دیتاسنتر چیست

دیتاسنتر ها امروزه نقش پر رنگی در سازمان ها و همچنین کسب و کارهای اینترنتی خواهند داشت. پروتکل HTTP در دهه 90 میلادی ایجاد شد و به اشتراک گذاشتن فایل ها را در اینترنت، برای کابران بسیار راحت کرد. به همین علت از آن زمان روز به روز به تعداد کاربران اینترنت اضافه شد تا جایی که هم اکنون اکثر افراد جامعه با اینترنت سر و کار دارند. سادگی انتشار فایل ها و افزایش کاربران، باعث شده که حجم زیادی از داده ها در اینترنت به اشتراک گذاشته شوند و این موضوع پای مسائل تجاری را هم به دنیای اینترنت باز کرده است.

اکثر شرکت ها و سازمان ها به دنبال ایجاد یک وب سایت یا پایگاه داده ای تحت وب هستند تا خدمات خود را به صورت غیر حضوری و اینترنتی به مشتریانشان ارائه دهند. بدیهی است که برای این کار باید هزینه های زیادی برای استخدام افراد متخصص، تهیه وسایل مورد نیاز و … صرف شود. برای به حداقل رساندن این هزینه ها اکثر شرکت ها ترجیح می دهند از مرکز داده و یا Data Center استفاده کنند.

همانطور که گفتیم امروزه به دلیل استفاده گسترده از اینترنت تعداد دیتاسنتر ها رو به افزایش است. استفاده از Data Center ها به علت دارا بودن اینترنت پر سرعت، چندین سرور قدرتمند، سیستم برق قوی، سیستم خنک کننده و گرم کننده مناسب و کادر اجرایی با تجربه به تمام افراد و سازمان ها اجازه می دهند که وب سرور های خود را راه اندازی نمایند، و با در اختیار گرفتن فضای کمی در Data Center وب سایت خود را بسازند. حتی بعضی از شرکت ها یکی از سرور های دیتاسنتر را در اختیار گرفته و از راه دور به مدیریت و کنترل آن می پردازند.

به طور کلی به مجموعه ی سرور ها، تجهیزات ارتباطی، تجهیزات امنیتی و وسایل الکترونیکی به منظور ثبت و ارائه ی سرویس های شبکه ای دیتاسنتر گفته می شود. دیتاسنتر برای پردازش، ذخیره سازی، و همچنین نگهداری داده ها به کار برده می شود. در حال حاضر دیتاسنتر های زیادی راه اندازی شده اند که بعضی از آن ها در اختیار عموم قرار می گیرند و برخی دیگر مختص سازمان های خاصی می باشند.

Data Center های برتر دنیا شامل موارد زیر می باشند:

دیتاسنتر شرکت مایکروسافت

این دیتا سنتر 65 هزار متر مربع مساحت دارد و دارای 1 میلیون سرور می باشد. این سرور ها به واحد های 1500 یا 2500 تایی دسته بندی شده اند.

دیتاسنتر گوگل

شرکت گوگل دارای 13 دیتاسنتر در تمام نقاط دنیا می باشد و به همین علت گفته می شود که بزرگترین Data Center جهان متعلق به این شرکت است. تعداد سرور های شرکت گوگل مشخص نیست زیرا این شرکت هرگز آمار دقیق تعداد سرور هایش را منتشر نمی کند.

انواع دیتاسنتر,بزرگترین Data Center جهان,دیتاسنتر شرکت مایکروسافت,

ساختار کلی دیتاسنتر ها

  1. تجهیزات برق پشتیبان

دیتاسنتر ها باید 24 ساعته در حال ارائه سرویس به کاربران باشند. از این رو در صورتی که سیستم تامین برق تجهیزات با اختلال مواجه شود فرایند سرویس دهی متوقف خواهد شد. به همین علت یک سیستم پشتیبان نیاز است تا اگر برق مصرفی قطع شد، در کار سرور ها اختلال ایجاد نشود.

  1. تجهیزات فیزیکی

معمولا ساختمان دیتاسنتر ها دارای سقف بلند هستند زیرا اکثرا از سرور های دسکتاپی در آن ها استفاده می شود. این موضوع باعث می شود که فضا برای قرار دادن تعداد سرور بیشتر باز شود و به تهویه بهتر هوا هم کمک می کند. دیتاسنتر ها مسیر مشخصی برای عبور کابل ها دارند و همچنین از تجهیزاتی مثل سیستم تهویه مناسب، سقف کاذب و کف کاذب، سیستم اعلام حریق و … برخوردار می باشند.

  1. تجهیزات ذخیره سازی

دستگاه ذخیره سازی به شبکه متصل است و تمام دستگاه ها می توانند از آن استفاده کنند.

  1. تجهیزات بکاپ گیری

به دلیل اهمیت اطلاعات و داده ها حتما باید چندین نسخه پشتیبان از آن ها در جای امن وجود داشته باشد.

دیتاسنتر گوگل,کاربرد دیتاسنتر,انواع دیتاسنتر,

دیتا سنتر ها به چند دسته تقسیم می شوند؟

کاربرد دیتاسنترها در گروه های زیر دسته بندی می شوند:

  1. مرکز داده های سازمانی و تجاری
  2. مرکز داده های خصوصی
  3. ارائه دهنده های سرویس
  4. مرکز داده های اینترنتی
  5. مرکز داده های Extranet
  6. مراکز داده محلی

مهم ترین قسمت هر سازمان بخش فناوری اطلاعات آن است زیرا در عملکرد سازمان نقش بسیار مهمی دارد. سازمان های مختلف برای پیشبرد اهداف خود به سیستم های پردازش داده نیاز دارند و در صورت اختلال در کار آن ها، کل شرکت دچار مشکل خواهد شد. به همین علت برای جلوگیری از هرگونه مشکل در بخش فناوری اطلاعات باید یک زیرساخت مناسب طراحی کرده و به امنیت داده ها بسیار دقت شود. با توجه به موارد ذکر شده، بهترین راه حل برای حفظ امنیت اطلاعات استفاده از Data Center می باشد.