وظایف دیتاسنتر چیست و چگونه کار می‌کند؟

وظایف دیتاسنتر

در این مقاله قصد داریم به تعریف وظایف دیتاسنتر و عملکرد آن بپردازیم. دیتاسنتر مکان یا محیطی است که سازمان ها از آن برای نگهداری اطلاعات و تجهیزات خود استفاده می‌کنند. یک مرکز داده تجهیزات رایانه ای را در خود جای می‌دهد که برای پردازش، ذخیره و اشتراک گذاری داده ها با هم عمل می‌کنند. این تجهیزات شامل سرورها، رک ها، سوئیچ ها، سیستم های ذخیره سازی و اجزای دیگر است. کسب و کارها به شدت به اطلاعات و برنامه های موجود در دیتاسنتر متکی هستند و برای عملیات روزمره آنها به عنوان یک دارایی حیاتی شناخته می­‌شوند.

تعریف کلی دیتاسنتر

به طور کلی، دیتاسنتر یا مرکز داده یک مکان فیزیکی است که سازمان ها به عنوان مرکزی برای نگهداری برنامه ها و داده های کاربردی مهم تجاری خود استفاده می­‌کنند. به بیان ساده تر، مرکز داده محلی است که تعدادی سرور کامپیوتری و تجهیزات شبکه در آن نگهداری می­‌شود که قادر به ذخیره سازی و انتقال داده ها باشد. معمولا سازمان های بزرگ به دلیل داشتن حجم بالاتر اطلاعات، از یک دیتاسنتر با ظرفیت بیشترین استانداردها استفاده می‌­کنند و شرکت های کوچکتر، اتاق سرورها را که از لحاظ اندازه، ظرفیت کمتری از اطلاعات را پشتیبانی می‌­کنند مورد استفاده قرار می‌­دهند.

انواع مراکز داده

همانطور که در مقاله آشنایی با انواع مراکز داده توضیح داده شد، دیتاسنتر ها از لحاظ اندازه و کارکرد شامل موارد ذیل هستند:

  • شبکه های سازمانی تجاری یا دانشگاهی (Campus)
  • شبکه های خصوصی (Wan)
  • مراکز فراهم کننده سرویس (SP)
  • مراکز داده اینترنتی (IDC)
  • مراکز داده فراسازمانی (Extranet)
  • مراکز داده محلی (Intranet)

ساختار اصلی وظایف دیتاسنتر

اجزای دیتاسنترها بسته به دسته بندی که در آن قرار دارند می‌­توانند متغیر باشند اما به طور کلی مواردی را شامل می­‌شوند:

سیستم شبکه: شامل تجهیزات شبکه مانند سوئیچ ها مسیریاب ها، تجهیزات امنیتی و تجهیزات Passive شبکه مثل آرایش رک ها

سیستم های نرم افزاری: سیستم های امنیت و یکپارچه سازی اطلاعات

سیستم های توزیع قدرت: کابل کشی و مدیریت کابل ها، سیستم های  کنترل و پشتیبان قدرت

سیستم ذخیره سازی: سیستم های پشتیبان گیری و نگهداری داده ها

سیستم های تهویه: سیستم های خنک کننده اتاق و رک ها

سیستم فیزیکی: سیستم کنترل، پایش و دسترسی فیزیکی و محیطی

حال که تعریف و ساختار کلی دیتاسنتر را بررسی کردیم اصلی ترین موضوع این است که مراکز داده دقیقا چه وظیفه‌­ای دارند؟ و چرا دارای اهمیت زیادی برای سازمان ها هستند؟

وظایف دیتاسنتر چیست و چگونه کار می­‌کنند؟

اجزای اصلی دیتاسنترها شامل: سرورها، روترها، رک ها، سیستم های امنیتی و ذخیره­ای مثل UPS ها، کابل ها و سیستم های کنترل همگی باید به روشی تعبیه شوند که یک مرکز داده به صورت یکپارچه قابلیت نگهداری امن اطلاعات را داشته باشد و داده ها را از طریق اینترنت یا شبکه داخلی ارسال و دریافت کند. در واقع اجزای یک دیتاسنتر و وظایف دیتاسنتر به زیرساخت وسیعی برای پشتیبانی سخت افزار و نرم افزارهای خود نیاز دارد و ملزم است به روشی طراحی و اجرا شود که استانداردهای مربوطه را دارا باشد. همانطور که می­دانید مشهورترین استاندارد مربوط به دیتاسنتر که تقریبا توسط تمام دیتاسنتر های دنیا مورد استفاده قرار می­گیرد، TIA-942 است که در آن چهار سطح طبقه بندی Tier برای مراکز داده تعریف شده است. همچنین استانداردهای ANSI BICSI ، ISO/IEC TS 22237-1 از مهم ترین استانداردهای مورد بحث در خصوص دیتاسنتر ها هستند. کارشناسان ما در گروه فنی و مهندسی کارنو در تلاش­ اند طراحی و اجرای پروژه های دیتاسنتر را با بهره­ گیری از استانداردهای معروف جهانی و در بالاترین درجه آن پیاده سازی کنند.

ساختار دیتاسنتر تقریبا پیچیده است و عناصر و تجهیزات مختلف با هم کار می‌­کنند تا دیتاسنتر توانایی پردازش، ذخیره سازی و پیاده سازی شبکه را به وسیله آنها ممکن سازد. درعین حال مرکز داده باید ساختار منعطفی نیز داشته باشد تا همواره قادر به همگام سازی خود با رشد تکنولوژی باشد و امکان ارتقا ساده سرویس ها را داشته باشد.

وظایف دیتاسنتر و اجرای دیتاسنتر

اهمیت وظایف دیتاسنتر برای سازمان ها

مهم ترین استفاده و مزیت مراکز داده برای سازمان ها بحث امنیت و نگهداری و پشتیبانی داده ها و برنامه های ضروری آنها است. اما مواردی دیگر وجود دارد که کاربرد دیتاسنترها را برای سازمان ها به یک مسئله ضروری تبدیل کرده است. در شرایطی حجم فعالیت های اینترنتی و انتقال داده ها آنقدر گسترده است که نیازمند چندین سرور و کامپیوتر برای پشتیبانی این اطلاعات هستند، از این نظر دیتاسنتر ها قادر هستند حجم وسیع داده ها را بدون وقفه پیاده سازی و ذخیره کنند. ایمیل و به اشتراک گذاری فایل ها، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، برنامه ریزی منابع انسانی(ERP)، ذخیره سازی و پشتیبان گیری اطلاعات، هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی از جمله کاربرد های دیتاسنتر ها برای سازمان ها و شرکت های مختلف هستند.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دنیای مجازی، در زندگی بشر امنیت به عنوان یک نیاز اجتناب ناپذیر محسوب می­‌شود. این مهم به وسیله طراحی و پیاده سازی دیتاسنتر برای سازمان ها ایجاد می­‌شود. همانطور که خواندیم مراکز داده راهی برای انتقال و ذخیره سازی بدون وقفه اطلاعات مهم، در بستری امن و بدون تهدید است. شرکت فنی و مهندسی فراز شبکه کارنو در زمینه مشاوره، طراحی و اجرای دیتاسنترها با رزومه­‌ای درخشان به وسیله تولید دستگاه و سیستم های هوشمند سازی اتاق سرور و کف کاذب اتاق سرور، آماده پاسخگوئی به نیاز مدیران IT است.