آشنایی با ویژگی‌های اتاق سرور

ویژگی‌های اتاق سرور

حتماً تا کنون مقالات زیادی در مورد ویژگی‌های اتاق سرور خوانده‌اید و می‌دانید که اتاق سرور، محل نگهداری سرور‌ها و استوریج‌ها می‌باشد. شما می‌توانید مهم‌ترین داده‌های شرکت خود را در این اتاق‌ها نگهداری نمائید؛ از همین جهت است که این اتاق‌ها بسیار حائز اهمیت هستند. بنابراین شما برای راه‌اندازی آن به گروهی متخصص و حرفه‌ای نیاز خواهید داشت. علاوه بر آن خالی از لطف نخواهد بود که شما نیز با این استانداردها آشنا باشید. استانداردهایی از جمله: استاندارد BICSI، TIA942 و استانداردهای مشابهی که برای راه‌اندازی اتاق‌های سرور وجود دارند. پیروی از آن‌ها به شما کمک می‌کند تا صاحب یک اتاق سرور بسیار کارآمد و استاندارد شوید.

اکنون واحد تحقیق و توسعه‌ی کارنو قصد دارد تا در این مقاله به شما بگوید که طبق استانداردهای جهانی موجود یک اتاق سرور چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.

راه اندازی اتاق سرور:

شما در ابتدا برای راه‌اندازی و اجرای اتاق سرور خود باید جوانبی را مورد بررسی قرار دهید. در واقع مکان انتخابی شما برای راه‌اندازی اتاق سرور باید از ویژگی‌هایی برخوردار باشد. از جمله:

  • شرایط آب و هوایی مناسب.
  • شرایط جغرافیایی مناسب.
  • بررسی احتماع وقوع خطرات انسانی در آن مکان.
  • و غیره

اجازه بدهید که این مسئله را برای شما روشن‌تر بنویسیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

بررسی شرایط آب و هوایی:

همانطور که در مقدمه اشاره شد، هدف از راه‌اندازی اتاق سرور نگهداری از داده‌های مهم آن می‌باشد. بنابراین در درجه‌ی اول، مکان راه‌اندازی یک اتاق سرور باید توسط تیمی حرفه‌ای مورد بررسی قرار گیرد. شما نباید اتاق سرور خود را در مکانی تاسیس نمائید که از نظر آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب می‌باشد؛ زیرا سرورها باید به صورت 24 ساعته در حال فعالیت باشند و این موضوع به خودی خود منجر به تولید گرمای زیادی می‌شود و اگر سیستم‌های خنک کننده در اتاق سرور را، راه‌اندازی ننمائید، تجهیزات بر اثر گرما آسیب دیده و از کار می‌افتند. همچنین رطوبت بیش از حد نیز می‌تواند به تجهیزات اتاق سرور و سرورها آسیب وارد نماید. بنابراین؛ اگر مکان مورد نظر شما از نظر آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب ‌باشد، شما مجبور خواهید بود که از سیستم‌های سرمایشی و تهویه‌های بیشتری استفاده نمائید و این امر منجر به هدر رفت انرژی بیشتری می‌گردد.

*نکته1: ساخت مرکز داده بهتر است که بدون پنجره باشد؛ زیرا وجود پنجره منجر به کاهش امنیت مرکز داده می‌شود. علاوه بر آن وجود پنجره منجر به ورود هوای گرم بیرون به داخل اتاق سرور خواهد شد. به عبارت دیگر، اتاق سرور باید دور از دیوارهای بیرونی ساختمان قرار گیرد تا از افزایش گرمای پنجره‌ها و سطوح دیوارِ بیرونی جلوگیری شود. در صورت اجتناب ناپذیر بودن پنجره‌های خارجی، از پنجره‌هایی که دو یا سه جداره و سایه‌دار هستند باید برای جلوگیری از ورود مستقیم نور خورشید به اتاق کامپیوتر استفاده نمود.

بررسی شرایط جغرافیایی:

اگر به بررسی شرایط جغرافیایی مرکز داده‌‌ی خود نپردازید، ممکن است که در آینده، چالش‌ها و خسارت‌های مالی زیادی برای شما به وجود بیاید.

به عنوان مثال: اگر شرایط جغرافیایی مکان مورد نظر را بررسی نکرده باشید، این احتمال وجود دارد که آن مکان زلزله‌خیز باشد و یا در مکانی قرار گرفته باشد که خطراتی همچون سیل آن را تهدید نماید. بنابراین، بهتر است که قبل از ساخت دیتاسنتر خود، مکانِ انتخابی را از نظر وقوعِ خطرات طبیعی و شرایط جغرافیایی مورد بررسی قرار دهید.

بررسی موقعیت مکانی از نظر خطرات انسانی:

بررسی موقعیت مکانی از نظر خطرات انسانی نیز نکته‌ی مهمی می‌باشد که قبل از راه‌اندازی اتاق سرور باید به آن پرداخته شود. به عنوان مثال: پسندیده است که موقعیت مکانی‌ مرکز داده‌ی خود را در نقاطی دور از  فرودگاه انتخاب نمائید؛ زیرا هر چه مرکز داده به مکانِ فرودگاه نزدیکتر باشد، احتمال سقوط هواپیما در آن‌جا نیز بیشتر خواهد شد و این موضوع می‌تواند منجر به کاهش امنیت مرکز داده‌ ‌شود.

نکات بسیارِ دیگری وجود دارد که قبل از راه‌اندازی اتاق سرور باید در نظر داشته باشید. از همین جهت بهتر است با مشاورین و کارشناسان ما تماس بگیرید تا اطلاعات کامل‌تری را به دست آورید.

لازم است بدانید که برای احداث مرکز داده، تمامی دیوارها، سقف‌ها، کف‌اصلی و سایر موارد باید طبق اصول استاندارد ساخته شود تا ایمنی اتاق سرور ارتقاء یابد. در نظر داشته باشید که اندازه‌ی اتاق سرور با توجه به سرورهای موجود و تجهیزات شبکه نیز متفاوت خواهد بود. بنابراین، یک اتاق سرور می‌تواند به اندازه‌ی یک اتاق و یا به اندازه‌ی یک ساختمان و یا حتی بزرگتر از آن باشد.

ویژگی‌های اتاق سرور:

سایر ویژگی‌های اتاق سرور به شرح زیر می‌باشد. البته قبل از اجرای مرکز داده باید تمامی این ویژگی‌ها در نقشه‌ی‌ای که برای

Data Center طراحی شده است، آورده شود تا در زمانِ اجرای اتاق سرور مشکلی پیش نیاید.

اندازه‌ی اتاق سرور:

در ابتدا باید اندازه‌ی اتاق سرور را با توجه به تعداد سرورها و سایر تجهیزات شبکه‌، مشخص نمائید. همچنین ارتفاع اتاق سرور (ارتفاع کف تا سقف اصلی) نیز نکته‌ی مهمی می‌باشد که نباید فراموش شود.

در حالت ایده آل، سقف‌های فضا باید حداقل 2 متر و هشتاد سانت از زمین فاصله داشته باشند. بنابراین، سقف‌های مرتفع برای اتاق‌های سرور مناسب هستند. همچنین اگر بخواهید برای اتاق سرور خود از کف کاذب استفاده نمائید تا امکان اجرای کابل و راه حل‌های مدیریت کابل فراهم گردد، باید ارتفاع اتاق سرور را از کف کاذب اتاق سرور تا سقف اصلی در نظر بگیرید.

*نکته: اگر قصد دارید که در آینده سرورهای خود را گسترده‌تر نمائید بهتر است که در همان ابتدا فضایی را برای این کار در نظر بگیرید.

تهیه‌ی تجهیزات مورد نیاز برای اتاق سرور:

در مرحله‌ی بعدی باید با توجه به اتاق سرور و هدف کاربری خود، تجهیزات مورد نیاز شبکه را فراهم نمائید. بهتر است برای انجام این کار از متخصصانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند کمک بگیرید تا آن‌ها به شما بگویند که اتاق سرور شما به چه چیزهایی نیاز خواهد داشت. اینگونه از هدررفت بودجه نیز جلوگیری می‌گردد.

درب اتاق سرور:

یکی دیگر از ویژگی‌های اتاق سرور استفاده از درب‌های مناسب جهت کنترل تردد افراد می‌باشد. انتخاب درب مناسب برای اتاق سرور یکی از روش‌هایی است که مانع از ورود و تردد افراد غیر مسئول به مرکز داده می‌شود و امنیت اتاق سرور را ارتقاء می‌دهد.

درب اتاق سرور باید از ویژگی‌های کلی زیر برخوردار باشد. از جمله:

  • ضد حریق بودن.
  • ضد سرقت بودن.

استفاده از درب‌های ضد حریق:

همانطور که می‌دانید ساختار و متریال درب‌ها با یکدیگر متفاوت است. درب اتاق سرور شما نیز باید از متریال‌های استاندارد ساخته شده باشد. در این صورت درب اتاق سرور چنین قابلیتی را خواهد داشت تا در مدت زمان مشخصی در برابر حریق مقاوم باشد و بتواند از وسعت آتش‌سوزی جلوگیری نماید. همچنین درب‌های اتاق سرور باید دارای درزگیرهای سیلیکونی باشند تا از نفوذ دود و آتش جلوگیری کنند. جنس سیلیکونی آن باعث می‌شود که در برابر حریق مقاومت کند.

استفاده از درب‌های ضد سرقت:

درب‌های اتاق سرور نیز باید به گونه‌ای طراحی شوند که از ورود سارقین و خراب‌کاران به داخل اتاق سرور جلوگیری کنند. از همین جهت استفاده از درب‌هایی که دارای سیستم‌های قفل الکترونیکی آژیردار مجهز به کارت و کد هستند، پیشنهاد می‌گردند.

اندازه‌ی اتاق سرور,کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور شرکت کارنو,مرکزداده,

تهویه‌ی مطبوع اتاق سرور:

یکی از ویژگی‌های اتاق سرور، تهویه‌ی مطبوع آن می‌باشد. تهویه‌ی مطبوع اتاق سرور دارای سه وظیفه‌ی اصلی است. از جمله:

  • حفظ دمای ثابت در اتاق سرور.
  • کنترل رطوبت: همانطور که در قبل گفته شد، سرورها در محیط‌های مرطوب عملکرد خوبی ندارند.
  • فیلتراسیون هوا: گرد و غبار و سایر ذرات معلق در هوا می‌تواند طول عمر و قابلیت اطمینان تجهیزات محاسباتی را کاهش دهد.

به طور معمول، اتاق‌های سرورِ کوچکتر از کولرهای دیواری استفاده می‌کنند. برای اتاق‌های بزرگتر نیز واحدهای زیر سقف ترجیح داده می‌شود. شما باید سیستم‌های تهویه‌ی مطبوع اضافی را نصب کرده و به منبع تغذیه‌ی اضافی متصل نمائید. همچنین باید نظارت از راه دور را تنظیم نمائید تا در صورت خرابیِ سیستمِ تهویه‌ی مطبوع از آن آگاه شوید.

*نکته: دمای اتاق سرور باید تقریباً بین 20 تا 24 درجه سانتی‌گراد باشد. سرورهای مدرن در دماهای بالاتر کار می‌کنند، اما احتمال خرابی قطعات نیز افزایش می‌یابد.

سخن آخر:

ما در این مقاله سعی نمودیم که به ویژگی‌های اتاق سرور اشاره نمائیم. لازم است بدانید که هر قسمت از ویژگی‌های اتاق سرور دارای توضیحات زیادی می‌باشد و می‌تواند به صورت مقاله‌ای جدا ارائه گردد و تمام آنچه که در این مقاله به آن اشاره شد اختصاری از ویژگی‌های اتاق سرور بود. شما می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر منتظر به‌روزرسانی‌های بعدی ما باشید و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید.

همچنین می‌توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه این مقاله با ما به اشتراک بگذارید تا در اولین فرصت پاسخ شما را بدهیم.

امید است که این محتوا مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.