است که این سینی ها از جنس استیل باشند که در ترکیب با مواد شیمیایی دچار خوردگی نشوند.

 

تهویه مناسب

وجود گرمای زیاد ناشی از تجهیزات مختلف در هر مرکز داده، باعث می‌شود که نیاز به یک سیستم تهویه مناسب به شدت احساس شود. گرمای زیاد می‌تواند باعث ناراحتی پرسنل و همچنین اخلال در عملکرد دستگاه‌ها شود. برای این منظور، به سه روش متفاوت می‌تواند عمل خنک‌سازی در مراکز داده را انجام داد:

Row oriented

این سیستم در بالا یا پایین کف کاذب در بین رک ها نصب می شود تا سرمای ایجاد شده را در این مسیرها پخش کند.

Rack Oriented

این سیستم همان طور که از نامش پیداست، سیستم سرمایشی را در داخل هر رک انجام می‌دهد. به این ترتیب، دمای رک‌ها به صورت خودکار تنظیم می شود.

Room Oriented

این سیستم سرمایش کل اتاق مرکز داده را در نظر می‌گیرد. با توجه به مساحت و شکل ظاهری اتاق، انواع مختلفی از این سیستم های خنک کننده وجود دارد. نحوه عملکرد آن نیز به این صورت است که با ترکیب هوای سرد و هوای گرم، دمای اتاق را به میزان مورد نظر می‌رساند.

 

مرکز مانیتور

مانیتورینگ در مراکز داده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در مرکز مانیتور، پرسنل مجرب باید به صورت مداوم تغییرات دما، میزان رطوبت، قطعی احتمالی ولتاژ، میزان جریان و سایر موارد این چنینی را زیر نظر داشته باشند. مثلا دمای مرکز داده نباید از 10 درجه سانتی گراد کم تر شود.

 

ایمنی و امنیت دیتا سنتر

در طراحی، استاندارد های دیتاسنتر و پیاده‌سازی روش‌های ایمنی و امنیتی صوت، الزامی‌ست.  بعنوان مثال ایمنی، عموما در طرح راه‌ها و راهروهای دسترسی به مکان  دیتاسنتر نمود پیدا می‌کند چرا که باید فضای کافی برای جابجایی تجهیزات بزرگ IT  وجود داشته باشد، همچنین بستر مناسب برای  تعمیر زیرساخت‌ها توسط متخصصان را فراهم آورد.

 

تماس با دفتر تهران: ۸۸۴۸۶۳۰۰(۰۲۱) – تماس با دفتر مشهد: ۳۷۶۰۳۷۶۰(۰۵۱)