بر کسی پوشیده نیست که محل کار مدرن، صرف نظر از اندازهی کسبوکار یا صنعت، به شدت بر فناوری متکی است. از همین جهت امروزه مراکز داده در بیزینسها نقش پررنگی را ایفا مینمایند. واحد تحقیق و توسعهی کارنو در مقالهی امروز قصد دارد که به توضیح اجرای مرکز داده بپردازد.
پس اگر میخواهید در این باره اطلاعات بیشتری را به دست آورید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
معرفی مرکز داده:
مرکز داده، تسهیلاتی متشکل از رایانههای شبکه، سیستمهای ذخیرهسازی و زیرساختهای محاسباتی است که کسبوکارها و سایر سازمانها از آن برای سازماندهی، پردازش، ذخیره و انتشار مقادیر زیادی داده استفاده میکنند. یک کسبوکار معمولاً به شدت به برنامهها، خدمات و دادههای موجود در یک مرکز داده متکی است و آن را به یک نقطهی کانونی و دارایی حیاتی برای عملیات روزمره تبدیل مینماید.
مرکز داده، سازمان را قادر میسازد تا منابع و زیرساختهای خود را، از جمله: سیستمهای ذخیرهسازی، اشتراکگذاری، دسترسی و پردازش دادهها در سراسر سازمان و امکاناتی مانند: سرمایش، برق، دسترسی به شبکه و منابع تغذیه بدون وقفه (UPS) را برای پردازش دادهها، ذخیرهسازی و ارتباطات جمعآوری نماید.
این مراکز باید به صورت ۲۴ ساعته در طول روز فعال باشند.
بنابراین، مراکز داده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند و اجرای آنها باید طبق استانداردهای بینالمللی همچون: استاندارد BICSI ،942 TIA یا سایر استانداردهای موجود پیش برود.
بازدید از موقعیت مکانی مرکز داده:
بازدید از موقعیت مکانی مرکز داده بسیار حائز اهمیت است. از همین جهت مکانی که برای راهاندازی مرکز داده در نظر گرفته شده است باید توسط تیم مربوطه بازدید و آنالیز گردد.
در مرحلهی بازدید، موارد و جزئیاتی مورد بررسی قرار میگیرد که در امنیت دیتاسنتر، تأثیرگذار است.
به عنوان مثال:
موقعیت مکانی مرکز داده باید به گونهای انتخاب گردد که در برابر آسیبها و خطرات انسانی و طبیعی محفوظ بماند.
خطرات طبیعی میتواند شامل خطراتی چون: سیل، زلزله، طوفانهای شدید و غیره باشد. در واقع، شرایط جغرافیایی باید کاملاً مورد بررسی قرار بگیرد. با جمعآوری دادههایی مثل: میزان زلزلهخیز بودن آن منطقه در طی چند سال اخیر و از این قبیل اطلاعات، میتوان موقعیت مکان مورد نظر را بررسی کرد و دادههای مورد نیاز را به دست آورد.
همچنین بررسی شرایط آب و هوایی منطقهی دیتاسنتر نیز امر مهمی تلقی میشود؛ چرا که شرایط آب و هوایی میتواند بر روی عملکرد تجهیزات اتاق سرور شما تأثیر بگذارد. همانطور که در قبل اشاره شد، تمامی تجهیزات سرور باید به صورت 24 ساعته در حال فعالیت باشند و همین موضوع منجر به تولید گرما و بالا رفتن دمای تجهیزات اتاق سرور میشود. بنابراین، اگر دمای محیط بیرونی اتاق سرور (آب و هوای منطقه) گرم باشد، شما باید از سیستمهای تهویه و خنکسازی بیشتری استفاده نمائید که این موضوع منجر به هدررفت انرژی و هزینههای بیشتری خواهد شد.
در زمان انتخاب مکان مورد نظر برای مرکز داده باید خطرات انسانی را نیز مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال: ساخت مرکز داده در نزدیکی فرودگاه منجر به کاهش امنیت مرکز داده میشود؛ زیرا احتمال سقوط هواپیما در آن محدوده بالا خواهد بود. در نتیجه، بررسی خطرات انسانی جزء موارد مهمی است که قبل از احداث مرکز داده باید به آن پرداخته شود.
طراحی و اجرای مرکز داده:
پس از بازرسی و آنالیز کردن موقعیت مکانیِ مرکز داده باید نقشهی مرکز داده نیز طراحی گردد. طراحی نقشهی دیتاسنتر و زیرساخت آن، یکی از مهمترین مواردی است که در اجرای مرکز داده باید به آن پرداخته شود. اگر در زمان نقشهکشی اتاق سرور، کوچکترین خطایی رخ دهد در زمان عملیات و اجرا، چالشها و ضررهای زیادی به وجود خواهد آمد.
در مراکز داده، سرورها باید 365 روز در سال، هفت روز در هفته و 24 ساعت در روز را کار کنند. بنابراین، نوع طراحی و جلوگیری از خرابی در این مراکز بسیار مهم است. هدف از ساخت دیتاسنتر، تداوم و ایمن نگه داشتن دادهها میباشد و از همین جهت، امنیت دیجیتال و امنیت فیزیکی در زمان اجرای مراکز داده باید در نظر گرفته شود.
در نتیجه، طراحی و اجرای مرکز داده نباید یک زیرساخت غیر قابل اعتماد را ایجاد نماید. درواقع، طراحی باید:
- تا حد امکان ایمن و ساده باشد.
- به طور کلی در برابر خطرات مقاوم باشد.
- طرح آن در مقیاس معقولی باشد.
مراحل اجرای مرکز داده:
پس از آنکه نقشهی اجرای مرکز داده طراحی و تائید گردید، نوبت به عملیات اجرایی آن است. اکنون تیم اجرایی باید وارد عمل شده و دقیقاً مطابق با نقشه، به راهاندازی مرکز داده بپردازند. راهاندازی مرکز داده شامل: ساخت معماری مرکز داده و سپس خدمات پسیو و خدمات اکتیو مرکز داده میباشد.
اندازهی مرکز داده:
برای مشخص نمودن فضای مرکز داده، در ابتدا باید هدف از راهاندازی Data Center مشخص گردد. هر سازمان، شرکت یا ارگانی باید باتوجه به هدف کاربری خود اقدام به راهاندازی اتاق سرور نماید. از همین جهت با توجه به تعداد سرورها، اندازهی مراکز داده مشخص خواهد شد. همچنین باید با توجه به اهداف راهاندازی، نوع مرکز داده نیز مشخص شود.
البته، اگر قصد دارید که در آینده سرورهای خود را گستردهتر نمائید، بهتر است که فضایی را جهت توسعهی اتاق سرور خود برای روزهای آتی در نظر بگیرید.
شرکت فنی و مهندسی کارنو میتواند در زمینهی ساخت و اجرای مراکز داده به شما عزیزان مشاوره دهد. پس همین الان برای دریافت اطلاعات مورد نظر، با کارشناسان شرکت فنی و مهندسی کارنو تماس بگیرید.
ساخت و معماری مرکز داده:
ساخت و معماری مرکز داده باید مطابق با استانداردهای موجود پیش برود.
اکنون در این قسمت، به چند مورد از نکاتی که در معماری مراکز داده باید به آن پرداخته شود، اشاره خواهیم کرد.
عدم پنجره در اتاق سرور:
به یاد داشته باشیدکه ساخت پنجره در اتاق سرور منجر به کاهش امنیت در این اتاق میشود. علاوه بر آن، وجود پنجره منجر به ورود هوای گرم به داخل اتاق سرور خواهد شد و دمای اتاق سرور را افزایش میدهد.
اندازهی کف تا سقف اصلی:
در زمان معماری و ساخت اتاق سرور باید به فاصلهی کف تا سقف اتاق سرور نیز توجه شود. توصیه میشود که فاصلهی سقف تا کف اتاق سرور دو متر و هشتاد سانت باشد.
دیوارها، سقفها و کفهای اتاق سرور:
تمامی دیوارها، سقفها و کفهای اتاق سرور باید طبق اصول استاندارد ساخته شوند و در برابر حریق و آتش سوزی از مقاومت خوبی برخوردار باشند. همچنین دیوارها باید دارای عایقهای مناسبی باشند تا صدای تجهیزات و سرورها به بیرون از اتاق سرور راه پیدا نکند.
برای کف اتاق سرور خود نیز بهتر است از کفهای کاذب مناسبی استفاده نمائید، زیرا کف کاذب از مزایای زیادی برخوردار است و با استفاده از آن میتوان تجهیزات و تأسیساتی چون: سیستمهای تهویه، کابلها و سیمها و غیره را در زیر آن جای داد.
شما میتوانید خرید کف کاذب اتاق سرور و نصب آن را نیز به گروه فنی و مهندسی کارنو بسپارید.
نصب دربهای ضد حریق و ضد سرقت:
همانطور که میدانید مراکز داده، مکانهای بسیار مهمی هستند. بنابراین، انتخاب دربهای ضدحریق و ضدسرقت گزینهی مهمی میباشد که باید به آن پرداخته شود.
جمعبندی:
تا اکنون به چند مورد از مراحل اجرای اتاق سرور اشاره نمودیم. ما در این محتوا، بررسی و آنالیز موقعیت مکانی مرکز داده را توضیح دادیم و پس از آن به طراحی نقشهی مرکز داده پرداختیم. همچنین توضیحات مختصری از معماری و ساخت مرکز داده را برای شما آوردیم. اما اجرای مرکز داده همچنان ادامه دارد و در بهروزرسانیهای آینده در مورد:
- کابل کشی مرکز داده
- سیستم برق و UPS مرکز داده
- سیستم خنک کننده و تهویهی مرکز داده
- و غیره
برایتان خواهیم نوشت. پس منتظر مقالات بعدی ما باشید تا اطلاعات گستردهتری را در این زمینه به دست آورید.
شما میتوانید تمامی سوالات خود را در مورد اجرای مرکز داده از ما بپرسید. کارشناسان ما به صورت 24 ساعته پاسخگوی تمامی سوالات شما هستند.
نظرات درباره این مطلب
10 نظر
سینا محمدی –
سلام برای اجرای مرکز داده به چه تجهیزاتی نیاز داریم و حداقل و حداکثر بودجه باید چقدر باشه؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام لطف کنید تماس بگیرید.
aryan. hoseini –
وقت خوش طراحی و اجرای مرکز داده چقدر زمان میبره؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام زمان طراحی و اجرای مرکز داده بستگی به پروژه و خیلی از عوامل دیگه داره. لطفا تماس بگیرید. خیلی ممنونم.
behnam –
خسته نباشید. راه اندازی اتاق سرور در مشهد انجاممیدهید؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام و ممنونم. بله. راه اندازی اتاق سرور در مشهد انجام میدیم.
سیما صالحی –
مرسی از مقاله. برای دریافت مشاوره از چه ساعتی تا چه ساعتی پاسخگو هستید؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام. خواهش میکنم. در زمان اداری پاسخگوی شما هستیم دوست عزیز.
آرمانی –
ممنون میشم اگر مقالهای رو به معرفی دربهای دیتاسنتر اختصاص بدید.
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام. حتما در مورد درب های دیتاسنتر مقاله ای رو براتون آماده میکنیم دوست عزیز.