آشنایی با کابل کشی ساخت یافته

کابل کشی ساخت یافته

واحد تحقیق و توسعه کارنو، قصد دارد که در مقاله‌ی امروز در مورد کابل کشی ساخت یافته اتاق سرور اطلاعاتی را در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار دهد؛ بنابراین اگر علاقه به یادگیری و دریافت اطلاعات در این زمینه را دارید؛ تا انتهای این محتوا با ما همراه باشید.

کابل کشی ساخت یافته (Structured Cabling):

کابل‌ها تنها بخشی از شبکه‌های کامپیوتری هستند که هیچکس چشم دیدن آنها را ندارد، اصولا کابل‌ها جایگاهی بهتر از درون دیوار، پشت سقفهای کاذب، ژرفای خاک، تونلهای زیرزمینی یا گوشه‎‌های سقف پیدا نمی‌کنند. در هویداترین حالت، کابل‌ها در درون داکتهای پلاستیکی یا فلزی روکار، نهان شده و یا بر روی تیرهای مخابراتی فراموش می‌شوند.

اگر کابل‌ها طبق اصول منسجم و استاندارد نصب نشوند اشکالات سردرگم کننده و گرفتاریهای بسیار زیادی را به وجود خواهند آورند.

به عبارتی می‌توان گفت که سیستم کابل کشی ساخت‌یافته به یک زیرساخت با ماهیت مادی برای مبادله‌ی اطلاعات در شبکه‌های کامپیوتری، مخابراتی و یا شبکه‌های اطلاع رسانی اطلاق می‌شود. در نتیجه تلفیقی از کابل‌های مسی و فیبرهای نوری در پیوندی نظام مند، زیرساختی را تشکیل خواهند داد که در آن ترافیک داده، صدا و تصویر جریان می‌یابد.

مهم ترین الگوهای کابل کشی:

تا سال 1988 هنوز شبکه‌های کامپیوتری، آنچنان فراگیر نشده بودند که بتوان صنایع دست‌اندرکار تولید تجهیزات شبکه را وادار به تبعیت از استانداردی در خصوص کابل کشی کرد. در آن ایام سیستم کابل کشی بر اساس قواعد، تجربیات و تکنولوژی پیشنهادی و دلخواه شرکت سازنده تجهیزات شبکه بنا می‌شد و طبعا سیستمهای کابل کشی با یکدیگر متفاوت و ناسازگار بودند. در آن دوران مهم ترین الگوهای کابل کشی در یکی از شش رده‌ی زیر قرار می‌گرفتند:

  • کابل کشی مبتنی بر یک جفت ((کابل کوآکسیال نازک))، (Thin Coaxial) که عموما برای اتصال ترمینالها به کامپیوتر اصلی بکار می‌رفت.
  • کابل کشی مبتنی بر ((سیمهای زوجی بهم تابیده)) (UTP) که برای سیستمهای تلفن دیجیتال درون سازمانی کاربرد داشت.
  • کابل کشی مبتنی بر ((کابل کوآکسیال ضخیم)) (Thick Coxial) که برای وصل ترمینالها به کامپیوترهای DEC VAX بکار می‌آمد.
  • کابلهای RS-232 که به طول حداکثر 13 متر برای اتصال ترمینالهای معمولی و دستگاه‌های جانبی (مثل چاپگر یا مودم) کاربرد زیادی داشت.
  • کابل کشی مبتنی بر ((کابلهای کوآکسیال نازک)) که برای اتصال PC ها به سرویس دهنده های Novel Netware مفید بود.
  • کابلهای Twinax ابداع شرکت IBM برای اتصال ترمینالهای IBM 5250.

در آن زمانها هرگاه افراد مجبور به تغییر یا ارتقاء تکنولوژی شبکه خود می‌شدند باید به تعویض کابل کشی نیز می‌پرداختند؛ زیرا سیستم مستقلی به نام ((سیستم کابل کشی)) که جدا از تکنولوژی باشد وجود نداشت.

رفته رفته با ظهور تکنولوژی‌های جدید، ارزان و پرسرعت، شبکه‌های کامپیوتری رشد تصاعدی یافتند و حوزه‌ی کاربرد آنها از شرکتها و موسسات بزرگ و کوچک نیز فراتر رفت. کابلهای utp که همیشه از پهنای باند ملامت می‌دیدند، در رده‌های مختلف و با پهنای باند کافی به بازار عرضه شدند و فیبرهای نوری نیز ارزان، سریع و سهل‌الوصول گردیدند!

تجهیزات کابل کشی,سیستم کابل کشی,شبکه‌های کامپیوتری,

سازمانهایی که استاندارد سازی خود را برای کابل کشی ساخت یافته عرضه کردند:

در سال 1990 یکی از شرکتها به نام Anixter که در کار پخش محصولات شبکه به فعالیت می‌پرداخت، سندی را با نام ((سطوح کارآیی کابل)) (Cable Performance Levels) تدوین و منتشر ساخت که در حقیقت توصیفی فنی از کابلها و کابل کشی بود. به فاصله بسیار کوتاهی چندین سازمان استاندارد سازی، استانداردهای خاص خود را برای کابل کشی ساخت یافته و نظام مند عرضه کردند. این سازمانها به شرح زیر می‌باشند. از جمله:

  • ELA/TIA (Telecommunication Industry Association و Electronic Industry Association) که استاندارد ارائه شده‌ی آن در آمریکای شمالی با عنوان ELA/TIA-568 عرضه شده است.
  • ISO (International Stand Organization) که با گستره‌ی جهانی و تحت عنوان ISO 11801 ارائه شده است.
  • AS/NZS (Australia & Newzeland Standards) که برای استرالیا و نیوزلند با عنوان AS/NZS تدوین شده است.

استانداردهایی که این گروه‌ها و سازمانها عرضه کرده‌اند کمابیش مشابه و سازگار هستند ولی به نظر می‌رسد که استاندارد ELA/TIA-568 رواج و مقبولیت بیشتری دارد.

مزیت‌های استاندارد کابل کشی ساخت یافته:

تبعیت از استانداردهای کابل کشی ساخته یافته، مزیت‌هایی را به دنبال دارد. از جمله:

  • جامعیت (Consistency):

در یک سیستم کابل کشی ساخت یافته، کابل‌ها بطور همزمان قادر به حمل داده، صدا و تصویر هستند و نیاز به کابل کشی مجزا برای تلفن یا سیستمهای ویدیویی نخواهد بود.

  • پشتیبانی از سازگاری تجهیزات ساخته شده توسط تولید کنندگان تابع استاندارد:

وقتی بر محصولات عرضه شده توسط شرکتهای تولید کننده‌ی مختلف، استاندارد حاکم باشد آن وقت در خصوص سازگاری تجهیزات کابل کشی که از شرکت‌های مختلف خریداری می‌کنید، هیچگونه نگرانی‌ای نخواهید داشت.

  • سادگی حذف، اضافه و تغییر

در یک سیستم نظام مند و مبتنی بر اصول، بدون آنکه اختلال جدی‌ای در عملکرد شبکه به وجود آید، به راحتی می‌توان هرگونه تغییری را اعمال کرد.

  • سادگی در فرآیند اشکال زدایی:

در یک سیستم کابل کشی ساخت یافته، یک اشکال کوچک منجر به اختلال در کل سیستم نمی‌شود و به سادگی می‌توان محل اشکال را پیدا کرده و آن را برطرف نمود.

وقتی یک سیستم بزرگ خود از زیرسیستمهای کوچکتر و قابل مدیریت تشکیل شده باشد، حوزه‌ی اشکالات و خرابیهای کوچک در سطح بسیار محدودی حفظ شده و در تمامی سیستم منتشر نخواهد شد.

  • پشتیبانی از کاربردهای آینده:

در یک سیستم کابل کشی ساخت یافته به سادگی می‌توان کاربردهای جدید مثل کنفرانس ویدیویی، تلفن اینترنتی یا هر کاربرد چند رسانه‌ای را بکار گرفت.

کابل کشی ساخت یافته,تجهیزات کابل کشی,سیستم کابل کشی,

قوانین کابل کشی ساخت یافته:

در کابل کشی ساخت یافته، قوانینی وجود دارد که باید آن را رعایت نمود و در این قسمت به چندین مورد آن اشاره نموده‌ایم. از جمله:

  1. شبکه کامپیوتری با هر مقیاسی که پیاده شود یا پیاده شده باشد، هرگز از اندازه‌ای که هست کوچکتر و ساده تر نخواهد شد. مرور زمان از پیچیدگی کنونی شبکه شما نخواهد کاست و نیازهایی را که باید برآورده کند، کاهش نمی دهد.
  2. به فکر یک سیستم واحد و جامع که بتواند داده، صدا و تصویر را همزمان حمل کند، باشید. کابل کشی موجود (مثل کابل کشی سیستم تلفن، تلویزیون کابلی یا شبکه‌های قدیمی) شما را از یک سیستم کابل کشی کارآمد و جامع صدا، تصویر و داده بی‌نیاز خواهد کرد.
  3. در پیاده‌سازی سیستم کابل کشی دنباله رو یکی از استانداردهای جهانی کابل کشی ساخت یافته باشید و در این زمینه اصول گرا و وسواسی عمل نمائید. بهتر است از هر طرح ابداعی، خود خواسته یا تجربی (با تمام ایمانی که به آن دارید) اجتناب ورزید.
  4. در خصوص انتخاب کابل و تجهیزات کابل کشی حتما (( کیفیت)) را مدنظر قرار دهید، زیرا کابلها شریانهای حیاتی شبکه‌ی شما هستند و عملکرد ده‌ها و صدها میلیون تومان ((تجهیزات فعال)) به درستی عملکرد سیستم کابل کشی وابسته است. هرگاه سیستم کابل کشی شبکه درست کار نکند یا کیفیت نازلی داشته باشد، کارآیی تجهیزات فعال معنایی نخواهد داشت.
  5. گران بودن محصولات یک شرکت تولید کننده‌ی تجهیزات کابل کشی یا تبلیغات گسترده، کیفیت محصولات آن شرکت را تضمین نمی‌کند. ((کیفیت)) را با مراجعه به نتایج موثق آزمونهای فنی/تخصصی، تجربیات دیگران، نظرسنجی‌ها، نشانهای استاندارد و کنترل کیفیت هر محصول ارزیابی کرده و بعد تصمیم بگیرید.
  6. کابل کشی شبکه را به عنوان یک سیستم مستقل به شرکتی بسپارید که صرفا همین کار را انجام می‌دهد و در این ارتباط از سابقه‌ی درخشانی برخوردار است.
  7. مستند سازی نیز امر بسیار مهمی است. هرگز بهترین سیستم کابل کشی را بدون مستندات و نقشه‌های مسیر نپذیرید! یکایک نقشه‌ها را مطالبه و پس از بازرسی، تائید و امضا کرده و آن را در جایی قابل اطمینان بایگانی نمائید؛ چرا که پس از گذشت چند سال، هیچکس بخاطر نخواهد آورد که مسیر عبور یک کابل از کجاست و در کجا باید به دنبال اشکالات احتمالی آن بگردد.
  8. انتخاب کابلهای با کیفیت و استاندارد به تنهایی، درستی عملکرد سیستم کابل کشی شما را تضمین نخواهد کرد. اشکالات در کانکتورها، پایانه‌ها (Terminals)، کابلهای Patch Cable و یا عدم رعایت تکنیک‌های صحیح نصب کابل، کل عملکرد این بخش را به مخاطره می‌اندازد.

سخن آخر:

امیدواریم که از محتوای خوانده شده راضی بوده باشید.

البته موضوع کابل کشی ساختار یافته همچنان ادامه دارد و در بروزرسانی‌های آتی اطلاعات گسترده‌تری را در این باره در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

لطفا نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را از ما دریغ نفرمائید و در صورت هرگونه مشاوره و خرید در زمینه‌ی راه اندازی و اجرای شبکه های کامپیوتری با کارشناسان گروه فنی و مهندسی کارنو تماس بگیرید.