آشنایی با استانداردهای اتاق سرور

استانداردهای اتاق سرور، موضوع مقاله ی امروز شرکت فنی و مهندسی کارنو است. اکنون با من در این مقاله همراه باشید، تا در مورد استانداردهای دیتاسنتر اطلاعات بیشتری را در اختیار شما علاقمندان بگذارم.

در ابتدا به این مهم می پردازیم که علت استانداردسازی اتاق های سرور چیست و آیا واقعا این استانداردها در ایران نیز انجام می شود یا خیر؟

با من همراه باشید.

علت استاندارد سازی اتاق سرور

اگر با مبحث دیتاسنتر آشنایی داشته باشید، کماکان خواهید دانست، که این اتاق های سرور به مکان هایی اطلاق می شوند، که برای نگهداری رک ها و سرورها طراحی شده اند. داده ها چه در حال حاضر و چه در زمان های گذشته، از اهمیت زیادی برخوردار بوده اند. اکنون نیز به علت کنارگذاشتن ثبت داده ها به صورت سنتی، ثبت اطلاعات به روش نوین توسعه یافته؛ و کشورهای گوناگون، همچون ایالات متحده آمریکا، فرانسه، آلمان، ژاپن و دیگر کشورها از دیتاسنترها یا اتاق های سرور برای نگهداری داده های خود استفاده می نمایند. در واقع اهمیت بالای داده ها باعث شده است، تا اتاق های سرور با امنیت بسیار بالا و در استانداردترین حالت ممکن طراحی شوند. در همین راستا رعایت استانداردهای اتاق سرور، به شدت حائز اهمیت است. امروزه با رعایت این استانداردها می توان تا میزان قابل توجهی احتمال خطرات را کاهش داد و از داده ها محافظت نمود.

استانداردهای تعریف شده برای اتاق سرور

قابل عرض است که استانداردهای زیادی در حول موضوعات متنوعی وجود دارد. تمام محصولات و خدمات، دارای استاندارد ساخت هستند. دیتاسنتر نیز استاندارد خاص خود را دارد. در این قسمت مختصری از استاندارد دیتاسنتر را توضیح می دهیم، و بعد از آن به بررسی رعایت اجزای ساخت دیتاسنتر مطابق با استاندارهای تعیین شده خواهیم پرداخت.

استانداردهای جهانی مربوط به دیتاسنتر، توسط دو سازمان به نام های ANSI و BICSI تعریف و ثبت شده است. اکنون با ما همراه باشید تا در مورد این سازمان ها توضیحات مختصری را در اختیارتان قرار دهیم.

سازمان ANSI

سازمان ANSI موسسه استانداردهای ملی آمریکا است. این موسسه به صورت خصوصی به فعالیت خود می پردازد. هدف از تشکیل ANSI ایجاد استانداردهای جامع است؛ این سازمان روی محصولات، فعالیت های کارمندان، سیستم ها و دیگر مسائل نظارت دارد.

سازمان BICSI

این سازمان نیز یک سازمان غیر دولتی است، که هدف آن توسعه دادن راه کارهای اجرایی در طرح ریزی، نصب کابل کشی زیر ساخت شبکه و مخابرات و همچنین دیتاسنتر می باشد.

استاندارد ANSI/ BICSI2019

اکنون ANSI/ BICSI2019 استانداردی است، که برای دیتاسنتر مورد استفاده قرار می گیرد، و تمامی مسئولان و مدیران دیتاسنتر، باید طبق آخرین بروزرسانی این استاندارد، پیش بروند؛ تا امنیت کامل فراهم شود.

نکته ی مهم این است، که استاندارد ANSI/ BICSI در ابتدا، دو استاندارد جدا از هم بودند.

سازمان ANSI استانداردی به نام TIA942 را ثبت کرده بود، که این استاندارد 80 درصد به بحث شبکه و 20 درصد به بحث زیرساخت دیتاسنتر می پرداخت؛ در صورتی که سازمان BICSI بالعکس 80 درصد به بحث زیرساخت و 20 درصد به بحث نت و شبکه در استانداردهای خود پرداخته بود؛ درنتیجه در سال 2011 این دو سازمان استانداردهای خود را با یکدیگر ادغام کرند و استاندارد ANSI/ BICSI را به وجود آوردند.

آیا در ایران استانداردهای اتاق سرور انجام می شود؟

مبحث استاندارد سازی دیتاسنتر و اتاق سرور همانطور که گفته شد، نکته ی مهمی است؛ و باید آن را رعایت کرد. اما همانطور که شاهد هستید، رعایت استاندارد سازی در کشور ایران در هر حوزه ای کم تر به چشم می خورد.

ولی در زمینه ی تاسیس اتاق سرور در ایران، شرکت های معدودی وجود دارند، که تمامی موارد در ساخت استاندارد سازی دیتاسنتر را رعایت می کنند. یکی از این شرکت های معدود که در راه اندازی و اجرای دیتاسنتر تمامی استانداردها را پیاده سازی می کند، شرکت فنی و مهندسی کارنو است، که با سابقه قریب به دو دهه در این حوزه به فعالیت می پردازد. در ادامه به استاندارهای ساختار اتاق سرور می پردازیم.

تهیه ی چک لیست

در ابتدای کار باید چک لیستی را فراهم کرده و تمامی مواردی که باید بررسی شود را در چک لیست بیاورید. تهیه ی این چک لیست به شما کمک خواهد کرد تا در زمان طراحی اتاق سرور تمامی موارد مرتبط با مقاوم سازی و ایمنی اتاق داده را رعایت نمایید.

اقدامات لازم قبل از احداث دیتاسنتر

زمانی که قصد راه اندازی دیتاسنتر را داشته باشیم، باید به این مورد دقت کنیم، که این محیط از لحاظ آب و هوایی، جغرافیایی و سیاسی در چه وضعیتی قرار دارد و آیا راه اندازی اتاق سرور در مکان انتخابی طبق استانداردهای اتاق سرور صحیح خواهد بود یا خیر؟!

بررسی وضعیت آب و هوایی

بررسی آب و هوا در محیط دیتاسنتر بسیار حائز اهمیت است، زیرا آب و هوا تاثیر مستقیمی در اتاق سرور خواهد داشت. برای درک بهتر، به این مثال توجه نمایید: کشوری همانند آفریقای جنوبی که از آب و هوای بسیار گرمی برخوردار است، به هیچ عنوان محیط مناسبی برای ساخت اتاق سرور نخواهد بود؛ زیرا اتاق سرور اگر در گرمای شدید قرار بگیرد، دچار اختلال شده و ضررهای مالی سنگینی را نیز به دنبال خواهد داشت.

بررسی وضعیت جغرافیایی

یکی دیگر از موارد مهم و قابل توجه این است، که باید محیط جغرافیایی را قبل از احداث دیتاسنتر سنجید، به عنوان مثال باید از میزان زلزله خیز بودن محیط آگاه بود. و همچنین باید لیستی تهیه کرد که در آن، وقوع حوادث طبیعی همچون زلزله، سیل، آتش سوزی را در چند سال اخیر سنجید.

بررسی وضعیت سیاسی

مورد دیگر بررسی وضعیت سیاسی منطقه است. به علت مهم بودن داده ها و محافظت از آن در محیط دیتاسنتر باید حتما وضعیت سیاسی منطقه را نیز در نظر داشت. به عنوان مثال، مشخص کردن احتمال جنگ در آن منطقه.

در نظر گرفتن ابنیه ی دیتاسنتر

این اولین و مهم ترین مرحله است، اگر در این مرحله خطایی رخ دهد، تمامی زیرساخت تا انتها با مشکل روبه رو خواهد شد. پس باید طبق استاندارد های آورده شده، نکاتی را در انتخاب ابنیه ی مورد نظر، برای ساخت دیتاسنتر رعایت کرد، از جمله:

اندازه گیری اتاق سرور براساس نیاز

در ابتدا جهت راه اندازی اتاق سرور، باید مشخص شود، که به چه تعداد رک نیاز است، و چه داده هایی باید وارد و خارج شوند. اگر در همان شروع کار این نیازسنجی به درستی صورت گیرد، سپس می توان تخمین زد، که به چگونه اتاقی و با چه میزان اندازه ای نیاز خواهیم داشت.

فاصله ی کف تا سقف اتاق سرور

در بحث راه اندازی اتاق سرور نباید از اندازه ی کف کاذب اتاق سرور تا سقف اصلی اتاق غافل شد. اندازه ی استاندارد در نظر گرفته شده 3 متر است. درواقع رک هایی که قرار است در دیتاسنتر مورد استفاده قرار بگیرند، دارای ارتفاع مشخصی هستند، علاوه بر آن باید برای اتاق داده مورد نظر، کف کاذبی را ایجاد کرد. بنابراین اگر ارتفاع سقف اصلی را در نظر نداشت و از آن غافل شد، به احتمال زیاد پروژه با مشکلاتی همراه خواهد بود.

اتاق های سرور,استانداردهای اتاق سرور,دیتاسنتر,

عایق بودن ابنیه

ابنیه ی دیتاسنتر مورد نظر باید دارای عایق صدا باشد، زیرا تجهیزاتی که در اتاق سرور به کار رفته اند، همچون رک ها دارای صدا هستند، و اگر در اتاق سرور عایق صدا کار نشده باشد، این سر و صداها باعث ایجاد آلودگی صوتی خواهند شد.

عدم پنجره

جهت جلوگیری از ورود گرد و غبار به محیط دیتاسنتر، مکان انتخابی، طبق استانداردها نباید دارای پنجره باشد. داشتن پنجره باعث ورود گرد و غبار به اتاق سرور می شود و همین امر موجب کاهش عمر دستگاه ها و اجزای دیتاسنتر خواهد شد. البته وجود پنجره در اتاق سرور میزان امنیت را نیز مختل خواهد کرد.

اتاق ها به صورت Door to Door نباشند

بدین معنا که داخل اتاق سرور، اتاق دیگری نباشد، تا افراد برای دسترسی به اتاق یا اتاق های دیگر مجبور نشوند، از اتاق سرور عبور کنند؛ زیرا همانطور که گفته شد اتاق سرور باید عاری از هرگونه گرد و غبار باشد، تا آسیبی به اجزا و ساختار دیتاسنتر وارد نکند. درواقع تردد افراد میتواند بستری را برای ایجاد گرد و غبار به وجود آورد.

بررسی اطراف اتاق سرور

یکی دیگر از موارد مهمی که باید در روند استاندارد سازی به آن توجه کرد، اطراف اتاق سرور است. باید سعی شود، تا حد ممکن اتاق Cr یا همان اتاق سرور، در اطراف اتاقی که احتمال انفجار و آتش سوزی در آن بالا است، نباشد. در این صورت باید دور تا دور اتاق Cr از بتن پوشانده شود، زیرا بتن محافظ خوبی برای دیتاسنتر در برابر انفجار و خطرات این چنینی است.

چینش استاندارد تجهیزات در اتاق سرور

چینش و قرار گیری تجهیزات نیز دارای استاندارد هستند، و نباید سلیقه ای این کار را اعمال کرد. در نتیجه بهتر است، اصول را دانست و استاندارد محور جلو رفت.

در مقالات آینده به نحوه ی قرار گیری هر یک از این تجهیزات خواهیم پرداخت.

شما می توانید برای اطلاعات بیشتر جهت راه اندازی اتاق سرور طبق استانداردهای جهانی، با گروه فنی و مهندسی کارنو در ارتباط باشید و اطلاعات بیشتری را به دست آورید.