شبکه های ذخیره سازی را نسبت به ذخیره سازی محلی در این مقاله بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مقیاس پذیری یا قابل گسترش بودن
یکی از اصلی ترین و بارز ترین ویژگی های هر SAN گسترش پذیر بودن آن است به این معنی که می توان آن را تا هزاران دیسک سخت ارتقا و افزایش داد، در صورتی که در مورد دیسک ها چنین امکانی وجود ندارد و فقط شامل چندین فضای محدود و از پیش تعیین شده در دیسک سخت می باشند.
ایزوله و حفاظت کردن از داده ها
در SAN ها امنیت داده ها بسیار بالا است و دزدی اطلاعات حتی در SAN های مشترک هم امکان پذیر نخواهد بود. البته در صورتی که طراحی و نصب آن به درستی و اصولی انجام شده باشد. با استفاده از امکان Zone بندی می توان میزان دسترسی سرورها را محدود نمود به طوری که هر سرور فقط بتواند بر یک SAN مشترک دسترسی داشته باشد. در مواردی که دو سرور همزمان به یک SAN متصل هستند ولی Zone های آن ها مختلف است اطلاعاتی که سرور اولیه مشاهده می نمایند قابل مشاهده و دسترس برای سرور دوم نمی باشد، این اتفاق در مورد سرور اول هم صدق می کند.
میزان سرعت و کاربرد SAN ها
محدوده کارایی SAN ها بسیار گسترده است و فقط به کنترل میزان ورودی و خروجی سرورها و ترافیک شبکه ختم نمیشود. به عبارتی دیگر می توان گفت شبکه اترنت و شبکه انتقال اطلاعات کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و شبکه های انتقال اطلاعات کاربرد های بسیار گسترده تری دارند.
امکان سرویس دهی و ارائه خدمات به صورت دائم (4-Up-time)
کمتر تکنولوژی یافت می شود که امکان دسترسی 100 درصد به آن وجود داشته باشد اما SAN ها با ویژگی های منحصر به فردی که دارند دسترسی 100% را امکان پذیر نموده اند. در شبکه SAN بدون نیاز راه اندازی مجدد Reboot می توان به راحتی بر تعداد دیسک های سخت افزود، همچنین در شبکه SAN به راحتی می توان تنظیمات RAID بدون نیاز به ریستارت شدن انجام داد. از دیگر ویژگی های مهم SAN ها می توان به امکان جریان داده ها میان SAN ها در طی پروسه Backup/Recovery و امکان ارتقا کارایی اشاره نمود.
بیشترین میزان بهره وری
در صورتی که بر روی سرورها از دیسک های سخت استفاده شود علاوه بر اینکه میزان گرما و مصرف برق بیشتر خواهد شد فضای ذخیره سازی قابل توجهی نیز هدر میرود. SAN ها دارای شرایط بهتری هستند و از فضای مناسبی برخوردار می باشند در نتیجه می توان تعداد هارد دیسک های بیشتری را بر روی آن ذخیره نمود و از این طریق مقدار مصرف انرژی را به مقدار قابل توجهی کاهش داد و بیشترین میزان استفاده از فضای دیسک را انجام داد.
با توجه به اینکه SANها از قابلیت provisioning پشتیبانی می کنند سرورها به راحتی می توانند به مقدار فضایی که احتیاج دارند دستیابی پیدا کنند و با این روش میزان بهره وری از SAN ها به مقدار قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
امکان برقراری ارتباط در فاصله های بسیار طولانی
معمولا در سیستم های ذخیره سازی اشتراکی امکان برقراری ارتباط در فواصل طولانی وجود ندارد اما شبکه San مجهز به این قابلیت هستند و می توان در میان آن ها در فواصل طولانی ( 6 مایل) ارتباط برقرار نمود. این مسئله مخصوصا برای شرکت ها بسیار حائز اهمیت است زیرا می توانند در فاصله های طولانی چند سایت مختلف داشته باشند.
امکان محافظت و ایزوله نمودن بار بر روی زون ها
قابلیت زون بندی نه تنها امنیت داده ها را تامین می کند بلکه موجب می شود که حجم کاری و بارها نیز بر روی هر سرور ایزوله شوند. زون بندی باعث می گردد که ترافیک زون ها بر یکدیگر اثری نداشته باشد. از طرفی با این روش در صورتی که SAN ها بین چند سرور به اشتراک گذاشته شوند همان کارایی قبلی خود را دارند و از یکدیگر تاثیر نمی پذیرند.
امکان کنترل و مدیریت مرکزی
می توان از چندین برند SAN مختلف در یک محیط استفاده نمود و همزمان تمامی آن ها را مدیریت کرد. زیرا SAN ها مجهز به قابلیت مدیریت مرکزی هستند و می توان از یک نقطه مشترک تمامی آن ها را مدیریت نمود.
قابلیت بارگذاری سرورها با استفاده از SAN Bootable
با استفاده از این قابلیت می توان از سرورها بدون نیاز به هارد دیسک ها استفاده نمود. به عبارتی دیگر می توان با استفاده از SAN ها بارگذاری سرورها را انجام داد و یا اینکه در سرورها سیستم عامل را بر روی SAN نصب نمود و به راحتی از آن استفاده کرد.
مواقع بحرانی
SAN ها دارای هزینه های بسیار بالایی هستند ولی در شرایط بحرانی که فاکتورهایی مانند زمان اهمیت بیشتری دارند SAN ها بهترین انتخاب هستند. زیرا پروسه بازیابی و حفظ اطلاعات مهم را با سرعت بسیار بالایی انجام می دهند و از این طریق هزینه بالای SAN ها در مدت کوتاهی جبران می شود. در شرایط بحرانی نمی توان از سرورها استفاده نمود زیرا ریسک استفاده از آن ها بالا است و احتمال وقوع مشکلاتی وجود دارد اما SAN ها تضمین شده هستند و از سرعت خوبی برخوردار اند.