اتاق سرور سیار به مراکزی گفته میشود که قابلیت حمل دارند و همچنان پردازش داده ها را فراهم می کنند. این مراکز معمولا از تجهیزات پیشرفته ای همچون سرورها، رایانه های ابری، تجهیزات شبکه و دیگر تجهیزات مرتبط با IT ایجاد شده است و به صورت پرتابل طراحی و ایجاد
میشوند.
اولین اتاق سرورهای سیار در دهه 2000 به وجود آمدند، این نوع اتاق سرور ها در ابتدا برای مواقع بحرانی و نیازهای ضروری و جهت زمان هایی که پردازش داده در مکان های مختلف با زمان کم مطرح شدند بلافاصله مورد توجه قرار گرفتند. از آن به بعد این مفهوم به طور گسترده در صنایع و مواقع گوناگون کاربردی شد.
مزایای اتاق سرور سیار
در زیر برخی از مزایای اتاق سرور سیار مورد بررسی قرار گرفته است:
1- انعطاف پذیری در قرارگیری: دیتاسنترهای سیار قابلیت جابجایی و انتقال آسان به دیگر مکان ها را دارد. این ویژگی برای مواقعی که نیاز به پردازش اطلاعات را در مکان های مختلف دارید بسیار کاربردی است. علاوه بر این در مواقع اضطراری و یا رویدادهای خاص، دیتاسنترهای سیار قادر به واکنش فوری هستند.
2- راه اندازی سریع: معمولا اغلب دیتاسنترهای سیار به صورت پیش فرض آماده برای استفاده فوری هستند، بدین معنا که می توانند به سرعت در محل مورد نظر نصب و راه اندازی شوند.
3- مقاومت در شرایط سخت: برخی دیتاسنترها مجهز به ابزارها و تجهیزاتی مانند: سیستم خنک کننده، ژنراتورها و سیستم های UPS هستند که به آنها اجازه میدهد تا در شرایط سخت محیطی به طور موثر عمل کنند.
4- کاربرد: دیتاسنتر سیار برای مواقع بحرانی مانند: رویدادهای ویژه، پروژه های میدانی و شرایطی که نیاز به پردازش داده در محل است بسیار مفید است.
درخواست اتاق سرورهای کانتینری در سالهای اخیر رشد فزاینده ای داشته است، از این رو شرکتها باید با شتابی بیشتر رویه های مربوط به دیتاسنترها و نیازهای این نوع از دیتاسنترها را رفع کنند. آماده سازی یک اتاق سرور سیار در فضای کانتینری، پس از نهایی شدن تمام محاسبات فنی و طراحی حدودا 6 الی 8 هفته زمان لازم دارد و پس از نصب آن در سایت مورد نظر عملیات راه اندازی تهویه مطبوع، منبع تغذیه تضمینی و سیستم حفاظتی در برابر حریق در عرض چند ساعت صورت می پذیرد. در این میان ایمنی حمل و نقل مناسب بسیار مهم است.
اتاق های سرور کانتینری برای چه کسانی مفید است؟
اتاق سرور سیار و کانتینری راه حلی بهینه برای مجموعه هایی است که به فضای اتاق سرور بیشتری احتیاج دارند، اما بخاطر فضایی که اشغال می کنند و یا شرایط سایتی که در آن مستقر هستند محدود می شوند. این راه حل به ویژه برای مکان هایی با دسترسی محدود به برق، زیر ساخت های مخابراتی یا امکانات ناکافی برای نصب زیر ساخت های فنی مانند: واحد تهویه مطبوع خارجی در پشت بام یک ساختمان است، همچنین یک راه حل خوب و معقول برای شرکت هایی است که با نوسازی و بازسازی و یا جابجایی های موقت روبرو هستند.
نحوه اجرای دیتاسنتر سیار
اجرای دیتا سنترهای سیار شامل چندین مرحله می شود:
مرحله اول : برنامه ریزی و طراحی
در این مرحله، نیازمندی ها و اهداف مربوط به اتاق سرور سیار مورد آنالیز قرار می گیرد. این شامل تعیین نیازمندی های انرژی، فضای فیزیکی، سیستم های خنک کننده، امنیت، شبکه های ارتباطی و دیگر تجهیزات می شود. پس از تعیین نیازها، یک طرح کامل برای دیتاسنتر سیار ایجاد میشود.
مرحله دوم: محیا سازی تجهیزات و زیر ساخت ها
در این مرحله تجهیزات مورد نیاز و زیر ساخت های لازم برای نصب و استقرار فراهم میشود. این مرحله شامل تهیه و نصب سرورها، ژنراتورها، UPS ها، سیستم های خنک کننده، سیستم های ایمنی و سایر تجهیزات مورد نیاز است.
مرحله سوم: تست و راه اندازی دیتا سنترسیار
پس از نصب تجهیزات، فرآیند تست و راه اندازی آغاز میشود که در این مرحله از عملکرد صحیح کلیه تجهیزات و آماده بودن دیتاسنتر برای استفاده اطمینان حاصل میشود. این بخش شامل: تست عملکرد سرورها، سیستم های خنک کننده، UPS و ژنراتور ها و دیگر تجهیزات میشود.
مرحله چهارم: نصب دیتاسنتر
پس از تست و راه اندازی اولیه، در صورت موفقیت آمیز بودن آن مرحله، دیتاسنتر سیار در موقعیت مورد نظر به طور کامل استقرار می یابد. این مرحله شامل نصب کامل دیتاسنتر در محل مورد نظر، اتصال به شبکه های ارتباطی و انرژی و ایجاد امکان دسترسی به دیتاسنتر را برای کاربر فراهم می آورد.
مرحله پنجم: مدیریت و نگهداری
پس از استقرار، دیتاسنترسیار نیاز به مداومت در نگهداری و پایش وضعیت دارد. این مهم شامل مانیتورینگ عملکرد صحیح سیستم ها، پشتیبانی فنی، به روز رسانی ها و انجام تعمیرات و نگهداری دوره ای میشود.
به طور کلی اجزای یک اتاق سرور سیار شامل فرآیندهای متعددی است که نیازمند برنامه ریزی دقیق، استقرار تجهیزات مناسب و مدیریت موثر است. دیتاسنترهای سیار، راه حلی مطمئن برای افراد و شرکت هایی هستند که نیاز به پردازش داده در مکان های گوناگون دارند و یا در شرایط خاص و بحرانی هستند.