در مقاله ی پیش رو قصد داریم برایتان از موضوع جذاب استاندارد سازی اتاق سرور صحبت کنیم. اینکه اتاق سرور یا دیتاسنتر به چه معنا بوده و اصلا به چه علت به این میزان مهم است. در ابتدا به تعریف دیتاسنتر و بعد استاندارد سازی دیتاسنتر می پردازیم. پس با ما همراه شوید تا اطلاعات مورد نیاز خود را در این مقاله به دست آورید.
دیتاسنتر به چه معنا است و چرا اهمیت دارد؟
همانطور که همه ی ما می دانیم امروزه برای ثبت اطلاعات و داده های شرکت، سازمان یا ارگان ها ما دیگر از شیوه های سنتی استفاده نمی کنیم و روش های جدید و نوین برای ثبت داده ها، مورد استفاده قرار می گیرد. البته این داده ها از حجم زیادی برخوردار هستند و باید در فضایی ذخیره شوند که این حجم از اطلاعات درون آن قرار بگیرد؛ به همین علت دستگاهی به نام استورج طراحی شده است که داده های مورد نظر درون آن ذخیره می شود. حال این دستگاهها می بایست در مکانی محافظت شوند، این مکان فیزیکی باید در برابر اتفاقات طبیعی و غیر طبیعی بسیار ایمن و مطمئن باشد. به این مکانها، که داده ها در آن قرار می گیرند اتاق سرور یا دیتاسنتر و به زبان ساده تر مرکز داده می گویند. این اتاق باید از همه نظر دارای استانداردهای لازم بوده تا داده ها به هیچ عنوان از بین نروند، زیرا در صورت از بین رفتن اطلاعات خسارات زیادی به شرکت، سازمان، ارگان ها و حتی گاها به یک کشور وارد می شود، حتی این خسارات می تواند از یک کشور فراتر برود، به عنوان مثال تصور کنید تمامی داده های ناسا پاک شود، به نظر شما با رخ دادن چنین اتفاقی چه سرنوشتی در انتظار این علم خواهد بود؟! وحشتناک است اینطور نیست؟!
منظور از استاندارد سازی اتاق سرور چیست؟
منظور این است که در مراحل پیاده سازی دیتاسنتر قوانین و نکاتی توسط سازمانهای استانداردهای مربوطه که شامل استانداردهای TIA942,BICSI تعیین میگردد که تمامی این قوانین در سطح جهانی می باشد که جهت استانداردسازی دیتاسنتر می بایست رعایت گردد و اگر کسی خلاف آن موارد و قوانین مراحل پیاده سازی دیتاسنتر را پیش ببرد استانداردها را زیر پا گذاشته و ایمنی کار را به شکل قابل توجهی پایین آورده است. شرکت BICSI معتبرترین شرکت در زمینه ارائه استانداردهای لازم برای طراحی و ساخت یک دیتاسنتر پایدار در جهان شناخته شده است. آخرین نسخه به روزرسانی شده از استانداردهای بیکسی، نسخه BICSI/002/2019 میباشد که توسط تیم طراحی و توسعه گروه فنی و مهندسی فراز شبکه کارنو ترجمه گردیده و به تیم مهندسی و اجرائی شرکت ارائه شده است. که تمامی پروژه های دیتاسنتر واگذار شده به گروه فنی و مهندسی کارنو مطابق استانداردهای BICSI پیاده سازی می گردد.
شرکت فنی و مهندسی کارنو تمامی گواهی نامه های شرکت BICSI را اخذ نموده و این موضوع حاکی از آن بوده که این شرکت در ساخت دیتاسنتر تمامی موارد را رعایت کرده و امنیت لازم را برای این اتاق ها و حفاظت از داده ها فراهم می کند.
مراحل استاندارد سازی اتاق سرور
همانطور که گفته شد هر ارگان یا سازمانی باید از داده های خود محافظت کند، زیرا قطب اصلی هر مجموعه مرکز داده آن می باشد به همین علت استاندارد سازی اتاق سرور یکی از ارکان مهم هر سازمان می باشد و عموما سازمانها سالانه بودجه ای را جهت استانداردسازی دیتاسنتر اختصاص می دهند. مراحل استاندارد سازی دیتاسنتر شامل موارد زیر است که به اختصار توضیح می دهیم:
- انتخاب مکان جغرافیایی مناسب
- انتخاب فضایی محیطی مناسب بدون پنجره
- استاندارد سازی ابنیه شامل کف، سقف و دیوارها
- استاندار سازی تونل های انرژی و پست های برق
- استاندارد سازی یوپی اس ها و ژنراتورها
- استاندارد سازی تابلوهای برق و یو پی اس
- استاندارد سازی شیلدینگ و پدافند غیرعامل
- استاندارد سازی درب ها و نقاط ارتباطی
- استاندارد سازی ارتینگ
- استاندارد سازی کف های کاذب و سقف های کاذب
- استاندارد سازی سیستم اعلام و اطفاء حریق
- استاندارد سازی سیستم کولینگ
- استاندارد سازی سیستم روشنائی
- استاندارد سازی سیستم نظارت تصویری
- استاندارد سازی سیستم کنترل و مانیتورینگ
همینطور که میبینیم، برای راه اندازی و بهره برداری از یک اتاق استاندارد پایدار که دارای استانداردهای جهانی باشد، باید تمامی موارد گفته شده در این مقاله را رعایت کرد و با علم این استانداردها چنین فضایی را برای حفاظت از داده های مورد نظر به وجود آورد.
هر یک از مباحث اعلام شده شامل نکات زیادی می باشند که باید تمامی نکات رعایت گردد در غیر این صورت نمی توان گفت دیتاسنتر استانداردی پیاده سازی کرده ایم فقط می توانیم به استانداردسازی دیتاسنتر رتبه ای را اختصاص دهیم. در مقالات بعدی به توضیح هریک از این موارد خواهیم پرداخت تا آشنایی بیشتری را در این باب به دست آورید.
در خاتمه پیشنهاد می کنیم پروژه دیتاسنتر را به مجموعه هایی که دارای دانش فنی و اجرایی بالایی هستند واگذار کنید. شرکت فنی و مهندسی کارنو یکی از تیم های اجرایی قوی در این زمینه می باشد که با تجارب و رزومه ی کاری قوی خود و همچنین دانش کاملی که در طی سالیان زیادی کسب کرده می تواند دیتاسنتری ایمن مطابق با استانداردهای جهانی را برای شما راه اندازی و پشتیبانی کند.
نظرات درباره این مطلب
18 نظر
پرستو صالحی –
یک سوال ببخشید BMS چیه؟ و به اتاق سرور مربوطه دیگه درسته؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
برای اطلاعات بیشتر در مورد BMS لطف کنید روی کلمه ی لینک کلیک کنید، سپاس
شادی دولت آبادی –
در مورد سقف اتاق سرور میشه توضیح بدید که چه اندازه ای باشه؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
بله البته اگر محبت کنید وارد این لینک بشید میتونید در این مقاله به جوابتون برسید ممنونم.
مهناز اکبری –
بسیار عالی بود مقالتون ممنون
nila –
از کجا بدونیم که چه شرکتی برای پیاده سازی دیتاسنتر مناسبه??
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
قطعا باید کمی تحقیق کنید در این مورد، یکی از مواردی که مهم هست اینه که شرکت مربوطه دارای دانش و اطلاعات کامل باشه میتونید یک نگاهی به رزومه ی اون شرکت بندازید، رزومه ی قوی خودش نشون دهنده ی اینه که میشه به اون شرکت اعتماد کرد.
پارسا مبالاتی –
خیلی عالی بود اطلاعاتتون
ممنون بابت سایت قدرتمندتون
امیررضا صدیقی –
عااالی
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
ممنونم آقا امیررضا
Arman –
مطلب خوبی بود کاش یکم بیشتر بود
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
انشالله در مقالات بعدی حجم اطلاعات رو گسترش خواهیم داد.
تارا سبحانی –
سلام.یه سوال داشتم:
موقعیت جغرافیایی چه ارتباطی بادیتاسنتر داره؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
سلام ببینید موقعیت جغرافیایی واقعا مهمه مثلا شما آب و هوا رو در نظر داشته باشید. ما نمیتونیم بیایم مرکز دادمون رو در یک جایی مثل آفریقا که هوای به شدت گرمی داره راه اندازی کنیم چون این امر موجب آسیب به تجهیزات مرکز دادمون میشه.
farhad –
شرکت شما هم براساس استانداردهای بیکسی اتاق سرور رو راه اندازی میکنه؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
بله گروه فنی و مهندسی کارنو براساس استاندارهای بیکسی تمامی دیتاسنترهارو راه اندازی می کنه.
علیرضا رهنمون –
سلام.
انتخاب مکان جغرافیایی چه ربطی به دیتاسنتر داره؟
واحد تحقیق و توسعه کارنو –
بی ربط نیست به عنوان مثال عرض می کنم خدمتتون شما هیچوقت نباید یک دیتاسنتر رو در جنوب آفریقا راه اندازی کنید چون اون منطقه از نظر آب و هوایی بشدت گرم و به تجهیزات و سرور آسیب وارد می کنه این میزان گرما.