تمیز کردن اتاق سرور چه اهمیتی دارد؟
تمیز نگه داشتن اتاق سرور از اهمیت زیادی برخوردار است. معمولا سازمان ها داده های بسیار مهم خود مانند اطلاعات مشتریان و کارمندان، داده های مربوط به هر پروژه، اطلاعات مربوط به قرارداد ها یا معاملات، گزارشات فروش و … را در اتاق سرور نگهداری می کنند.
این سازمان ها همواره هزینه های زیادی برای نصب و بروزرسانی آنتی ویروس ها صرف می کنند تا امنیت اطلاعات آن ها در مقابل ورود ویروس ها و یا هکر ها حفظ شود اما علاوه بر این تهدید ها، خطرات پنهان دیگری هم وجود دارد که ممکن است امنیت اطلاعات را با مشکل مواجه کند.
گاهی ممکن است این مشکل پیش بیاید که با وجود صرف هزینه ها و انجام کارهایی مثل نصب انتی ویروس، باز هم داده ها از بین بروند. علت این مشکل وجود آلودگی هایی در اتاق سرور است که اگرچه در ظاهر اهمیت چندانی ندارد، اما یک تهدید جدی برای امنیت تجهیزات و اطلاعات محسوب می شود و به راحتی هم قابل حل می باشد.
چه چیز هایی ممکن است اتاق سرور را با مشکل مواجه کند؟
یکی از بزرگ ترین خطراتی که تجهیزات اتاق سرور را تهدید می کند آلودگی و گرد و غبار موجود در اتاق سرور است و در صورتی که جدی گرفته نشود، می تواند برای کل شبکه مشکل ساز شود.
در سال 2009 یک گزارش مبنی بر اثر آلودگی ها روی تجهیزات شبکه صورت گرفت که نشان می داد آلودگی های روی تجهیزات، می توانند حرارت آن ها را 30 درجه فارنهایت بیشتر کنند و نهایتا موجب از کار افتادن این تجهیزات شوند.
آلودگی هایی مثل ذرات حاصل از به هم سابیدگی تسمه های سیستم خنک کننده، غبار فلز، گرد و خاک، ذرات پوست انسان و مواردی از این قبیل روی تجهیزات سخت افزاری قرار می گیرند و به مرور در عملکرد آن ها اختلال ایجاد می کنند. به همین دلیل باید این تجهیزات به طور مداوم تمیز شوند تا از بروز هر مشکلی پیشگیری شود.
شاید برای شما جالب باشد که طبق مطالعات انجام شده، 80 % آلودگی ها از طریق کف پا به اتاق سرور منتقل می شوند. متاسفانه بسیاری از افراد از اهمیت نظافت اتاق سرور اطلاع ندارند و درصد بسیار بالایی از آلودگی ها را از طریق ورود با کفش کثیف به اتاق سرور انتقال می دهند.
این نوع آلودگی می تواند موجب بروز مشکلاتی مثل از کار افتادن سیستم ها و حتی نارضایتی کارفرمایان شود و خسارت های زیادی را به بار آورد. طبق یک تحقیق که در سال 2011 انجام گرفت، خسارت مربوط به خراب شدن تجهیزات دیتاسنتر حدود 5600 دلار می باشد. بنابراین با نظافت مرتب تجهیزات هم طول عمر آن ها بیشتر می شود و هم اعتبار سازمان افزایش پیدا می کند زیرا مشکلاتی مثل نارضایتی مشتریان و کارفرمایان به وجود نمی آید.
چه راهکار هایی برای دور نگه داشتن اتاق سرور از آلودگی ها وجود دارد؟
برای دور نگه داشتن اتاق سرور از انواع آلودگی ها باید به صورت مرتب آن را تمیز کنید. همچنین رعایت نکات زیر می تواند از ورود آلودگی ها به تجهیزات اتاق سرور جلوگیری کند:
- نظافت سیستم خنک کننده به طور مرتب:
تمام اتاق های سرور به علت گرمایی که تجهیزات تولید می کنند به سیستم های خنک کننده مجهز هستند. این سیستم ها علاوه بر اینکه ذرات آلودگی را در کل اتاق به گردش در می آورند، به علت به هم سابیده شدن تسمه ها، موجب تولید ذرات خطرناکی خواهند شد. راه حل این مشکل این است که از فیلتر HEPA استفاده کنید یا اینکه با استفاده از دستمال های میکرو فایبر و مواد مخصوص به نظافت تجهیزات بپردازید.
- آلودگی هایی با منابع انسانی را کنترل کنید:
همانطور که گفتیم، برخی از آلودگی ها منبع انسانی دارند و بر اثر فعالیت های انسان به وجود می آیند. این آلودگی ها عبارتند از: شوره سر، ذرات پوستی، الیاف لباس، آلودگی های کف کفش و…
برای جلوگیری از ورود آلودگی های انسانی، باید ورود افراد را به اتاق سرور محدود کنید و همچنین افرادی که وارد می شوند باید از کفش وکلاه های مخصوص استفاده کنند و یا با استفاده از دستگاه وکیوم روی کفش آن ها پلاستیک بکشند.
راهکار های دیگری هم وجود دارد که از آن جمله می توان به قرار دادن پادری های مخصوص جلوی ورودی ها، باز کردن بسته ها بیرون از اتاق سرور و … اشاره کرد.
- به حداقل رساندن درب های ورودی:
آلودگی ها معمولا از طریق درب های ورودی وارد اتاق سرور می شوند و بهترین کار این است که اتاق سرور فقط 2 درب ورودی داشته باشد؛ افرادی که قصد ورود دارند بعد از اینکه از درب اول رد شدند باید کفش و کلاه مخصوص بپوشند و سپس از طریق درب دوم وارد اتاق سرور شوند.
نکته: استفاده از درب های خودکار برای اتاق سرور به هیچ عنوان توصیه نمی شود؛ زیرا هر بار که یک نفر از مقابل آن ها رد شود باز و بسته می شوند و آلودگی های زیادی را وارد اتاق می کنند.
روش های نظافت اتاق سرور
نظافت اتاق سرور باید توسط یک تیم متخصص و مجرب انجام شود. متخصصان توصیه می کنند که بخشی از کار های مربوط به نظافت اتاق سرور باید به صورت روزانه انجام شود و برخی کارهای دیگر حدودا هر 3 ماه یک بار.
- نظافت اتاق سرور به صورت روزانه: اگر در طول روز افراد زیادی به اتاق رفت و آمد می کنند باید هر روز زباله ها از اتاق برداشته شوند.
- تمیز کردن مرتب کف کاذب اتاق سرور: در بسیاری از اتاق های سرور به کف های کاذب مجهز شده اند. این کف ها باید هفته ای 1 بار تمیز شوند اما برای تمیز کردن آن ها به هیچ وجه نباید از جارو استفاده شود، زیرا جارو باعث می شود که گرد و غبار ها در هوا پخش شوند و روی تجهیزات قرار بگیرند. بهترین روش تمیز کردن استفاده از تی یا جارو برقی هایی با فیلتر HEPA است. همچنین نباید کف کاذب را با آب تمیز کرد زیرا ممکن است رطوبت به تجهیزات اتاق سرور آسیب بزند، به جای آن باید از مواد پاک کننده شیمیایی استفاده شود.
- نظافت تجهیزات الکترونیکی: آلودگی ها ابتدا در هوا پخش می شوند و سپس روی سرور ها و تجهیزات جمع می شوند. ابتدا باید سرور ها و کف کاذب را با دستمال های مخصوص تمیز کنید و سپس با استفاده از جاروبرقی های با فیلتر هپا به نظافت تجهیزات بپردازید. زیرا فیلتر هپا مانع از خروج آلودگی ها از جارو برقی می شود.
نکته: برای نظافت سطوح حتما باید از مواد شیمیایی مناسب و دستمال های میکروفایبر و ضد الکتریسیته استفاده کنید.