کابل فیبر نوری چیست؟
در اصل فیبر نوری متشکل از سلسله شاخه هایی بسیار باریک و بلند است که از یک ماده شیشه مانند ساخته شده اند. این رشته ها قابلیت این را دارند تا نوری که از یک سو به آن وارد میشود را از سمت دیگر خود خارج کند. این رشته های باریک تا اندازه ای دارای پهنای باند بیشتر از کابل های معمولی که در بازار به وفور یافت میشوند هستند.
انواع کابل فیبر نوری و تفاوت آنها با یکدیگر:
با استفاده از این نوع کابل میتوان پهنای باندی تا حدود ۱۰ گیگ را انتقال داد که مورد استفاده برای تلویزیون، رادیو، تلفن و دیگر داده ها است. کابل های فیبر نوری به دو دسته تک حالته و چند حالته تقسیم بندی میشوند و به همین علت قیمت کابل های فیبر نوری هم تفاوت دارد.
- کابل های تک حالته که در اصطلاح تخصصی به آن سینگل مود نیز میگویند در آن عبور نور به صورت مستقیم و بدون هیچ گونه شکستی انجام خواهد شد. کابلهای سینگل مود منشا نوری لیزری دارند که از شدت نور بالایی برخوردار است. به علاوه قطر این نوع کابل در بخش هسته بسیار اندک و به میزان ۹ µm (میکرومتر) میباشد. این نوع از کابل ها به دو دسته OS1 و OS2 تقسیم میشوند و در اصل آنها با طول موج متفاوتی که دارند از یکدیگر تفکیک خواهند شد.
- کابلهای چند حالته دارای قطر بیشتری به نسبت کابل تک حالته است که برابر با ۵۰ الی ۱۰۰ میکرومتر میباشد. این دسته از کابلها را در اصطلاح تخصصی مالتی مود میخوانند که منبع نوری آنها از ال ای دی ها تشکیل شده است. این کابل، نور وارد شده را با طول موجهای مختلفی در پرتوهای متفاوت انتشار میدهد و با توجه به نوع کابل در طول آن شکل انتشار متفاوتی را خواهند داشت.
کابلهای مالتی مود در اصل به دسته های مختلفی از جمله OM1 , OM2 , OM3 , OM4 , OM5 تقسیم خواهند شد. در کابلهای نوع ۱ و ۲ به دلیل این که نور هنگام عبور با دیواره برخورد میکند شکسته شده و کابل را در بخش طولی آن طی خواهد کرد. اما در کابلهای نوع ۳ و ۴ و ۵ به دلیل این که تکنولوژی تولید متفاوت تری را دارند موجب شده تا نور هنگام برخورد به دیواره زمانی که طول کابل را طی میکند ضریب انحراف کمتری را داشته باشد. در اصطلاح تخصصی به این نوع تکنولوژی فیبرهای متحد المرکز گفته میشود.
انواع پوششهای کابل نوری
مکانیزم بافرینگ:
در اصل کابلها از نظر نوع قرارگیری تارها، ویژگی و پوشش آن در سه دسته مختلف تقسیم خواهند شد که عبارتند از Indoor , Outdoor , Indoor & Outdoor
کابلهای Indoor :
این نوع از کابلها را بیشتر برای مصارف ساختمان به کار میبرند که بخش داخلی آن پوشیده شده از Tight Buffer میباشد. در اصل Tight Buffer نوعی از رشته های نخ مانند است که به دور کابل به صورت کامل پیچیده شده و دارای قطری معادل ۹۰۰ میکرومتر میباشد. این تارها به نوعی نقش محافظت کننده از کابل را نیز به عهده دارد. در اصل این پوشش باعث میشود که میزان انعطاف کابل بیشتر شده و قابل استفاده برای تمامی مکان ها باشد.
این کابل کاربردهای مختلفی دارد که عبارتند از: کابل کشی کامل در بخش عمودی ساختمان، کابل کشی به صورت افقی در ساختمان و قابل استفاده به عنوان کابل های تجهیزاتی. Tight Buffer در اصل در سه نوع مختلف طراحی و تولید میشود که از جمله آن شامل موارد زیر میشود:
- Breakout: در این دسته از کابل ها به صورت جداگانه برای هر کدام از فیبرهای نوری یک پوشش جدا تولید شده است.
- Mini Breakout: برای پوشش دهی فیبر نوری در این کابل از یک حفاظ استفاده شده است.
- Zip Cord: این دسته از بافرینگ های سخت در اصل برای تولید پچ کورد به کار برده میشوند.
کابلهای Outdoor :
در اصل این نوع از کابلها با پوشش Loose Tube ساخته میشوند که اکثرا مورد استفاده در خارج از ساختمان ها بوده و در اصل میتوان گفت از آن برای فضاهای باز استفاده میشود. در تولید کابل ها با این روش تمامی تارهای آن در یک تیوب قرار داده شده که از جنس پلاستیک میباشد و این امکان را دارد تا به صورت آزادانه حرکت کند.
شایان ذکر است که برای جلوگیری از ورود رطوبت به درون این کابل تمامی قسمت هایی که به صورت آزاد قرار گرفته اند را با یک نوع ژل به اسم تروکسین پر میکنند. در این نوع از کابلها نیروهای مکانیکی که از بیرون به آن وارد میشود به دلیل شناور بودن تارها در تیوب تاثیر بسیار پایین تری را بر آن خواهند گذاشت. کابلها را در مقابل فشارهای بیرونی مقاومتراند، همین موضوع میتواند دلیل خوبی باشد که از آنها برای مکانهایی که تحت فشار بسیار زیاد هستند استفاده کرد.
در اصل کابل های Loose Tube در دو نوع مختلف ساخته میشوند که عبارتند از:
- Central Tube: معمولا این دسته از کابلها را برای بخش های مختلفی از جمله داکت ها، شیارها، تونل ها و مناطقی از این دست مورد استفاده قرار میدهند. این کابل متشکل از یک لوله تو خالی است که فیبرهای نوری را در آن قرار داده اند و بخش آزاد آن را با تروکسین به صورت کامل پوشانیده اند.
- Stranded Tube: این کابل نیز همانند کابل Central Tube دارای کاربردهای مختلفی از جمله داکت، شیار، تونل و … است که درون لوله توخالی با محافظت ژل تروکسین ساخته شده است. این نوع از کابل علاوه بر این خصوصیات از یک عایق مقاومت مرکزی نیز تشکیل شده که بتواند کابل را از خم شدن بیش از اندازه محافظت کند.
کابلهای Indoor & Outdoor:
این نوع از کابلها را هم میتوان در داخل ساختمان و هم در خارج از ساختمان مورد بهره برداری قرار داد و در حالت کلی تعدادی از مشخصات هر دو کابل Indoor و Outdoor را دارند.
کابل فیبر دراپ کیبل:
در اصل این کابل برخی از ویژگی های Loose Tube و Tight Buffer را با هم دارد و در نوع های متفاوتی ساخته شده اند که عبارتند از:
- Steel wire armored: این دسته از کابلها را برای قسمت های مختلفی از جمله شیارها، تونلها و داکت ها مورد استفاده قرار میدهند و در حالت کلی به شکل دفنی به کار میروند.
- Mini breakout: این دسته از کابل ها نیز برای کابل کشی به شکل افقی در ساختمان ها به کار میرود و نصب آن نیز همچون کابل Steel wire armored به شکل دفنی و برای داکت ها و شیارها میباشد.
- Anti rodent: در این نوع کابل نیز به دلیل تکنولوژی ساختی که دارد قابل استفاده در کابل کشی های افقی ساختمان میباشد و نصب آن نیز همچون دو کابل دیگر در داکت و شیار امکان پذیر است.
ژاکت کابل:
- PVC برای کابلهای Indoor: Metal free , FRNC , LSZH
- PE برای کابلهای Outdoor: Anti Rodent (Improved Rodent Protection) ژاکت Armor در کابلهای فیبر نوری
- (Steel Armor (Tape Armor
- Corrugated Steel Armor
- Double Corrugated Steel Armor
- Wire Armor: ژاکت کابل ژاکت و Armor در کابلهای فیبر نوری
کابلهای نوری خاکی
کابل های نوری ژله فیلد خاکی:
این نوع از کابل ها اکثرا مورد استفاده در شبکه های بین شهری که دارای فاصله طولانی هستند قرار میگیرد و به شکل مستقیم آن را در خاک پنهان میکنند به همین دلیل است که برای بکارگیری آن نیازی به کانال کشی وجود ندارد.
کابل نوری خشک خاکی:
این دسته از کابل ها به دلیل ساختار مقاومی که دارند در آن از ژله استفاده نشده است. در این کابل برای بالا بردن میزان محافظت در برابر عوامل مختلف یک نوار استیل که به شکل دندانه ای (اره ای) طراحی شده وجود دارد و نقش پشتیبان آن را به عهده دارد.
کابل های نوری هوایی مهاردار که به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- کابل نوری مهاردار ژله فیلد: معمولا این کابل در روستاها کاربرد دارد و در آن یک سیم مهار به کار برده شده که متشکل از هفت رشته فولاد گالوانیزه ای است. این رشته ها برای استحکام بیشتر به یکدیگر تابیده شده اند و با هسته کابل به شکل موازی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. اگر از این کابل سطح مقطعی تهیه کنیم به شکل ۸ در می آید.
- کابل نوری مهاردار هوایی خشک: در این دسته از کابل ها باید از ورود رطوبت به آن جلوگیری کرد که معمولا برای چنین کاری در نقاطی که احتمال ورود رطوبت زیاد باشد از نخ و نوار جاذب رطوبت هنگام نصب آن استفاده میکنند. این دسته از کابل ها دارای وزن سبک تری به نسبت کابل نوری مهاردار ژله فیلد هستند.
- کابل نوری مهاردار هوایی با زره: این نوع کابل طراحی شده برای مناطق جنگی است و در قسمت هایی که احتمال تیر اندازی به واسطه شکارچیان وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرد. این کابل به شکل اره ای و با روکش پلیمری طراحی و تولید شده است.
انواع کابلهای محیط داخل:
- تاید بافر
- ریبون
- اینتر کانتکت
- دراپ
- توزیعی
- باکس ریل