معرفی نیازهای ساخت اتاق سرور – قسمت اول

تجهیزات مورد نیاز برای ساخت یک اتاق سرور استاندارد

یکی از بخش های اصلی هر سازمان یا شرکتی اتاق سرور آن می باشد زیرا، تمامی اطلاعات آن سازمان مانند اطلاعات کارمندان، داده های آماری و نرم افزاری و … در اتاق سرور ذخیره و نگهداری می شود. معمولا در اتاق سرور تعدادی سرور فیزیکی قرار دارد که وظیفه آن ها پردازش و ذخیره سازی اطلاعات می باشد. توجه داشته باشید که پیکربندی سرورها لزوما نباید فیزیکی باشد بلکه در برخی موارد سرورها را به صورت مجازی پیکر بندی می کنند.

در صورتی اتاق سرور می تواند به بهترین نحو خدمات لازم را ارائه دهد که عملکردی ایمن، مطمئن و پایدار داشته باشد.

یک اتاق سرور از بخش های مختلفی تشکیل شده است که از مهم ترین آن ها می توان به  تابلو برق، کابل ها، سیم کابل کشی، لندر و سینی های نگهدارنده کابل، رک ها( که وظیفه آن ها نگهداری از  تجهیزات شبکه و سرورها می باشد)،  اتصالات سخت افزاری پچ پنل ها، تهویه و کولینگ اتاق سرور و اتصال دهنده آداپتورها اشاره نمود.

رک های اتاق سرور,ساخت اتاق سرور,کابل کشی در اتاق سرور,

بخش های مهم در مراحل ساخت اتاق سرور

قسمت سخت افزاری

سرورها و دستگاه های ذخیره سازی از مهم ترین اجزا بخش سخت افزاری سرور محسوب می شوند. تجهیزات موجود در داخل سرور نیز مانند کنترل هارد و هارد دیسک ها نیز جز بخش سخت افزاری اتاق سرور هستند.

رک های اتاق سرور

در اتاق سرور برای حفاظت و نگهداری از تجهیزاتی که در آن وجود دارد مانند سرورها، روتر، کیس، مودم، سوئیچ برق و… از رک ها استفاده می شود. علاوه بر این استفاده از رک ها موجب می شود که میزان صدمات و آسیب های وارده به تجهیزات به مقدار قابل توجهی کاهش یابد. برای آن که رک ها بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند حتما باید به سیستم تهویه مجهز باشند.

رک ها نیاز به یک سری لوازم جانبی دارند که از مهم ترین لوازم جانبی مورد نیاز رک ها می توان به سینی ثابت و متحرک، فن خنک کننده، پاور ماژول و پریزهای برق، حرارت سنج، مانیتور، پیچ و مهره، بلانک پنل یا قفل درب رک و لامپ اشاره نمود.

برق کشی اتاق سرور

تامین برق مورد نیاز اتاق سرور یکی از مسائل بسیار مهمی است که در هنگام راه اندازی اتاق سرور باید به آن توجه نمود. بر اساس سطح Tire مورد نیاز باید سیستم برق اتاق سرور را به نحوی طراحی نمود  که میزان ریسک قطع شدن برق تجهیزات به حداقل برسد. همپنین توجه داشته باشید که سیستم برق باید بتواند از امنیت کافی برای تامین و توزیع انرژی الکتریکی برخوردار باشد. استفاده از تابلو برق در اتاق سرور الزامی می باشد زیرا تمامی کارهای کنترل ورودی و خروجی برق، برق اضطراری و ولتاژ جریان توسط مانیتور تابلو برق  انجام می شود.

تابلو برق یکی از قسمت های مهم اتاق سرور است که نیازدارد به بهترین نحو ممکن طراحی و راه اندازی شود تا بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد. از مزایای تابلوهای برق می توان به محافظت از کاربران تجهیزات و حفاظت تجهیزات از طریق ممانعت از ورود شوک الکتریکی و سایر عوامل محیطی اشاره نمود.

در تعریف تابلو برق اتاق سرور می توان گفت محفظه ای است که تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی مانند کلید ها، لوازم نمایشگر جریان، ولتاژ، فرکانس، توان، قطعات کنترلی و حفاظتی بر روی آن نصب شده اند.

کابل های اتاق سرور,مراحل ساخت اتاق سرور,رک های اتاق سرور,

سیستم کابل کشی در اتاق سرور

کابل های اتاق سرور همانند سایر اجزای اتاق سرور اهمیت بسیاری دارند. اصول کابل کشی اتاق سرور باید به طور کامل رعایت شود زیرا در صورتی که  کابل کشی به درستی انجام نشود احتمال آنکه تداخل الکترومغناطیسی بین خطوط ایجاد شود و سیم ها عملکرد مناسبی نداشته باشند وجود دارد بنابراین با رعایت اصول کابل کشی می توان ایمنی اتاق سرور را حفظ نمود. از مهم ترین اصول کابل کشی اتاق سرور می توان به در نظر گرفتن محل خم شدن سیم ها، توجه به زوایای مختلف در کابل کشی اتاق سرور اشاره نمود.

هنگام کابل کشی اتاق سرور باید توجه داشت که برای کانال ها حتما از درپوش مناسب استفاده نمود و همچنین رعایت فاصله استاندارد بین مسیرهای برق وData ضروری می باشد. در کابل کشی اتاق سرور برای عبور کابل های شبکه و برق از لدرها و سینی مناسب استفاده می کنند.

یو پی اس اتاق سرور

در اتاق های سرور برای نگهداری از تجهیزات در مقابل شوک های الکتریکی یا نوسانات جریان برق ناپایدار از یوپی اس یا همان دستگاه تامین برق اضطراری استفاده می کنند. اهمیت و نقش دستگاه یو پی اس زمانی مشخص می شود که برق شهری از مدار خارج گردد و نیاز است اتاق سرور همچنان به کار خود ادامه دهد، در چنین مواقعی بدون کوچکترین وقفه ای پس از قطع برق دستگاه یو پی اس وارد مدار می شود و اتاق سرور به حالت عادی خود باز می گردد بدون آنکه نیاز به خاموش یا روشن کردن دوباره دستگاه باشد.

یکی دیگر از راه های تامین برق اتاق سرور در مواقعی که برق شهری از مدار خارج می گردد استفاده از ژنراتور می باشد، البته می توان در کنار آن از دستگاه یو پی اس نیز استفاده نمود و تا زمانی که ژنراتور وارد مدار می شود و عمل برق رسانی را آغاز می کند می توان برای جلوگیری از اختلال در سیستم برق اتاق سرور از یو پی اس استفاده نمود، با فعال شدن ژنراتور دستگاه یو پی اس خود به خود از مدار خارج می گردد.

حفاظت از اتاق سرور در برابر آتش

از مهم ترین و حیاتی ترین بخش های هر اتاق سرور می توان به سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق آن اشاره نمود. در اتاق سرور برای کاهش خسارت ها و زیان های ناشی از حریق از سیستم اعلام حریق استفاده می کنند. استاندارد و قوانین خاصی در مورد نحوه اجرا و نصب سیستم اعلام حریق در مکان های مختلف وجود دارد که یکی از معتبرترین آن ها استاندارد NFPA-72 می باشد.

در طراحی و نصب سیستم اعلام و اطفاء حریق باید به ابعاد اتاق سرور، تاسیسات اتاق، نحوه قرار گیری تجهیزات شبکه و رک ها، دمای اتاق سرور، مسیرکابل های اتاق سرور و تابلو برق، سیستم خنک کننده وکولینگ اتاق سرور توجه نمود.