آموزش سوکت زدن کابل شبکه

سوکت زدن کابل شبکه و متصل شدن کانکتور RJ45 به کابل شبکه، یکی از اصلی ترین کارهای سخت افزاری که هنگام شروع بکار و نصب شبکه های کامپیوتری انجام می ‌گردد. حساسیت کار آنقدر بالاست که جابجایی یک سیم می ‌تواند روی کل شبکه اثر بگذارد، همین سبب می ‌شوید تا شما با مفاهیم انواع کابل شبکه و طریقه سوکت زدن RJ45 کابل شبکه آشنایی یابید.

برای سوکت زدن کابل شبکه نیازمند موارد زیر هستیم:

  • کابل شبکه: که حضور آن الزامی است، اینکه کابل از چه نوعی باشد تصمیم خود شماست
  • کانکتور یا سوکت RJ45
  • روکش سوکت RJ45
  • استریپر که قطع کننده کابل است تا روکش کابل رها شده و سیم ها آزاد شوند
  • آچار شبکه: همان وسیله ای که باعث پانچ شدن کابل شبکه زیر کانکتورهای سوکت RJ45 می ‌شود.
  • تستر شبکه: نشانگر آن است که آیا کابل سوکت مورد استفاده صحیح کار می کند یا خیر

بسیاری از افراد بنا به شرایط کار از کاور سوکت شبکه استفاده نمی ‌کنند، علت استفاده از کاور سوکت شبکه آن است که کابل و سوکت در معرض آسیب های کمتری قرار گیرند.

استفاده از استریپر بجای سیم چین یا تیغ موکت بری ابزاری بسیار حرفه ای تر برای سوکت زدن کابل است، زیرا که استریپر تنها در ۳ ثانیه کابل شبکه را برش خواهد داد و روکش آن را جدا می ‌کند، ناگفته نماند که بسیاری از آچارهای شبکه خود مجهز به استریپر هستند.

آموزش سوکت زدن کابل cat6,آموزش سوکت زدن کابل شبکه,آموزش سوکت زدن کابل شبکه کراس,

درباره سوکت یا کانکتور RJ45

سوکت RJ45 که آن را با نام های سوکت 8P8C یا  8Psition 8Conductor هم می ‌شناسیم، ابزاری است برای متصل نمودن کابل شبکه به تجهیزات شبکه. سوکت RJ45 دارای ۸ تیغه است که باعث نگهداری ۸ سیم کابل زیر این تیغه می ‌شود. به این شکل که هنگامی که شما کابل را در زیر سوکت پانچ می ‌کنید تیغه های سوکت RJ45 با این سیم ها ارتباط برقرار کرده و به آن وصل می ‌شود، البته شکل تیغه هایی که از آن نام برده شد می ‌تواند به شکلی باشد.

هنگامی که به سوکت RJ45 را نگاه می ‌کنید اگر زاویه دید شما طوری باشد که پایه های فلزی آن دیده شود، نخستین پین از سمت چپ شروع می ‌شود، این مساله بسیار حائز اهمیت است چرا که باید سیم ها را باید بنا بر شماره گذاری انجام شده وارد سوکت کنید.

درباره کابل شبکه

قبلا راجع‌ به کابل شبکه به تفصیل سخن گفته شد، اما کابل های پر فروش در حال حاضر کابل شبکه Cat 5e ، Cat 6 هستند، طریقه سوکت زدن این دو کابل بایکدیگر تفاوتی ایجاد نمی ‌کند بلکه شما بسته به نوع محل استفاده خود باید از هرکدام از آن ها بهره بگیرید، نکته حائز اهمیت در این جا این است که در صورت استفاده از کابل هایی با ۴سیم فقط تا سرعت ۱۰۰ مگابیت در ثانیه سرعت پردازش دارید، در صورتی که اگر از کابل هایی با ۸ سیم استفاده کنید سرعت شما تا ۱گیگ و حتی ۱۰ قابل افزایش است.

انواع کابل شبکه,سوکت زدن کابل شبکه,قیمت کابل شبکه,

رنگ بندی کابل شبکه

در حالت کلی دو استاندارد برای رنگ بندی سیم ها وجود دارد یکی استاندارد T-568A و دیگری T-568B از لحاظ کارکرد بین آن ها تفاوتی وجود ندارد تنها تفاوت آن ها در رنگشان است.

استاندارد T-568A

استاندارد مورد استفاده در کانادا است و پین یک به رنگ سفید-سبز است.

T-568B

استاندارد پر کاربرد تری است بخصوص در ایران

نکته‌ای که شاید گفتن آن خالی از لطف نباشد این است که: ارقام فرد یعنی ۱،۳، ۵، ۷ همگی سفید رنگ اند، بطور مثال پین یک سفید، نارنجی است، پین۳ سفید، سبز و …

برای متصل شدن کامپیوتر به مودم لازم است که دو طرف شبکه عینا پانچ شوند، اما اگر می ‌خواهید یک کامپیوتر را به دیگری یا یک سوئیچ را به سوئیچ دیگر ربط بدهید لازم است که از کابل شبکه کراس بهره بگیرید. چرا که کابل شبکه کراس در هر دو یکی از استانداردهایی که در بالا از آن نام بردیم را داراست.

کابل شبکه کراس چیست؟

از واژه‌ ی انگلیسی کراس اور Crossover گرفته شده، زمانی استفاده می ‌شود که قصد داشته باشیم بین دو دستگاه شبیه به هم تبادل اطلاعات کنیم. پس دقت داشته باشید اگر خواستید دو کامپیوتر را بطور مستقیم از طریق کابل شبکه به هم وصل کنید، هنگام سوکت زدن کابل به فرستنده گیرنده توجه لازم را داشته باشید.

کارت شبکه ۱ و۲ بایکدیگر تفاوتی ندارد، این بدین معنی است که اگر پایه یک در یک کامپیوتر فرستنده باشد همین پایه در کامپیوتر دیگری نیز فرستنده است. اما اگر شما می ‌خواهید تبادل بین دو کامپیوتر انجام دهید لازم است فرستنده را به گیرنده متصل کنید و بالعکس، پس در چنین مواقعی باید از کابل شبکه کراس استفاده کنید، با اینکه با پیشرفت علم، تجهیزات شبکه بسیار هوشمند شدند و نقش کابل کراس کمرنگ شد اما هنوزم در برخی مواقع از آن استفاده می ‌شود.

سوکت زدن کابل شبکه

پیش از هرگونه اقدامی لازم است که کاور سوکت را از کابل شبکه رد کنید، چون بعد از انجام عملیات دیگر قادر به انجام این کار نخواهید بود.

کاور سوکت RJ45 نقش بسیار مهمی دارد بخصوص در جاهایی که قرار است کابل شبکه بسیار مورد استفاده قرار گیرد، پس کاور کردن سوکت برای جلوگیری از آسیب های احتمالی بسیار مهم است.

نخستین گام در سوکت زدن کابل این است که سیم های داخل کابل را قطع کنید، برای این کار از استریپر استفاده کنید، کابل را ما بین تیغه و نگهدارنده گذاشته و استریپر را بچرخانید، دو یا سه دور چرخاندن برای بریدن کابل کافی است، دقت کنید بیش از حد نیاز نچرخانید چون ممکن است سبب آسیب به سیم های زیر روکش شود، همچنین دقت داشته باشید کابل را بیش از مقدار نیاز لخت نکنید، زیرا اگر سیم ها بیش از حد معمول بیرون بزنند، دیگر روکشی ندارند و بسیار آسیب پذیرند.

پس از جدا کردن روکش سیم، سیم ها دو به دو به هم گره می خورند، به این دلیل که می خواهند اثر نویز را نابود کنند، پس بهتر است سیم ها را از یکدیگر جدا کرده و کاملا آن را صاف کنید. تا موقع جا زدن در سوکت دچار مشکل نشوید، بهتر است که اندازه سیم هارا یکی کنید.

رنگی بندی سیم ها را سعی کنید رعایت کنید. برای آنکه مطمئن شوید هر سیم درست در جای خود قرار گرفته، بعد از پانچ کردن کابل را بکشید تا اطمینان یابید که از جای خود در نخواهند آمد.

کابل شبکه چیست؟,کابل شبکه کراس چیست,آموزش سوکت زدن کابل cat6,

تستر کابل شبکه چیست؟

بعد از سوکت زدن کابل شبکه، باید از سلامت کابل شبکه اطمینان حاصل پیدا کنید، برای این کار دستگاه مخصوصی به نام تستر کابل شبکه وجود دارد، این دستگاه دارای دو ورودی بوده که سوکت های RJ45 وارد آن خواهند شد. بعد از قرار دادن دو سر کابل در جک ها دستگاه را روشن می ‌کنیم، روی تستر ۱۸ لامپ LED برای نمایش چگونگی وضعیت کابل ها تعبیه شده، که در دو ردیف ۹ تایی قرار گرفته اند. شماره ۱تا ۸ باعدد نشانه گذاری شده و لامپ شماره ۹ هم باحرف لاتین G نشان داده شده. که مخفف شده‌ی کلمه‌ی Ground است.

اگر کابل سالم باشد و صحیح کار کند لامپ های دو طرف کابل با یکدیگر روشن می ‌شوند. نوعی از تستر ها وجود دارند که کنترل گر سرعت و قطعی در شبکه اند، اما بسیار گران اند.

بیشتر تستر ها با باتری ۹ولتی کار می ‌کنند، بنابراین دقت داشته باشید که برای روشن شدن لامپ های LED باتری ها شارژ داشته باشند، دقت کنید که هر دو سر کابل شبکه به تستر متصل باشد.