آشنایی با مرکز داده هوشمند

مرکز داده هوشمند

مرکز داده هوشمند امروزه یکی از نیازهای اساسی شرکت ها، سازمان ها و ارگان ها می باشد. دیتاسنترهای قدیمی اغلب چالش هایی را به وجود می آورند. همانطور که می دانید ما امروزه با فقدان ظرفیت عملکرد لازم برای رسیدن به اهداف کاربردی و کاهش مصرفی انرژی مواجه هستیم.

از همین جهت است که برای بر طرف کردن چنین چالش هایی بهترین راهکارها دست یابی به مراکز داده هوشمند است.

همچنین هوشمند سازی مراکز داده منجر به کارایی بهتر و ارتقاء امنیت در دیتاسنترها می شود.

اکنون واحد تحقیق و توسعه کارنو در این مقاله به مباحثی همچون: معایب دیتاسنترهای قدیمی، دیتاسنترهای آتی و کارایی بالای آن ها، روش های قابل اطمینان و هدف انقلاب صنعتی چهارم خواهد پرداخت. اگر مباحث ذکر شده مورد علاقه ی شما می باشد در ادامه ی مقاله با ما همراه باشید.

چالش‌هایی که منجر به پیدایش مراکز داده‌ی هوشمند شد:

همانطور که می‌دانید، مشاغل در نیازهای خود تجدید نظر کرده و به دنبال راه حل‌هایی هستند که از جدیدترین فناوری‌های مجازی سازی در محیطی که می‌توانند به آن اعتماد کنند، استفاده نمایند.

در نتیجه برای بسیاری از مشاغل، مرکز داده، قلب فناوری نرم افزار است. چیزی که به مشاغل این امکان را می‌دهد تا:

  1. بیشتر کار کنند
  2. توانایی‌های خود را به طور موثر افزایش دهند
  3. و اطلاعات لازم را برای اداره‌ی صحیح تجارت خود حفظ کنند.

در دهه‌ی 1990، مرکز داده یک ساختار فیزیکی بود که توسط دیوارهای آن محدود شده بود. میزان اطلاعاتی که یک کسب و کار می‌توانست پردازش و ذخیره کند، نشان دهنده‌ی تعداد سرورهای موجود در سایت بود؛ و همین محدودیت‌ها منجر به ساخت اتاق‌های سرور بزرگ و بزرگتر می‌شد. البته این موضوع تنها چالش ممکن نبود، بلکه ارسال کند و ناکارآمد داده‌ها در مراکز غیر هوشمند، مشکل دیگری بود که می‌توانست صاحبان آن دیتا سنتر را درگیر کند.در نهایت  به علت وجود این چالش‌ها سوالاتی مطرح شد. اینکه:

اگر ما از لحاظ فیزیکی محدود نشویم چه خواهد شد؟ اگر بتوانیم از قلمرو فیزیکی فراتر رفته و ذخیره و انتقال داده‌ها را به قلمرو مجازی منتقل کنیم، چه اتفاقی خواهد افتاد؟!

در نتیجه، تمامی این موارد به پیدایش مرکز داده هوشمند ختم شد.

ابر:

در سال 2020، پیش‌بینی شد که 40 درصد از داده‌های جهان دیجیتالی توسط ابر “لمس” می شوند، به این معنی که شاید به طور موقت ذخیره یا به نحوی پردازش شوند. یک مرکز داده‌ی بدون زیرساخت و فضا منجر می‌شود که شرکت‌ها از چندین مرکز استفاده کنند و همین موضوع می‌تواند چالش‌های مداومی را ایجاد نماید؛ از جمله: عدم وجود افزونگی یا نیاز به به روزرسانی یا تغییر مکرر تجهیزات. امروزه، مرکز داده، گامی دیگر به جلو برداشته است تا از نظر اقتصادی به شرکت‌های سراسر کشور دسترسی داشته باشد.

تجمع لبه های خنثی حامل:

تجمع لبه‌های خنثی حامل به عنوان راه حل ترجیحی در حال ظهور است. محاسبه‌ی لبه بی طرف حامل یک رویکرد ساده و انعطاف پذیر برای نیازهای مرکز داده‌ی شرکت مدرن است. این مراکز داده جدید مشاغل را به مرز پیشرفت رسانده‌اند، جایی که می‌توانند به مشتریان محلی خدمات ارائه دهند. ترکیب لبه‌های بی طرف حامل، یک رویکرد مشارکتی را امکان پذیر می کند، رویکردی که چالش‌هایی مانند ذخیره سازی، پهنای باند، هزینه و مقیاس پذیری را برطرف می‌نماید.

معایب دیتاسنترهای قدیمی

دینتاسنترهای قدیمی چالش هایی را به همراه دارند؛ چند مورد از آن ها به شرح زیر می باشد:

طراحی های غیر استاندارد

به هنگام راه اندازی مراکز داده قدیم همیشه استاندارهایی وجود دارد که باید آن ها را رعایت نمود. با این وجود گاهی بعضی از مراکز داده سنتی از تمامی استانداردها پیروی نمی کنند؛ حال اگر بخواهیم طراحی های قدیمی را با طراحی های جدید در هر عرصه ای مقایسه نمائیم متوجه می شویم که همیشه در طرح ها و ایده های قدیمی تر کمبود ها و خلاء هایی وجود داشته که در طول زمان با جایگزینی طرح ها و ایده های جدید، نواقص گذشته جبران شده است. دیتاسنترهای سنتی نیز قطعا از سطح امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند که می توانیم سرورها را در آن محافظت نمائیم؛ اما باید توجه داشت که با گذشت زمان و هوشمند سازی اتاق سرور، سرورها می توانند در مکانی بهتر از مکانی قبلی خود نگهداری شوند.

اجازه بدهید در این باب مثالی را برای شما مطرح نمائیم.

Tencent که یکی از بزرگ ترین پورتال های سرویس اینترنتی کشور چین می باشد، برای دسترسی 100 میلیون کاربر به نرم افزار پیام رسان WeChat به فرصتی معادل بیش از 400 روز نیازمند بود؛ در صورتی که تنها طی 80 روز موفق شد تا تعداد کاربران خود را به 500 میلیون نفر برساند.

دیتاسنترهای هوشمند,مراکز داده سنتی,مراکز داده هوشمند,

آسیب رساندن به محیط زیست

یکی دیگر از معایب و مشکلات مراکز قدیمی انتشار کربن بیش از اندازه می باشد. تجهیزات قدیمی تر جهت فعالیت، انرژی بیش از حدی را مصرف می کنند و همین امر عاملی برای آسیب رساندن به محیط زیست خواهد بود. به عنوان مثال:

موسسه ای به نام Uptime که کار تحقیقات در حوزه ی مراکز داده را برعهده دارد، طبق بررسی های انجام شده به این نتیجه رسید که مصرف برق کل مراکز داده در سال معادل 300 میلیارد کیلو وات ساعت می باشد؛ یعنی چیزی معادل 2 درصد مصرف کل برق در جهان و همین عامل موجب آزاد سازی 299 میلیون تن کربن خواهد شد.

معماری آسان و سهولت استفاده

ساختمان ها، زیر ساخت ها و سیستم های مربوط به مدیریت اطلاعات در مراکز داده سنتی به صورت مستقل اداره می شوند.

اما مراکز داده هوشمند از یک پنل مدیریت یکپارچه برخوردار هستند. مراکز داده هوشمند به این علت راه اندازی شده اند تا در عین سادگی و مقیاس پذیر بودن، با نیازهای مشتری نیز در تناسب باشند.

شاید ندانید اما ساخت و راه اندازی مراکز داده سنتی به زمان زیادی نیاز خواهد داشت؛ در صورتی که ساخت مراکز داده ی هوشمند فقط چند هفته به طول می انجامد.

پس می توان گفت یکی دیگر از چالش های مراکز داده ی قدیمی زمان ساخت و راه اندازی آن ها می باشد.

دیتاسنترهای آتی و کارایی بالای آن ها

در مرکز داده هوشمند، ماژول هایی برای مدیریت انرژی هوشمند وجود دارند که توسط داده های به دست آمده از حسگرهای موجود در نودهای اصلی کار می کنند.

در این مراکزداده سیستم متمرکزی وجود دارند که به کمک یک کنترلر هوشمند تهویه ی هوا را مدیریت کرده و همچنین تجهیزاتی وجود دارند که باعث تامین انرژی تمامی دستگاه های مدیریت می شوند، اینگونه بهره وری مراکز داده نیز ارتقاء می یابد.

به عنوان مثال می توان گفت: دیتاسنتر هوشمندی که در هانوفر موجود است، موفق شده است به صورت سالانه به اندازه ی 1.42 مصرف انرژی خود را کاهش دهد.

روش های قابل اطمینان

همانطور که گفته شد موسسه ی Uptime که یک موسسه ی تبلیغاتی می باشد، طبق بررسی های انجام داده، به چنین نتیجه ای دست یافت که 70 درصد مشکلات مراکز داده، شامل خطای های انسانی می باشد. از همین جهت برای رفع چنین مشکلی راهکارهای مدرنی ارائه شد. از جمله:

  • ساخت، نگهداری و تعمیرات لازم طبق اصول استاندارد
  • مدیریت های پیشگیرانه برای آگاهی از خطرات موجود در مراکز داده قبل از بروز مشکل

در مرکز داده هوشمند استفاده از سنسورها باعث شده است که افراد مربوطه بتوانند آگاهی لازم را از مراکز داده قبل از بروز هر خطری کسب نمایند. به عنوان مثال اگر در مرکز داده ی هوشمندی میزان دما و رطوبت محیط از میزان اندازه ی استاندارد خود بالاتر رود، سنسورها متوجه ی چنین تغییری شده و به واسطه ی تجهیزات و دستگا های موجود افراد مسئول را قبل از بروز حادثه مطلع می نمایند. این امر به خودی خود منجر به حذف هزینه های اضافی خواهد شد؛ زیرا از بروز خسارت مالی و جانی جلوگیری می شود.

مرکز داده هوشمند,هوشمند سازی مراکز داده,دیتاسنترهای هوشمند,

هدف انقلاب صنعتی چهارم

در انقلاب صنعتی چهارم هدف این است که مراکز داده هوشمند گسترده شده و توسعه یابند. زیرا از طریق دیتاسنترهای هوشمند قدرت سازمان ها ارتقاء یافته و می توان داده ها را با بالاترین سرعت و همچنین کارایی بیشتر در اختیار کاربران قرار داد. در واقع در آینده دیتاسنترهای هوشمند با استفاده از تجهیزاتی مدرن تر تمامی چالش های موجود که در این مقاله به آن اشاره شد را رفع خواهند کرد.

امیدواریم که این محتوا مورد رضایت شما قرار گرفته باشد. اگر علاقمند هستید که در مورد مرکز داده هوشمند اطلاعات گسترده تری را به دست آورید منتظر مقالات آینده ی ما باشید.