طراحی اتاق سرور یکی از فعالیت هایی می باشد که اجرای آن در سازمان ها بسیار مهم و اساسی می باشد. اتاق سرور که در بیشتر موارد به آن مرکز داده گفته می شود، یک محیط کاملا امن برای قرار گرفتن وسایل الکترونیکی مربوط به شبکه و زیر ساخت های امنیتی می باشد. از این سیستم برای ارائه دادن خدمات مختلف مانند وب، پست الکترونیک، داده ها و … در فضای اینترنتی یا اطلاعات داخلی سازمان استفاده می شود. به همین دلیل مرکز داده یا همان اتاق سرور به منظور قرار گرفتن سرورها و تجهیزات ذخیره سازی استفاده میشود. به همین دلیل است که در بیشتر سازمان ها به طراحی اتاق سرور اهمیت زیادی می دهند.
مراکز داده در تمام جهان به صورت گسترده و متنوعی در حال فعالیت می باشند و خدمات مختلفی را به کاربران ارائه می دهند. اتاق های سرور استاندارد از تکنولوژی های نوین در فعالیت خود بهره گرفته اند. در ادامه مطالب به اصول طراحی اتاق سرور می پردازیم تا شما مخاطبان گرامی با اهمیت آن آشنا شوید.
استانداردها در طراحی اتاق سرور
استاندارد هایی به نام TIA942 و ANSI/BICSI-002 از اساسی ترین مراجع بین المللی در جهان به شمار می روند و این توانایی را دارند که برای طراحی و ساخت اتاق سرور از آن کمک گرفته شود. البته در رابطه با این موضوع به این نکته باید توجه داشته باشید که برای ایجاد مراکز داده اصولی باید از این دو استاندارد به صورت تخصصی استفاده نمود. قابل ذکر است شرکت فرازشبکه کارنو وظیفه تآلیف و ترجمه TIA942 و ANSI/BICSI-002 برای همکاران و مدیران IT به عهده گرفته است.
ضرورت های ایمنی در طراحی و پیاده سازی اتاق سرور
در طراحی اتاق سرور باید به نکات ایمنی که رعایت آن ها الزامی می باشد توجه کرد. البته در رابطه با این موضوع می توان گفت که این الزامات با توجه به حساس بودن اطلاعات ممکن است بسیار زیاد یا کم باشند. پیش از اینکه با اصول طراحی اتاق سرور آشنا شوید، باید به موارد زیر نیز توجه کنید:
- تهیه کردن پنل مهندسی برای طراحی و ساخت اتاق سرور
- مشخص کردن مسیر درست کابل کشی برای کف و سقف کاذب در طراحی و پیاده سازی اتاق سرور
- مشخص کردن تونل های انرژی
تعیین مکان اتاق سرور
یکی از مهم ترین موارد در اصول راه اندازی اتاق سرور انتخاب اتاق مناسب است.در بیشتر موارد به مکان قرار گرفتن اتاق سرور اهمیت زیادی نمی دهند و پس از اینکه تمامی اتاق ها تکمیل شد، اتاقی که از آن استفاده نمی کنند و فضای کوچکی دارد یا اینکه در جای نامناسبی واقع شده را به اتاق سرور اختصاص می دهند. همچنین این اتاق به منظور قرار گرفتن سرور و تجهیزات رک انتخاب می شود که این کار خطرات بسیار زیادی را در مواقع بحرانی به دنبال دارد.
اتاق سرور باید با توجه به شرایط جغرافیایی که در منطقه حاکم می باشد در طبقه پایین و یا بالا قرار گیرد. در صورت بروز حوادث طبیعی مانند زلزله اگر که به وفور اتفاق بیفتد، اتاق پایین را برای آن انتخاب می کنند و اگر امکان سیل در آن منطقه وجود دارد باید در طبقه بالا قرار گیرد. طبق قوانین و مقررات خاص باید اتاق سرور در گوشه های ساختمان ساخته شود و نباید به یک راهرو باریک برسد به دلیل اینکه جابه جا کردن وسایل در این شرایط دشوار می گردد. همچنین برای مقاومت هر چه بیشتر اتاق سرور باید فعالیت های ویژه ای انجام شود.
چنانچه این امکان وجود نداشته باشد که اتاق سرور جابجا شود و یا اینکه زیر ساخت های آن تغییر کند، بهترین کاری که می توان انجام داد این است که باید ساختار اتاق سرور در برابر خطرات طبیعی از جمله زلزله و سیل مقاوم شود. در نتیجه ساختار اتاق که یک اصل مهم در اصول طراحی اتاق سرور می باشد را باید جدی بگیرید.
بالا بردن مقاومت اتاق سرور دارای مراحل مختلفی می باشد که در متن پایین به آن اشاره می کنیم. این موارد باید در طراحی اتاق سرور فراموش نشود.
مراحل مقاوم سازی اتاق سرور
- باید دیوار های اتاق های سرور تا جایی که به آجر برسد، کنده شود.
- تمام سطح های اتاق باید به وسیله لایه های سیمانی به صورت کامل پوشش دهی شود.
- باید بر روی لایه های سیمانی که در سطح اتاق پوشش داده شده یک لایه مواد ضد آتش هم روی آن کشیده شود.
- باید مسیر های درستی به منظور عبور دادن لوله های اعلام و اطفاء حریق، کابل های برق و شبکه در کف اتاق و سقف آن تعیین شود.
- بعد از انجام دادن مرحله های بالا به صورت درست و اصولی باید پس از آن عملیاتی از قبیل گذاشتن ستون و آهن کشی به درستی انجام شود.
استفاده از رنگ های ضد حریق برای اتاق سرور
یکی از موارد مهمی که در رابطه با طراحی و ساخت اتاق سرور باید به آن توجه ویژه ای شود موضوع آتش سوزی می باشد. به همین دلیل برای جلوگیری از بروز این اتفاق توصیه می گردد که به هیچ عنوان برای این کار از رنگ های پلاستیکی و پلی استری استفاده نشود. زیرا این رنگ ها دارای مواد شیمیایی هستند و به راحتی آتش می گیرند. امروزه برای اتاق سرور باید از رنگ های ضد حریق در سطح های گوناگون از قبیل کف کاذب، سقف کاذب و دیوار کاذب استفاده شود.
همکاران و دوستان گرامی این مقاله ادامه دارد….