آشنایی با نحوه استاندارد سازی اتاق سرور

استاندارد سازی اتاق سرور

استاندارد سازی اتاق سرور در سازمان ها به عنوان یکی از اصلی‌‎ترین فعالیت‌هایی به شمار می‌رود. به هر میزانی که سازمان‌ها در رابطه با این موضوع هزینه کنند در آینده می‌توانند از ضررهای مالی زیاد جلوگیری کنند. برای به وجود آوردن امنیت در اتاق سرور باید به سه اصل اساسی از قبیل availibility, integrity, confidentiality توجه کرد. این مساله به این معنی‌ست که کاربران می‌توانند با آرامش خیال و بدون اینکه از لحاظ امنیتی احساس خطر نمایند، در هر مکان و هر زمان که بخواهند به اطلاعات خود آنها که محرمانه بودن آن تضمین شده است، دسترسی پیدا کنند.

 

استاندارد اتاق سرور,استاندارد سازی اتاق سرور,استانداردهای اتاق سرور,

استاندارد سازی اتاق سرور خود را به گروه فنی و مهندسی کارنو بسپارید.
021-88486300
051-37603760

استاندارد اتاق سرور,استاندارد سازی اتاق سرور,استانداردهای اتاق سرور,

در ابتدا باید بدانید که اتاق سرور استاندارد چه قابلیت‌هایی را دارا هستند و آیا دسترسی به اطلاعات درست در قسمت فناوری اطلاعات برای افراد میسر است یا خیر. به همین علت در متن پایین به نکاتی در رابطه با استانداردسازی اتاق سرور اشاره خواهیم کرد.

مراحل اصلی استانداردسازی اتاق سرور به شرح زیر است:

1. ارزیابی وضعیت موجود:

  • در ابتدا باید وضعیت موجود اتاق سرور از نظر ابعاد، ساختار، تجهیزات و عملکرد شبکه ارزیابی شود.
  • برای این کار می توان از متخصصان این زمینه استفاده کرد.

2. تعیین نیازها:

  • با توجه به ارزیابی انجام شده، باید نیازهای اتاق سرور از نظر فضایی، تجهیزاتی و عملکردی تعیین شود.
  • در این مرحله باید مواردی مانند تعداد کاربران شبکه، نوع و تعداد سرورها، نیاز به فضای ذخیره سازی و نیاز به پهنای باند شبکه در نظر گرفته شود.

3. انتخاب استانداردهای مربوطه:

  • برای استانداردسازی اتاق سرور باید از استانداردهای معتبر بین المللی مانند ANSI/BICSI 002، TIA-942 و ISO 14644 استفاده شود.
  • این استانداردها راهنمایی های جامعی را در مورد مکان یابی، طراحی، کابل کشی، تجهیزات و امنیت اتاق سرور ارائه می دهند.

4. طراحی و پیاده سازی:

  • با توجه به نیازها و استانداردهای انتخاب شده، باید طرحی برای استانداردسازی اتاق سرور تهیه شود.
  • این طرح باید شامل مواردی مانند نقشه اتاق سرور، لیست تجهیزات مورد نیاز، مشخصات کابل کشی و سیستم های برق رسانی و تهویه مطبوع باشد.
  • پس از تایید طرح، باید اقدام به پیاده سازی آن کرد.

5. تست و عیب یابی:

  • پس از پیاده سازی طرح استانداردسازی، باید تمامی سیستم ها و تجهیزات به طور کامل تست و عیب یابی شوند.
  • برای این کار می توان از ابزارها و متخصصان مربوطه استفاده کرد.

6. مستندسازی:

  • در مرحله پایانی، باید تمامی اطلاعات مربوط به استانداردسازی اتاق سرور مستندسازی شود.
  • این مستندات باید شامل طرح استانداردسازی، مشخصات تجهیزات، نتایج تست و عیب یابی و سایر اطلاعات مربوطه باشد.

مکان اتاق در استاندارد اتاق سرور

استاندارد اتاق سرور ویژگی های خاصی دارد. مکانی که برای اتاق سرور در نظر می‌گیرند معمولا در طبقه‌های پایین سازمان است. چنانچه اتاق سرور در آغاز فعالیت در طبقات دیگر ساختمان مستقر شده باشد این امکان فراهم است که بخش مربوطه را در برابر خطرات طبیعی مانند زلزله و… مقاوم کرد اما این کار هزینه‌های نسبتا زیادی را برای سازمان در بر دارد. فعالیت‌هایی که می‌توان برای استحکام و استانداردسازی اتاق سرور انجام داد به شرح زیر است:

  • عایق بندی سطوح اتاق به وسیله لایه‌های سیمانی،
  • ایجاد لایه ای از مواد ضد آتش بر روی لایه سیمانی،
  • به وجود آوردن کف کاذب و سقف کاذب برای عبور دادن لوله‌های ضد حریق،
  • پوشش دهی دیوار، سقف و در،
  • قرار ندادن پنجره در اتاق سرور به علت‌های امنیتی،
  • رعایت کردن ارتفاع استاندارد تا سقف که 2 متر و 70 سانتی متر است،
  • استفاده کردن از درهایی که ضد سرقت و آتش سوزی هستند،
  • استفاده از کف پوش کاذب که جنس آن آنتی استاتیک است،
  • تهیه یک سیستم به منظور تهویه محیط اتاق سرور.

با ایجاد گرد و غبار بر روی دستگاه‌ها و ایجاد شدن یک لایه اضافی بر روی آن، خنک کردن آنها با مشکل مواجه می‌شود و همین عامل سبب خراب شدن زود هنگام دستگاه می‌گردد. بنابراین استفاده کردن از سیستم‌های تهویه به منظور استاندارد سازی اتاق سرور یکی از فعالیت‌های ضروری‌ست.

 

سیستم مقابله با آتش سوزی در استاندارد اتاق سرور

در اتاق سرور باید سیستمی به منظور اطفاء حریق در قسمت های مختلف مانند درون رک، وسایل برقی درونی و … سنسورهایی به منظور تشخیص درست آتش سوزی نصب گردد. استفاده نکردن از کابل و یا سیستم خنک کننده در قسمت‌های یکسان از قیبل سقف و کف هم باید رعایت گردد.

نکات مهم نصب دوربین کنترل در استاندارد اتاق سرور

یکی از مهم‌ترین کارهایی که برای استاندارد سازی دیتاسنتر و اتاق سرور باید انجام شود استفاده از دوربین‌های کنترل کننده است. این دوربین‌ها به صورت تمام وقت اتاق سرور را تحت نظر داشته و از بروز خطرات احتمالی به صورت جدی خودداری می‌کند. بنابراین توجه به این مورد هم می‌تواند در مواردی از جمله سرقت اطلاعات، از بین رفتن تمام داده‌ها، ورود افراد غیر مجاز و … جلوگیری کند.

استفاده از سیستم‌های کنترل دسترسی

استفاده کردن از سیستم کنترل دسترسی برای تحت نظر داشتن رفت و آمد افراد و سازماندهی اتاق سرور بسیار مناسب است. اشخاصی که کارت تردد دارند می‌توانند به این اتاق وارد شوند. علاوه بر این مورد کدهای مخصوص و اثر انگشت هم می‌تواند اجازه ورود افراد را به درون اتاق فراهم کند. این روش می‌تواند در آرامش خیال افراد برای محرمانه بودن اطلاعات و دسترسی پیدا نکردن افراد دیگر به داده‌ها بسیار موثر باشد.

 

توجه کردن به سیستم روشنایی

سیستم‌های روشنایی هم یکی دیگر از مواردی‌ست که در استاندارد سازی اتاق سرور بسیار مهم است. این سیستم باید به صورتی طراحی گردد تا در زمان خارج شدن افراد از اتاق خاموش شود و علت آن هم صرفه جویی در مصرف برق و عدم تولید حرارت است.

استفاده کردن از سیستم خنک کننده برای حفظ تعادل دما در اتاق سرور

استفاده کردن از این سیستم می‌تواند دمای استاندارد را در اتاق فراهم کند و بر اساس استانداردهایی که به تازگی برای کم کردن مصرف برق در نظر گرفته شده است باید 23 تا 25 درجه کاهش پیدا کند. چنانچه این سیستم در کف اتاق قرار بگیرد باید ارتفاع آن تا حدود 60 سانتی متر برسد. همچنین کف کاذب به منظور تحمل کردن وزن رک سرور، تجهیزات بالا برنده و متحرک طراحی می‌گردد.

توجه به کانال های عبوری

برای این کار در اتاق سرور باید به سه عامل مهم یعنی پیاده کردن مدل سه لایه، کابل کشی به صورت استاندارد و ثبات رک2ها در کانال‌های عبور توجه کرد.

چک لیست برای استاندارد سازی اتاق سرور

اتاق های سرور باید به گونه ای طراحی شوند که یک محیط امن و مدیریت شده برای اجرای سرورهای مهم IT و زیرساخت‌های شبکه فراهم شود.

نگهداری مناسب از اتاق سرور برای محافظت از تجهیزات و داده های حساس ذخیره شده از طریق سیستم‌های مختلف، بسیار مهم است.

این فقط اتاق نیست که نیاز به نگهداری داشته باشد، سرورها نیز نیازهای خاصی دارند که باید بطور منظم ارزیابی شوند. نیاز های خاص یک اتاق داده ممکن است بسته به اندازه و محل اتاق بسته به آن که روزانه چند ساعت کار می‌کنند و همچنین چقدر گرما توسط تجهیزات ایجاد می شود، متفاوت باشد.

مانیتورینگ سطح رک

اشتباهی که اغلب افراد مرتکب می‌شوند این است که فقط به مانیتورینگ سطح اتاق اعتماد می‌کنند و برای رک‌ها مانیتورینگ در نظر نمی‌گیرند.

انجمن مهندسان گرمایشی، برودتی و تهویه مطبوع آمریکا (ASHRAE) به منظور محافظت از تجهیزات و استاندارد سازی اتاق سرور، حداقل 6 سنسور دما را برای هر رک  توصیه می‌کنند تا دمای پشت و جلوی رک و بین دو رک مجاور را کنترل کنند. شرکت فنی و مهندسی فراز شبکه کارنو برای کنترل و مانیتورینگ رک محصولی را با نام minismartbitrack طراحی و تولید کرده است که قابلیت‌های زیادی برای کنترل رک ها دارد.

زمانیکه مساله گرما بوجود می آید، واحدهای تهویه هوا سعی در جبران مشکل خواهند داشت. پس باید دستوری برای روشن شدن تهویه هوا وجود داشته باشد.

هنگامی که شما فقط در سطح اتاق سرور، مانیتورینگ دما را انجام می‌دهید، افزایش دمای رک را متوجه نخواهید شد و یا به قدری دیر متوجه می‌شوید که  واحدهای تهویه هوا دیگر قادر به جبران مشکل گرما نباشند.

تأثیر دما بر روی سیستم های شما چیست؟ سیستم های رده بالا دارای قابلیت خاموش کردن خودکار هستند تا در هنگام گرمای بیش از حد، خود را در برابر خرابی ها محافظت کنند. اما آیا می‌دانید که خطاهای سطح CPU و این چنین خطاها می‌توانند ناشی از دمای بالا باشند.

مانیتورینگ شرایط اتاق سرور

هنگامی که چندین سیستم تهویه در یک اتاق در دسترس باشد، اگر یکی از سیستم‌ها دچار خرابی شود،  قبل از اینکه به دلیل اضافه بار منجر به خرابی کامل سیستم خنک کننده شود، این خرابی توسط مسئول آن رفع می‌شود.

در نتیجه سنسورهای دما و  جریان هوا در نزدیکی هر واحد برای تشخیص زود هنگام خرابی توصیه می‌شوند.

مانیتورینگ رطوبت نیز به همان اندازه حائز اهمیت است. آیا می دانید رطوبت نسبی (rH) در اتاق‌های سرور و مراکز داده باید بین 40 تا 60 درصد rH باشد. رطوبت کم  باعث ایجاد الکتریسیته ساکن روی سیستم‌ها می‌شود. همچنین رطوبت زیاد نیز باعث خوردگی ورخرابی تجهیزات اتاق سرور می‌شود.

مانیتورینگ نشتی آب

سنسورهای نقطه ای هنگام لمس آب از طریق دستگاه، شروع به هشدار دادن می‌کنند. اگر از کف کاذب در اتاق سرور استفاده کرده اید، شرایط متفاوت است و با مشورت با متخصصین برای قرارگیری سنسورهای نشت آب، تصمیم بگیرید.

3 منبع اصلی آب در یک اتاق سرور عبارتند از:

سیستم‌های تهویه: یک سنسور نشت آب باید در زیر هر واحد AC قرار گیرد.

نشت آب در کف یا سقف اتاق: سنسور های نشت آب باید در اطراف اتاق نیز وجود داشته باشند.

نشت لوله‌های آب در اتاق‌های سرور.

مشخصات فنی اتاق سرور استاندارد,استاندارد اتاق سرور,استاندارد سازی اتاق سرور,

امنیت اتاق سرور

شما فکر می‌کنید برای امنیت اتاق سرور باید تنها درب اتاق را قفل کنید؟

یکی از موارد استاندارد سازی اتاق سرور امنیت اتاق سرور است. مهم نیست که شما یک تجارت کوچک داشته باشید یا یک شرکت عظیم. قطعا باید موانعی بین سرورهای شما و سایر جهان وجود داشته باشد و امنیت کافی داشته باشند. در ادامه این مقاله، توضیح می دهیم که چرا باید دسترسی را محدود کنید و چگونه می‌توانید چنین عملی را انجام دهید و امنیت اتاق سرور را افزایش دهید.

چرا باید سرور خود را ایمن کنیم؟

چندین دلیل مهم برای اطمینان از سرور خود وجود دارد، اما بزرگترین آن امنیت است. تقریبا هر اطلاعات و داده ای که در سرور وجود دارد، حساس است.از اطلاعات کسب و کار، جزئیات مشتری و کارکنان گرفته تا آمار درآمد و … دلیل اصلی نگهداری این اطلاعا این است که این مسئله برای تجارت و پیشرفت شما مهم است.

اما ب غیر از آن در این قسمت دلیل آن که چرا امنیت اتاق سرور مهم است را بیان می کنیم.

اتاق سرور انباری نیست!

اگر در اتاق سرور باز باشد احتمالا وسایل زیادی در این اتاق قرار خواهدگرفت. از پرونده‌های کاغذی شرکت که جایی برای آنها در نظر گرفته نشده تا وسایل تمیز کاری.

این درست نیست که وسایل دیگری در اتاق سرور وجود داشته باشد. زیرا هم در رفت و آمد مشکل ایجاد می‌کند و هم امنیت اتاق سرور را کاهش می‌دهد. چرا که وجود وسایل مختلف می‌تواند خرابی‌هایی به بار آورد. پس دقت کنید که اتاق سرور تنها محل سرور ها و اجهیزات مرتبط با آنهاست. بنابراین قفل کردن درب  کنترل تردد جز امنیت اتاق سرور و استاندارد سازی اتاق سرور محسوب می‌شود.

به طور کلی خسارات عمدی نیز می‌تواند اتفاق بیفتد. به عنوان مثال کارمندی از ساطمان ناراضی‌ست. بسیاری از سرورها درگاه USB خود را قفل نکرده اند، بنابراین یک کارمند ناراضی می توانند با وصل کردن USB و یا هر کار دیگری انتقام خود را بگیرد! این ها مسائلی هستند که اتفاق افتاده و واقعی هستند.

کنترل دما و تهویه هوا برای اتاق سرور بسیار ارزشمند است. اتاق سرور شما به طور معمول باید خنک نگه داشته شود. این که درب اتاق سرور برای هر شخصی باز باشد می‌تواند خساراتی بزند؛ زیرا سیستم خنک کننده مجبور می‌شود که برای جبران درب باز و تغییر دمای محیط، بیشتر کار کند تا دما را در حالت استاندارد قرار دهد.

 

اتاق سرور یا دیتاسنتر؟ کدام یک برای کسب و کار شما مناسب‌تر است؟

بعد از کسب اطلاعات درباره استاندارد سازی اتاق سرور قصد داریم درباره تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر مطالبی ارائه دهیم. آیا استانداردسازی اتاق سرور با استاندارد سازی دیتاسنتر متفاوت است؟

فضای موجود در دیتاسنتر، اغلب توسط چندین سازمان مشترک است. اما اتاق سرور اتاقی‌ست که مختص یک سازمان است و تنها اطلاعات یک سازمان در آن ذخیره شده است.

برخی از مدیران که قصد دارند خود را درگیر مسئولیت‌های تهیه سرور و نگهداری و … نکنند، ترجیح می‌دهند که به دیتاسنتر متصل شوند و از راه دور ارتباط بگیرند.

در عین حال این تغییرات و استفاده از دیتاسنترها باعث می‌شود که کار سرورها در  محل، ساده‌تر و سبک‌تر شود.

اما باید بدانید که طریقه و روش کار هر شرکت با دیگری متفاوت است. بنابراین نمی‌توان به طور قطعی بیان کرد که استفاده از دیتاسنتر مناسب است یا راه اندازی و استاندارد سازی اتاق سرور مناسب تر است.

در ادامه مزایا و معایب هر کام را بیان می‌کنیم تا بتوانید تعیین کنید استفاده از کدام روش برای کسب و کار شما بهتر است.

مزایای راه اندازی اتاق سرور در محل

از مزایای اتاق سرور در محل می‌توان به این اشاره کرد که تمام سرور و متعلقات مختص شماست و شما می‌توانید با کنترل و نظارت کامل، از تمام مزایای اتاق سرورو سرورها بهره مند شوید.

شما مدیر تاسیسات خود خواهید بود و می توانید سیستم‌ها را طبق شرایط و آنچه که نیاز دارید، تغییر دهید. از جمله تغییرات می‌تواند مربوط به پیشرفت کاری شما باشد.

شما همچنین می‌توانید امنیت اطلاعات سازمان خود را مدیریت کنید و به طور کامل از جزئیات اتفاقات با خبر باشید.

استانداردهای اتاق سرور,امنیت اتاق سرور,شرایط استاندارد اتاق سرور,

مزایای استفاده از مرکز داده

اگر شما تازه کار هستید و یا جزء مشاغل کوچک محسوب می‌شوید، نگه داشتن سرور در دیتاسنتر مناسب‌تر است. با این روش دیگر نیاز نیست که همه تجهیزات توسط شما تهیه شود و این  قدرت خرید ترکیبی به پایین آمدن هزینه‌ها کمک می‌کند.

در این روش مسئولیت نگهداری و پشتیبان گیری نخواهد بود و سیستم‌هایی در مراکز داده وجود دارد که تمام مولفه‌ها را کنترل و نظارت می‌کند.

مراکز داده معمولا ژنراتورهای پشتیبان دارند و در صورت قطع برق محلی، سرور ها همچنان به کار خود ادامه می‌دهند و خطری اطلاعات را تهدید نمی‌کند.

تا این قسمت از مقاله دانستیم که استاندارد سازی اتاق سرور چقدر اهمیت دارد. به همان میزان و یا حتی بیشتر استاندارد سازی دیتاسنتر نیز اهمیت دارد. در ادامه مطالبی درباره دیتاسنتر و تاریخچه آن بیان می‌کنیم.

استفاده از پروتکل‌های HTTP و یا همان سیستم اشتراک فایل در اوایل دهه 90 رونق پیدا کرد و افراد زیادی به کاربران اینترنت تبدیل شدند. همچنین به همان میزان حجم اطلاعات در اینترنت نیز افزایش پیدا کرد. به طوریکه سیستم‌های ذخیره سازی اطلاعات دیگر توانایی پاسخگویی و همچنین ذخیره حجم انبوهی از اطلاعات را نداشتند. در آن زمان سازمان های بزرگی که از سرور استفاده می‌کردند، توانایی نگهداری از سرور‌ها را با توجه به هزینه‌های زیاد و مکان بزرگی که نیاز بود، نداشتند. بنابراین برای رفع این مشکل تصمیم گرفتند که سرورها را در مکانی خارج از سازمان به نام دیتاسنتر نگهداری کنند.

دیتاسنترها با داشتن سرورهای قوی و اینترنت‌های پر سرعت مکانی مناسب برای راه اندازی سرور برای سازمان‌ها بودند.

سازمان‌ها با اجاره کردن فضایی از دیتاسنتر می‌توانستند سایت خود را در معرض دید کاربران زیادی قرار دهند بدون آن که نیاز به راه اندازی اتاق سرور و یا استاندارد سازی اتاق سرور داشته باشند. البته شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ یک سرور را در مرکز داده اجاره می‌کنند و با استفاده از سیستم‌های کنترل از راه سرورها را کنترل می‌کنند.

به طور کلی می‌توان گفت که دیتاسنترها مکان‌هایی هستند که سرور‌ها را در شرایط استاندارد و مساعد نگه می‌دارند. بنابراین باید تمام اقدامات استاندارد سازی اتاق سرور در دیتاسنتر نیز رعایت شود. هگام اجاره کردن سرور در دیتاسنترها باید به مواردی همچون رم، سی پی یو، هارد، دیستک و … دقت شود و بر اساس نیاز سازمان انتخاب شود.