درباره مرکز داده چه میدانید

گروه تحقیق و توسعه کارنو در این مقاله سعی کرده است، تا اطلاعات مهمی را در مورد مراکز داده در اختیار خوانندگان قرار دهد، این اطلاعات مناسب و کاربردی هستند، و تمامی اطلاعات آورده شده صحیح و از منابع معتبر می باشند، هم اکنون در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی را در مورد مراکز داده به دست آورید.

مرکز داده شامل فضا یا سازه ای است، که در یک یا چند ساختمان قرار دارد. در واقع می توان گفت که مراکز داده، مراکز اصلی سیستم های کامپیوتری و اجزای مربوط به آن هستند. این اجزا شامل: سیستم های ذخیره سازی، پردازنده های پیشرفته، خنک کننده ها، سخت افزارها و تجهیزات مخابراتی می باشند.

سیر تحول ساخت مرکز داده یا دیتاسنتر

همانطور که شاید بدانید قبل از به وجود آمدن رایانه ها، بشر از کاغذ و قلم برای پردازش اطلاعات و ذخیره سازی آن استفاده می نمود. اما پردازش کردن اطلاعات از این روش زمان زیادی را می گرفت و نیروی انسانی قادر نبود به صورت بی وقفه و 24 ساعته به کار ثبت اطلاعات به روش سنتی بپردازد. با گذر زمان و همچنین با زیاد شدن نیاز بشر رایانه ها به وجود آمدند و کار پردازش اطلاعات را تا حد زیادی آسان نمودند.

در دهه های 50 تا 60 میلادی هیچ گونه دیتاسنتری وجود نداشت، و مرسوم بود که در آن زمان از رایانه های چند منظوره استفاده شود. رایانه هایی وجود داشت که مدل آن CDC6600 بود، که در زمان اکنون به عنوان ابر رایانه از آن یاد می شود. این ابر رایانه ها می توانند حجم بالایی از اطلاعات را پردازش کنند و این حجم تا 40 مگاهرتز هستند.

بین دهه های 70 تا 80 میلادی رایانه ها با قدرت بیشتری در اختیار افراد قرار گرفتند، این قدرت از حد معمول فراتر رفت، به اندازه ای که نبود رایانه در زندگی افراد غیر ممکن می نمود.

با گذشت زمان چون دیگر ابر رایانه ها پاسخگوی نیاز افراد نبودند، احساس نیاز به مراکز داده یا دیتاسنتر ها به وجود آمد.

بعد از سال 1990 دیتاسنترها و مراکز داده به شکلی سازمان یافته و رسمی کار خود را آغاز نمودند. به همین جهت در این زمان افراد شاهد بالا رفتن حد تقاضا در زمینه ی تجهیزات سخت افزاری، نیروی برق و خنک کننده ها بودند. در همین زمان بود که مجازی سازی (virtualization) به وجود آمد و استفاده از خنک کننده ها و برق منجر به کاهش 80 درصد فضایی شد که توسط رایانه ها اشغال شده بودند.

شرح وظیفه مرکز داده

مراکز داده به اشکال گوناگونی و با هدف های خاصی ساخته می شوند. به زبان ساده دیتاسنتر فضایی است، که تمامی تجهیزات شبکه ای و محاسباتی با هدف پردازش، ذخیره سازی، پخش، جمع آوری یا امکان رسیدن به حجم بالای اطلاعات و داده ها در آن قرار گرفته اند.

دیتاسنتر این قابلیت را دارد، که در کمترین زمان حجم گسترده ای از تبادل اطلاعات را انجام دهد. در عصر ارتباطات و جامعه مدرن، این دیتاسنترها هستند که برقراری ارتباطات، پردازش آن ها و همچنین ذخیره سازی را انجام می دهند.

اجزای تشکیل دهنده دیتاسنترها

یک دیتاسنتر شامل مواردی است، که در زیر به آن اشاره نموده ایم، از جمله:

  1. روترها (routers)
  2. سوئیچ ها(switches)
  3. فایروال ها(firewalls)
  4. سیستم های ذخیره سازی
  5. سرورها(servers)
  6. سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری
  7. سیستم های کنترل و مانیتورینگ
  8. سیستم های امنیت مرکز داده

انواع مرکز داده

در حالت کلی 4 نوع دیتاسنتر وجود دارد، که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.

  1. دیتاسنترهای شرکتی(Enterprise data centers):

محل قرارگیری این نوع از دیتاسنترها معمولا در خود مجموعه ای است، که از آن استفاده می شود. این نوع دیتاسنترها به صورت انحصاری بوده و متعلق به شرکت استفاده کننده می باشد. این مراکز داده توسط مجموعه های بزرگ، شرکت ها و سازمان ها برای کاربران و اهداف خاص خود راه اندازی می شوند.

  1. خدمات مدیریت دیتاسنتر(managed services data centers):

این نوع از دیتاسنترها و مراکز داده توسط شخص سوم یا یک شرکت ارائه کننده خدمات اداره می شوند، و شرکت مربوطه می تواند به جای خریداری تجهیزات و زیرساخت های مرتبط  این دیتاسنترها را اجاره نماید.

  1. دیتاسنتر اشتراکی(co-location data center):

همانطور که از اسم این نوع دیتاسنتر مشخص است، یک شرکت می تواند بخشی از فضای دیتاسنتر را که متعلق به شرکت یا مجموعه ی دیگری می باشد را در همان محل یا محل دیگری اجاره نماید. شرکتی که اجرا کننده است، می تواند میزبان تمام زیرساخت ها اعم از ساختمان، پهنای باند، خنک کننده، تهویه و غیره باشد، در صورتی که شرکت ارائه کننده مسئولیت اجزایی همانند سرورها، سیستم های ذخیره سازی و فایروال ها را بر عهده خواهد داشت.

  1. دیتاسنترهای فضای ابری(cloud data centers):

این نوع از دیتاسنترها هیچ گونه موقعیت مکانی ای ندارند و تمامی داده ها و نرم افزارها توسط یک شرکت ارائه دهنده خدمات فضای ابری مدیریت می شود. اگر بخواهیم چند مورد را در این زمینه مثال بزنیم می توانیم به شرکت خدمات شبکه آمازون(AWS)، مایکروسافت(Azure)، یا سرویس های ابری IBM اشاره نماییم.

از دیتاسنتر یا مراکز داده در چه مکان هایی استفاده می شود؟

تمامی شرکت ها و سازمان هایی که در حال فعالیت هستند به دیتاسنتر نیاز خواهند داشت. از جمله:

  • سازمان های دولتی
  • شرکت ها و مراکز مخابراتی
  • مراکز آموزشی و دانشگاه ها
  • کسب و کارهای آنلاین
  • بانک ها و موسسات مالی
  • شرکت های ارائه خدمات شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک و گوگل
  • وغیره

انواع مرکز داده,دیتاسنترها,شرکت فنی و مهندسی کارنو,

حقایقی در مورد مراکزداده

در حال حاضر بیش از 87 میلیون متر مربع از فضای زمین را دیتاسنترها اشغال کرده اند.

دیتاسنتر سیتادل در ایالات نوادا که در شهر تاهارینو قرار دارد، یکی از بزرگترین دیتاسنترهای جهان واقع در آمریکا است. این مرکز داده بیش از 2 میلیون متر مربع وسعت دارد و نزدیک کمپانی تسلا ساخته شده است. می توان گفت این دیتاسنتر یکی از بزرگترین دوستداران محیط زیست است، زیرا توسط انرژِی تجدید پذیر کار می کند.

گوگل با بیشترین مقیاس دقت و کارآیی و همچنین اطلاعات و زیر ساخت های به روز و دقیق، بین شرکت های دیگر همچون مایکروسافت در صنعت دیتاسنتر پیشرو است. اما می توان گفت بیشترین تعداد سرور متعلق به شرکت مایکروسافت است، که بیش از یک میلیون سرور دارد. شرکت فیس بوک نیز از نظر تعداد سرور ها در جایگاه بعدی قرار گرفته است.

شرکت فنی و مهندسی کارنو، با توجه به دانش و تجربه ی خود در صنعت IT می تواند، در طراحی و راه اندازی سازی دیتاسنتر مطابق با استانداردهای جهانی به مشتریان خود کمک شایانی کند.

ما سعی خواهیم کرد تا در مقالات آینده اطلاعات جامع تری را در مورد مراکز داده در اختیارتان قرار دهیم، امیدواریم که این محتوا مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.