اتاق سرور چیست

اتاق سرور چیست ؟ در حال حاضر اتاق سرور را مکانی می دانند که برای زمینه هایی چون حفظ کردن سرورها، سوییچ ها و همچنین روترها و هر تجهیزاتی که به این موارد ربط داشته باشد ایجاد شده است معمولا اتاق سرور را در شکل های متنوع و مختلفی ساخته اند.

اتاق سرور اتاقی است که در آن هر گونه تجهیزاتی که در ارتباط با شرایط لازم محیطی و عملکردی در زمینه سرورها ضروری است به کار می برند.

وظایف اتاق سرور چیست

هر سازمانی معمولا وظایف خاصی دارد و وظیفه سرویس دهی به کارکنان در سازمانها به عهده سرور است. در مراکز داده ای که وجود دارد معمولا تجهیزات متنوعی به کار برده می شود و هر کاری که در این مرکز انجام می شود برای کارکرد درست تر سرورها نصب شده و وظیفه ای که این مرکز دارد این است که مکان سالمی را برای سرورها فراهم کرده و تجهیزات مرتبط با سرورها آسیبی نبیند و از این طریق ضامن عملکرد مناسب آنها باشد.

اگر بخشی از این اتاق کارکرد درست خود را انجام ندهد و مشکل ساز شده و احتمال اینکه کار همه سازمان دچار اختلال شود زیاد است و این اختلال نیز به اطلاعات موجود آسیب جدی وارد می کند.

مرکز داده می تواند کاربردهای ویژه دیگری نیز داشته باشد که یکی از این کاربردها سرویس دهی هایی به افراد و شرکت هایی است که از خود سازمان خارج هستند. معمولا مجموعه هایی چون بانک ها، شرکت هایی که در زمینه تلفن همراه فعالیت دارند، شرکت های بزرگ بیمه، هر نوع سازمان دولتی و حتی فروشگاه هایی که فعالیتشان به صورت اینترنتی است سعی می کنند به مجموعه های بیرون از خود شرکت نیز سرویس های ویژه ارائه دهند. خدمات و سرویس های ارائه شده نیز شامل وب یا استفاده کردن از اپلیکیشن های موبایلی است.

اهمیت های اتاق سرور

امروزه یک شرکت هر اطلاعاتی که دارد در اتاق سرور آن حفظ می شود و برای اینکه این اطلاعات امنیت خاص خود را داشته باشند سعی می شود در ذخیره سازها از آنها محافظت شود. اطلاعات هر شرکت و سازمانی می تواند شامل هر داده ای باشد که در مدت چندین سال به دست آمده و در خیلی موارد این اطلاعات شامل هر گونه اطلاعات مالی و بانکی می باشد و  در صورت از بین رفتن این اطلاعات ضرر زیادی متحمل افراد و شرکت ها می شود. در خیلی موارد اسنادی که به صورت الکترونیکی وجود دارد در این اتاق نگهداری می شوند و سوابق اطلاعاتی یک شرکت در طول چندین سال در این مکان به طور ایمن حفاظت می شود. مطرح شدن همین مسائل است که اهمیت استفاده از اتاق سرور را نشان می دهد.

اهمیت اتاق سرور برای شرکت هایی بیشتر مطرح است که به بیرون نیز سرویس هایی ارائه می دهند و در صورت هرگونه قطع شدن سرویس، ضررهای مالی متوجه این شرکت ها می شود، مثلا اگر تلفن همراه به صورت کامل دچار قطعی و مشکل شود ضرر زیادی به این شرکت وارد می شود.

در حال حاضر و با توجه به کارکردی که تکنولوژی ها در دنیای امروز دارند تمام کارهایی که یک سازمان انجام می دهد در نهایت به کامپیوتر ربط پیدا می کند و هر گونه قطعی و مشکلی که برای زمینه نرم افزارهای حسابداری و … در درون سازمان انجام شود کار سازمان را دچار مشکل می کند.

اگر برای شرکتی این اتفاق بیفتد هم نیروهای موجود در آن سازمان برای مدتی بیکار شده، هم ارباب رجوع های زیادی به مرکز مراجعه کرده و کارشان انجام نمی شود و حجم زیادی از آنها با مشکل مواجه می شوند و با ایجاد این مشکلات شکایت کردن از سازمان نیز افزایش می یابد.

اتاق سرور,اهمیت اتاق سرور,اهمیت های اتاق سرور,

اجزای موجود در اتاق سرور چیست

اتاق سرور قسمت های مختلفی دارد و شامل اجزای ویژه ای است که به آنها اشاره می کنیم:

بخش ساختمانی

بخش ساختمانی در این اتاق هم به ساختمان و هم به ابنیه اتاق مربوط می شود. در این قسمت نیز چند بخش قرار دارد که شامل دیوارهای اتاق سرور و درب اتاق سرور می شود، همچنین اتاق سرور دارای کف کاذب و سقف کاذب است که در این بخش قرار می گیرد، بخش چاه ارت نیز در این قسمت است.

این بخش ساختمانی ایمنی زیادی برای آن در نظر گرفته شده است و سعی شده در برابر هر گونه آسیب و حادثه ای که احتمال دارد پیش آید مقاوم باشد.

برق موجود در اتاق سرور

برقی که برای مرکز داده تأمین می شود از این قسمت ایجاد می شود، قسمت برق موجود در این زمینه شامل هر گونه تجهیزاتی است که به برق و کابل های موجود در این زمینه ربط دارد. در این قسمت کابل های برق، سیستم برق اضطراری که موجود است، منابع برقی که بدون وقفه فعالیت می کنند، تابلوهای برقی که برای توزیع اتاق سرور در نظر گرفته شده قرار می گیرد.

برای اینکه ایمنی لازم در این مورد رعایت شود بهتر است که تجهیزات به کار برده شده در این زمینه در اتاق برق و بیرون از اتاق سرور نصب شوند.

تأسیسات موجود در اتاق سرور

تأسیساتی که در اتاق سرور قرار می گیرند به این منظور نصب می شود که هم سلامت اتاق بهتر حفظ و هم کارآیی آن نشان داده شود.

تأسیسات موجود در این زمینه سیستم سرمایشی را شامل می شود، همچنین سیستم های لازم برای اطفاء حریق و اعلام آن در این قسمت قرار می گیرد، هر گونه سیستمی که برای دوربین های مدار بسته به کار برده می شود و سیستم کنترل و مانیتورینگ اتاق سرور چون کنترل تردد به اتاق سرور در این مکان نیز قرار دارد.

در این قسمت سعی شده که کپسول لازم برای اطفاء حریق و کمپرسور در بیرون از اتاق باشد و سنسورهایی که برای دود تعیین شده اند در درون اتاق استفاده شود.

تجهیزات قرار گرفته در اتاق سرور چیست

رک اتاق: همه تجهیزاتی که در اتاق سرور وجود  دارد برای اینکه آسیبی نبیند و نظم بیشتری داشته باشد در رک ها قرار می گیرند، این رک ها را در اندازه و ابعاد مختلفی ایجاد کرده اند و مدلی که در حال حاضر در این زمینه کاربرد بیشتری دارد مدل رک ۴۲ یونیت با عمق ۱۰۰ است.

سرور: این قسمت دستگاه اصلی مرکز داده است و هر گونه خدماتی که وجود دارد از راه این سرورها شکل می گیرد

روتر: روتر وظیفه دارد که مسیردهی را مشخص کند و هم بین سرورهای درون اتاق و بیرون از اتاق ارتباط ایجاد می کند.

سوییچ شبکه: ارتباط دادن داخلی سرورها به عهده این قسمت است، همچنین سعی می شود میان سرورها و تجهیزاتی چون روتر ارتباط برقرار شود.

فایروال: در مرکز داده ها معمولا سرقت اطلاعات موجود رخ می دهد و در این زمینه خیلی مواقع مشکلاتی شکل می گیرد. برای اینکه از این اتفاق جلوگیری شود این دستگاه نصب می شود.

دستگاه ذخیره کردن اطلاعات: در هر شرکت و زمینه مرتبط به کامپیوتر معمولا پیش می آید که آسیب هایی نرم افزاری و سخت افزاری رخ می دهد، با استفاده کردن از دستگاه ویژه ای برای ذخیره سازی اطلاعات اگر یک سری از اطلاعات از بین رفت می توان مجدد آنها را بازیابی کرد.

نصب کردن این تجهیزات به طور منظم شکل می گیرد تا در صورتی که دسترسی به این دستگاه ها مدنظر باشد به آسانی بتوان آن را انجام داد.

کابل کشی ارتباطی: دربردارنده همه ارتباطات کابلی است که بین تجهیزات با محیط بیرون برقرار است. کابل هایی ارتباطی از نوع مخابراتی، شبکه و … هستند.

بخش نرم افزاری اتاق: این بخش شامل لایه سرویس دهنده به کاربران می باشد. در قسمت اول سیستم های عامل نصب شده، سپس بر اساس نرم افزار مخصوص  استفاده شده سیستم عاملی که در نظر گرفته می شود، بعد از آن می توان نرم افزارهای موجود و سرویس های موجود را راه اندازی کرد.

در اتاق سرور تجهیزات مختلفی نصب می شود و برای اینکه هر تجهیزاتی عملکرد خاص خود را داشته باشد باید شرایط محیطی ویژه ای ایجاد شود.

در دیتاسنتر و مرکز داده شرایط دمایی موجود اجازه نمی دهد که کاربر حضور مداومی در این مکان داشته باشد و همچنین اگر به طور مداوم تردد در این مکان ها وجود داشته باشد احتمال وجود گردو  غبار و ایجاد خرابی زیاد است. برای اینکه از این مشکلات جلوگیری شود معمولا دسترسی به سیستم های عامل در اتاق سرورها از راه دور و از طریق ریموت انجام می شود.