چند نکته مهم برای داشتن دیتاسنتر استاندارد و سبز با بازدهی بالا
در این مقاله قصد داریم نکاتی را جهت نگهداری دیتاسنتر و تبدیل آن به یکی از مراکز حرفه ای با هم بررسی کنیم. رعایت این اصول باعث می شود شما دیتاسنتری با بازدهی و کارایی بالا داشته باشید. به جهت مهم بودن دیتاسنتر نگهداری از آن هم از اهمیت بالایی برخوردار است. دیتاسنتر نیاز به پشتیبانی توسط یک تیم قوی و با تجربه دارد تا در صورت بروز هرگونه مشکلی توسط تیم فنی رفع گردد.
تهویه هوا در دیتاسنتر بسیار اهمیت دارد
مهم ترین اصل در نگهداری تمامی تجهیزات الکترونیکی تهویه هوا است. دیتاسنتر هم از این قاعده مستثنا نیست. بالا بودن توان پردازشی با نگه داشتن تجهیزات در هوا و دمای مطلوب رابطه مستقیمی دارد. هر چقدر که تجهیزات را در هوای مناسب تری قرار دهید توان پردازشی تجهیزات و دیتاسنتر شما بالاتر خواهد بود. برای این کار اطمینان حاصل کنید که تجهیزات شما از کف زمین به بالا حداقل تا 50 سانتیمتر فاصله داشته باشد تا جریان هوا به راحتی دسترسی داشته باشد. برای این کار می توانید از یک CFM meter متر برای چک کردن جریان هوا استفاده کنید. از سرامیک و چوب برای پوشاندن کف زمین خودداری کنید و در کف دیتاسنتر از کاشی های با قابلیت جریان هوا یا Flow tile استفاده کنید.
چک کردن الگوریتم جریان هوا در اتاق سرور
حال که متوجه شدیم که تهویه هوا در اتاق سرور و کولینگ آن بسیار ضروری است، لازم است یک نکته دیگر را هم به آن اضافه کنیم. برای اینکه جریان هوای اتاق سرور موقع ورود به دیتاسنتر با هوای برگشتی از آن برخورد نکند می توان از سیستم تهویه مرکزی و اگزوز مرکزی با سیستم داکت مجزا استفاده کرد.
خنک نگه داشتن تجهیزات دیتاسنتر
ورودی و خروجی برخی تجهیزات شبکه مانند سرورها با همدیگر متفاوت هستند. همین تفاوت، در مدیریت گرما و سرما اختلال ایجاد می کند. برای جلوگیری از این اختلال، تجهیزات را بصورت موازی قرار دهید. باز بودن کوچکترین شیارها و درزها بر روی عملکرد و بازدهی اتاق سرور تاثیر می گذارد. تمام فضای رک هایی که غیرقابل استفاده هستند و فاصله بین رک ها و شل و همچنین بین کابینت ها را بسته نگه دارید.
طراحی سیستم مهار ناحیه گرم را به گونه ای تنظیم کنید که برنامه اصلی آن خروج هوای گرم از محیط باشد تا اینکه بخواهید هوای خنک را به دیتاسنتر منتقل کنید. اولویت اصلی شما این باشد که سیستم مهار ناحیه گرم را قبل از مهار ناحیه سرد برنامه ریزی و تنظیم کنید. برای تنظیم سیستم هوای سرد آن را روی دمای مناسبی قرار دهید طوری که محدوده دمایی آن بالاتر باشد. دمای مناسب برای این کار 13 درجه سانتیگراد می باشد و پایین تر از آن توصیه نمی شود چون در این حالت پدیده ای موسوم به HOTSPOT بوجود می آید. هات اسپات باعث می شود هوای گرم هنگام خروج از تجهیزات، بین هوای سرد بدنه رک و محیط خارج محبوس شود و از منتقل شدن به سیستم تهویه جلوگیری کند. در بعضی موارد هات اسپات باعث می شود هوای سرد از تهویه خارج شود و باعث ایجاد بحران دما شود.
بهترین روش برای طراحی قطعات سیستم تهویه این است که جریان هوای سرد به گونه ای باشد که عبور آن از سمت جلو و کاشی های کف جلوی رک باشند و سیستم مکش هوا در سمت پشت و کاشی های هوای پشت قرار بگیرد. روش مناسب و اصولی برای تنظیم دمای دیتاسنتر، یکسان بودن دمای هوای بیرون از ساختمان با دمای داخل دیتاسنتر می باشد این روش باعث می شود کمپرسورهای سیستم HVAC کمتر کار کنند و انرژی کمتری مصرف شود. در Cold aisle یا منطقه هوای سرد محیط کاری تبدیل به قسمت گرم می شود و محیط داخل رک سرورها به قسمت سرد تبدیل می شود، و در منطقه Hot aisle دقیقا عکس این سیستم صادق است. نیاز است که برای طراحی هر قسمت تهویه مجزا نصب شود. برای تنظیم دمای دیتاسنتر، منطقه دمای سرد و منطقه دمای گرم باید از هم جدا باشند.
پشتیبانی و نظارت مداوم از دیتاسنتر
یکی دیگر از نکات مهم در نگهداری دیتاسنترها پشتیبانی مداوم و نظارت صحیح از آنها است. امروزه سازمان ها و شرکت های بزرگ صرفا هزینه های گزافی را صرف نگهداری دیتاسنترها و مراکز داده می کنند اما همچنان بازدهی آنها پایین است و بازخورد مناسبی از این هزینه ها نمی گیرند. در بسیاری از این سازمان ها بازدید از دیتاسنترها را چند ماه یکبار هم انجام نمی دهند و بررسی عملکرد این دیتاسنترها را اولویت اصلی نمی دانند. همین امر باعث کاهش عمر مفید تجهیزات و افت عملکرد آنها در طول زمان می شود.
مطابق استاندارد جهانی باید روزانه و هفتگی در دو نوبت، دیتاسنترها از لحاظ سخت افزاری و نگهداری باید توسط دو نفر چک شود. باید چک لیستی شامل میزان رطوبت و غبار، کنترل Air flow و دما، درست کارکردن تمامی سرویس ها، چک کردن نیازهای آینده جهت ارتقاء سخت افزار و نرم افزار، چک کردن سلامت کاری سرور با LED indicators، کنترل سلامت کامل فن ها و … همچنین چک کردن سلامت کابل ها و مسیر آنها از سقف و کف درون سینی ها جهت محافظت شدن توسط جوندگان و اطمینان داشتن از اینکه دستگاهی اضافی مثل فلش درایو، هارد دیسک و Wi-Fi USB به سرورها متصل نشده باشد.
و در نهایت نصب کردن دوربین های مدار بسته برای نظارت بر تمامی راهرو های دیتاسنتر، مسیر کانال های ورودی هوا و حتی قسمت دستگاه های تهویه و کولینگ مانند کمپرسورها، که مراقبت شبانه روزی را بر عهده بگیرند.
یکی از بهترین و کارآمدترین تجهیزاتی که مدیران دیتاسنتر می توانند داشته باشند دستگاهی به نام CFM meter است. این دستگاه می تواند مدیران را از وضعیت شرایط مناسب آگاه کند. البته با پیشرفت این دستگاه در حال حاضر می توانید آن را روی گوشی های هوشمند نیز نصب کرد. تصویر زیر نمونه ای از این دستگاه را نشان می دهد.